Vitamín K2 - nedoceněný vitamín, který potřebujete víc, než si myslíte

20.5.2025

Články

Vitamín K2 - nedoceněný vitamín, který potřebujete víc, než si myslíte

Přestože je vitamín K2 naprosto zásadní pro udržení zdraví kostí, cév a celkové rovnováhy metabolismu vápníku, stále zůstává ve stínu známějších živin a bývá často přehlížen – a to nejen ve veřejnosti, ale i v oficiálních zdravotních doporučeních. Vzhledem k jeho klíčovému vlivu na prevenci vzniku osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění by bylo na místě věnovat vitamínu K2 mnohem více pozornosti. Jak v rámci individuálního přístupu ke zdraví, tak při tvorbě výživových doporučení a preventivních strategií.

Co se v tomto článku dozvíte?

  1. Vitamín K1 vs vitamín K2
  2. Proč potřebujeme vit. K2?
  3. Proč má většina lidí nedostatek vitamínu K2?
  4. Jak mohu poznat, že mi chybí vitamín K2?
  5. Suplementace vitamínu K2 - na co se zaměřit?
  6. Dávkování
  7. Lékové interakce
  8. Závěr
  9. Co si z článku odnést?


Vitamín K1 vs vitamín K2

Vitamíny skupiny K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, přičemž rozlišujeme dva základní druhy - vit. K1, neboli fylochinon a vit. K2, neboli menachinon. Někteří odborníci diskutují o tom, že vitamin K2 by se měl od vitaminu K1 jasně oddělit nebo přejmenovat, protože zastává v organismu odlišné funkce.

Zatímco vitamín K1 se primárně podílí na srážení krve (na aktivaci srážecích faktorů v játrech), vitamín K2 působí zejména mimo játra - podporuje ukládání vápníku do zubů a kostí a zabraňuje usazování vápníku v cévách a měkkých tkání.

 

Proč potřebujeme vit. K2?

Prevence řídnutí a měknutí kostí

Vitamín K2 je potřebý pro udržení zdravých kostí i zubů, neboť se podílí na metabolismu vápníku. Vitamín K2 aktivuje protein osteokalcin, který pomáhá zabudovávat vápník do kostí a zubů. Bez dostatku vitamínu K2 by osteaokalcin nemohl efektivně vázat vápník a ukládat ho do kostí. Vitamín K2 tedy podporuje pevnost a hustotu kostí a podílí se na snižování rizika vzniku osteopenie či osteoporózy. 


Prevence kardiovaskulárních chorob

Kardiovaskulární onemocnění, jako je například infarkt myokardu, mrtvice a srdeční selhání, jsou nejčastější příčinou úmrtí na světě i v Evropě. Mezi hlavní rizikové faktory vzniku srdečních onemocnění patří ateroskleróza a kalcifikace cév.

Vitamín K2 pomáhá udržovat zdravé cévy aktivací (karboxylací) Matrix Gla Proteinu (MGP), který váže vápník a zabraňuje jeho usazování ve stěnách cév. Pokud je vitaminu K2 nedostatek, MGP zůstává neaktivní a nemůže správně plnit svou ochrannou funkci. Vit. K2 tedy pomáhá udržet cévy pružné, zabraňuje usazování aterogenních plátů a vzniku arteriosklerózy (kornatění tepen) a tím pádem i vzniku srdečních onemocnění.

 

Proč má většina lidí nedostatek vitamínu K2?

Vitamín K1 se nachází v rostlinných potravinách, především v zelené listové zelenině, a zajistit jeho dostatečné množství ze stravy není u většiny lidí problém.  U vitamínu K2 je však situace jiná. 

Část vitamínu K2 je tvořena endogenní produkcí, neboli produkcí našeho střevního mikrobiomu. V minulosti dokázal zdravý střevní mikrobiom pokrýt zhruba polovinu potřebné produkce vitamínu K2. Dnes, kdy se změnil životní styl, stravovací návyky a tím pádem i mikrobiální diverzita současné populace, se odhaduje, že vlastní produkce vitamínu K2 pokrývá jen cca 10%.  


Přirozené zdroje vitamínu K2 se v jídleníčku nachází jen velmi omezeně. Nejbohatším zdrojem vitamínu K2 je natto - tradiční japonský pokrm z fermentovaných sojových bobů. Natto obsahuje vitamín K2 ve své biologicky aktivní formě MK-7, která zůstává v krvi několik dní a zajišťuje vysokou biologickou dostupnost. Jedna 100 g porce natto týdně tak pokryje potřebnou dávku vitamínu K2. 

Mezi další zdroje patří maso, mléčné výrobky a vejce od volně se pasoucích zvířat (v tzv. grass-fed kvalitě). Najít takové produkty je v dnešní době bohužel velmi obtížné. I v případě, že někdo zařazuje do stravy produkty z grass-fed chovu, je potřeba mít na paměti, že k dosažení potřebného množství vitamínu K2 by bylo třeba je konzumovat pravidelně zhruba dvakrát denně. Grass-fed maso, mléčné výrobky a vejce totiž obsahují vitamín K2 ve formě MK-4, která má kratší biologický poločas rozpadu a je tedy v těle dostupná jen po krátkou dobu. 

 

Jak mohu poznat, že mi chybí vitamín K2?

Nedostatek vitamínu K2 se může projevovat častějším krvácením (například krvácením z nosu), sklonem ke vzniku modřin, silnějším menstruačním krvácením u žen nebo pomalejším hojením ran. Deficit vitamínu K2 nemusí být dlouho dobu vůbec patrný, jeho dopady se ale mohou časem projevit skrytým oslabením kostní tkáně a poškozením cév.

 

Suplementace vitamínu K2 - na co se zaměřit?

Z výše uvedeného je zřejmé, že pravidelné doplňování vitamínu K2 může být jednoduchým, ale účinným krokem ke zlepšení zdraví a prevenci závažných onemocnění. Trime filosofií je výroba takových produktů, které se co nejvíce přibližují přírodě. Klademe důraz na přírodní původ surovin a vyhýbáme se syntetickým aditivům. Všechny naše produkty s vitamínem K2 obsahují jeho biologicky nejaktivnější formu MK-7 získavanou přirozeně patentovaným biofermentačním procesem (z cizrny nebo natta) a neobsahují žádné alergenní ani syntetické konzervační látky. Vitamín K2 MK-7 se zárověň nachází v tzv. all-trans konfiguraci (značící usporádání atomů v molekule), která je stabilnější, biologicky aktivnější a lépe využitelná tělem. (Narozdíl od cis-konfigurace, která je méně stabilní a má sníženou aktivitu, nebo může být i biologicky neaktivní).

Vitamín K2 - 120 µg
Vitamín K2 - 120 µg


Dávkování 

Pro zajištění správné funkce výše zmíněných procesů v našem těle bude pro dospělé jedince od cca 30 ti let věku prospěšná denní dávka 80 -120 mcg vitamínu K2. Tuto dávku 120 mcg vit. K2 naleznete v produktu Vitamín K2 v kapslích. 

V multivitamínovém komplexu Daily F20 se vitamín K2 nachází v denní dávce 75 mcg. Toto množství umožňuje jeho kombinaci s produktem Vitatmín D3+K2 v kapkách, kde je na každých 1000 IU vit. D3 obsaženo 25 mcg vitamínu K2. 

Společné užívání Daily F20 a Vitamínu D3+K2 kapky je jednou z nejčastějších kombinací našich produktů, která zaručuje potřebný příjem základních živin a zároveň umožňuje personalizovat dávkování vitamínu D dle potřeb.

Dospělým osobám starším 50ti let doporučujeme suplementovat vitamín K2 v denní dávce alespoň 180 mcg, neboť tito jedinci mají zvýšené riziko řídnutí kostí a vzniku osteoporózy.  Dostatek vitamínu K2 může významně pomoci ochránit kosti před jejich slábnutím a měknutím a tím snížit riziko kostních zlomenin. 

Vitamín K2 je obecně považován za velmi bezpečný i při vyšších dávkách. Neexistuje žádná známá toxicita spojená s vysokými dávkami jak vitamínu K1, tak vitamínu K2. Podle dostupných odborných doporučení je užívání vitamínu K2 v dávkách až do 1000 mikrogramů (mcg) denně považováno za bezpečné pro většinu zdravých dospělých.



Lékové interakce

Při užívání vitamínu K2 je důležité brát v úvahu možné interakce s některými léčivy, zejména s léky na ředění krve (antikoagulancii), jako je například warfarin (nebo jiné kumarinové deriváty). Tyto léky působí tak, že potlačují účinek vitamínu K, a tím zpomalují srážení krve. Užívání vitamínu K2 může účinek těchto léků snižovat. Při užívání antikoagulačních léků je vhodné suplementaci vitamínu K2  konzultovat s lékařem. Naopak u moderních přímých antikoagulancií, které blokují konkrétní faktory krevní srážlivosti se vitamín K2 obvykle nepovažuje za problematický, ale i zde je vhodná opatrnost a individuální posouzení.


 

Závěr

Vzhledem k rostoucímu množství důkazů o významu vitamínu K2 pro zdraví kostí i kardiovaskulárního systému je na čase přehodnotit jeho roli v našem stravování i zdravotní péči. Jeho nedostatek je častý, ale přehlížený, a přitom může mít zásadní dopady na kvalitu života. Doporučujeme proto věnovat pozornost dostatečnému příjmu vitamínu K2, ať už prostřednictvím kvalitních potravin (například natto), nebo vhodně zvolenou suplementací.

 


Co si z článku odnést?

  • Vitamín K1 a K2 mají odlišné funkce: vitamín K1 (fylochinon) je klíčový pro srážení krve. Vitamín K2 (menachinon) ovlivňuje zdraví kostí a cév – ukládá vápník do kostí a zabraňuje jeho usazování v cévách.

  • Vitamín K2 podporuje zdravé kosti a zuby: aktivuje protein osteokalcin, který umožňuje zabudování vápníku do kostí a zubů. Tím přispívá k prevenci osteopenie a osteoporózy.

  • Vitamín K2 chrání cévy a srdce: aktivuje MGP protein, který brání ukládání vápníku do cévních stěn. Tím pomáhá předcházet arterioskleróze a kardiovaskulárním onemocněním.

  • Nedostatek vitamínu K2 je běžný, neboť přirozených zdrojů K2 je málo (např. natto, grass-fed vejce a mléčné výrobky). Endogenní produkce střevní mikroflórou je dnes výrazně nižší než dříve.

  • Suplementace vitamínu K2: biologicky nejaktivnější formou je K2 MK-7 (zejména v all-trans konfiguraci).

  • Dávkování:

    • Dospělí (30+ let): 80–120 mcg denně

    • Osoby 50+ let: alespoň 180 mcg denně

    • Bezpečné dávkování až do 1000 mcg denně


 

Studie a zajímavosti

Známá Rotterdamská studie z roku 2004 potvrdila, že dlouhodobý příjem vitamínu K2 (v dávce alespoň 32 mcg denně) snižuje riziko kalcifikace cév a vzniku kardiovaskulárních onemocnění o 50%. [1] 

Klinická studie z roku 2015 zjistila, že u žen po menopauze došlo po tříletém každodenním podávání vitamínu K2 (v dávce 180 mcg) ke zlepšení pružnosti tepen a snížení arteriální tuhosti. [2] 



[1] Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. doi: 10.1093/jn/134.11.3100. PMID: 15514282.

[2] Knapen MH, Braam LA, Drummen NE, Bekers O, Hoeks AP, Vermeer C. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial. Thromb Haemost. 2015 May;113(5):1135-44. doi: 10.1160/TH14-08-0675. Epub 2015 Feb 19. PMID: 25694037.

 

Zanechat dotaz

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.