Praha únor 2024
Kosti, zuby i imunitu – to vše a ještě mnohem více ve vašem těle ovlivňuje vitamin D. Český startup Trime zabývající se vývojem prémiových doplňků stravy, které se přibližují spíše skutečným potravinám, však upozorňuje na skutečnost, že nadpoloviční většina Čechů nemá o hladinách tohoto vitaminu ve svém těle přehled. Podle jeho průzkumu, kterého se zúčastnilo až 10 tisíc respondentů, nezná svou hladinu vitaminu D téměř 60 % Čechů, téměř žádný (98 %) o ní není přesvědčen u svých dětí. Právě nedostatkem vitaminu D trpí i podle odborných studií více než 90 % české populace.
„Zimní měsíce každý rok testují naši obranyschopnost. Abychom si je užili ve zdraví, je třeba o imunitní systém dlouhodobě pečovat, například dostatečnými hladinami vitaminu D, který je pro jeho podporu klíčový. V zimě se nám ho však kvůli nižšímu vystavení slunečnímu záření nedostává tolik jako ve zbytku roku, a snadno tak můžeme trpět jeho deficitem. Proto je důležité mít o své hladině vitaminu D dostatečný přehled a na případný deficit včas reagovat,“ vysvětluje Michal Kočí, spoluzakladatel a CEO Trime.
Češi nemají přehled o své imunitě
Nedostatek vitaminu D je v české populaci dlouhodobým problémem. Například studie provedená Ústavem veřejného zdraví ukázala, že jeho deficitem trpí až 95 % Čechů z různých věkových skupin. Společnost Trime navíc poukázala na skutečnost, že nadpoloviční většina Čechů nemá o hladinách tohoto důležitého vitaminu ve svém těle žádný přehled. Ukázaly to výsledky průzkumu, který si český startup sám vypracoval.
„Zjistili jsme, že bezmála 60 % dospělých a drtivá většina dětí nemá změřenou hladinu vitaminu D. Z dospělých, kteří absolvovali laboratorní měření, však optimálních hodnot v rozmezí 100–150 nmol/l dosahuje pouze 14 % z nich,“ komentuje Jakub Přibyl, nutriční specialista a produktový vývojář Trime.
Průzkum Trime také poukázal na skutečnost, že drtivá většina respondentů pravidelně nekonzumuje ryby pocházející z volného moře, například tuňáka, makrelu nebo divokého lososa. Právě tyto ryby jsou bohatým zdrojem vitaminu D. Třikrát týdně však takovou rybu zařadí na jídelníček pouze 7 % Čechů.
„Výsledky ukazují skutečně alarmující čísla potvrzující, že Češi jsou národem, který má s deficitem vitaminu D závažný problém. Existuje však řešení v podobě efektivní suplementace, která uživatelům může pomoci dosáhnout optimálních hladin vitaminu D a podpořit tak jejich obranyschopnost. Při suplementaci je však důležitá nejen pravidelnost, ale především kvalita užívaných doplňků. Proto doporučujeme vyhledávat na trhu takové produkty, které se svým složením co nejvěrněji blíží skutečným potravinám,“ dodává Přibyl.
Trime je první ryze český startup s vlastní výrobou prémiových výživových doplňků pro prevenci chorob a celkové zdraví člověka. Soustředí se na kvalitu a účinnost zvolených ryze přírodních surovin i kontrolu nad výrobním procesem bez plnidel a příměsí. Od svého vzniku v roce 2020 uvedl Trime 12 vlastních produktů na dva evropské trhy. Ve vlastním podcastu se formou rozhovorů s odborníky věnuje tematice zdraví, výživy, suplementace, pohybu či spánku. Základním kamenem filozofie Trime je výroba prostřednictvím nejpokročilejších technologií dle vlastních přísných standardů – ty zákonné vizi startupu nedostačují. Pro Trime zkratky ke zdraví neexistují, a proto všechny produkty tvoří na území EU, na základě vlastního důkladného výzkumu a ve spolupráci s odborníky. Do poslední molekuly.