Přestože je vitamín K2 naprosto zásadní pro udržení zdraví kostí, cév a celkové rovnováhy metabolismu vápníku, stále zůstává ve stínu známějších živin a bývá často přehlížen – a to nejen ve veřejnosti, ale i v oficiálních zdravotních doporučeních. Vzhledem k jeho klíčovému vlivu na prevenci vzniku osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění by bylo na místě věnovat vitamínu K2 mnohem více pozornosti. Jak v rámci individuálního přístupu ke zdraví, tak při tvorbě výživových doporučení a preventivních strategií.
Co se v tomto článku dozvíte?
- Vitamín K1 vs vitamín K2
- Proč potřebujeme vit. K2?
- Proč má většina lidí nedostatek vitamínu K2?
- Jak mohu poznat, že mi chybí vitamín K2?
- Suplementace vitamínu K2 - na co se zaměřit?
- Dávkování
- Lékové interakce
- Závěr
- Co si z článku odnést?
Vitamín K1 vs vitamín K2
Vitamíny skupiny K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, přičemž rozlišujeme dva základní druhy - vit. K1, neboli fylochinon a vit. K2, neboli menachinon. Někteří odborníci diskutují o tom, že vitamin K2 by se měl od vitaminu K1 jasně oddělit nebo přejmenovat, protože zastává v organismu odlišné funkce.
Zatímco vitamín K1 se primárně podílí na srážení krve (na aktivaci srážecích faktorů v játrech), vitamín K2 působí zejména mimo játra - podporuje ukládání vápníku do zubů a kostí a zabraňuje usazování vápníku v cévách a měkkých tkání.
Proč potřebujeme vit. K2?
Prevence řídnutí a měknutí kostí
Vitamín K2 je potřebý pro udržení zdravých kostí i zubů, neboť se podílí na metabolismu vápníku. Vitamín K2 aktivuje protein osteokalcin, který pomáhá zabudovávat vápník do kostí a zubů. Bez dostatku vitamínu K2 by osteaokalcin nemohl efektivně vázat vápník a ukládat ho do kostí. Vitamín K2 tedy podporuje pevnost a hustotu kostí a podílí se na snižování rizika vzniku osteopenie či osteoporózy.
Prevence kardiovaskulárních chorob
Kardiovaskulární onemocnění, jako je například infarkt myokardu, mrtvice a srdeční selhání, jsou nejčastější příčinou úmrtí na světě i v Evropě. Mezi hlavní rizikové faktory vzniku srdečních onemocnění patří ateroskleróza a kalcifikace cév.
Vitamín K2 pomáhá udržovat zdravé cévy aktivací (karboxylací) Matrix Gla Proteinu (MGP), který váže vápník a zabraňuje jeho usazování ve stěnách cév. Pokud je vitaminu K2 nedostatek, MGP zůstává neaktivní a nemůže správně plnit svou ochrannou funkci. Vit. K2 tedy pomáhá udržet cévy pružné, zabraňuje usazování aterogenních plátů a vzniku arteriosklerózy (kornatění tepen) a tím pádem i vzniku srdečních onemocnění.
Proč má většina lidí nedostatek vitamínu K2?
Vitamín K1 se nachází v rostlinných potravinách, především v zelené listové zelenině, a zajistit jeho dostatečné množství ze stravy není u většiny lidí problém. U vitamínu K2 je však situace jiná.
Část vitamínu K2 je tvořena endogenní produkcí, neboli produkcí našeho střevního mikrobiomu. V minulosti dokázal zdravý střevní mikrobiom pokrýt zhruba polovinu potřebné produkce vitamínu K2. Dnes, kdy se změnil životní styl, stravovací návyky a tím pádem i mikrobiální diverzita současné populace, se odhaduje, že vlastní produkce vitamínu K2 pokrývá jen cca 10%.
Přirozené zdroje vitamínu K2 se v jídleníčku nachází jen velmi omezeně. Nejbohatším zdrojem vitamínu K2 je natto - tradiční japonský pokrm z fermentovaných sojových bobů. Natto obsahuje vitamín K2 ve své biologicky aktivní formě MK-7, která zůstává v krvi několik dní a zajišťuje vysokou biologickou dostupnost. Jedna 100 g porce natto týdně tak pokryje potřebnou dávku vitamínu K2.
Mezi další zdroje patří maso, mléčné výrobky a vejce od volně se pasoucích zvířat (v tzv. grass-fed kvalitě). Najít takové produkty je v dnešní době bohužel velmi obtížné. I v případě, že někdo zařazuje do stravy produkty z grass-fed chovu, je potřeba mít na paměti, že k dosažení potřebného množství vitamínu K2 by bylo třeba je konzumovat pravidelně zhruba dvakrát denně. Grass-fed maso, mléčné výrobky a vejce totiž obsahují vitamín K2 ve formě MK-4, která má kratší biologický poločas rozpadu a je tedy v těle dostupná jen po krátkou dobu.
Jak mohu poznat, že mi chybí vitamín K2?
Nedostatek vitamínu K2 se může projevovat častějším krvácením (například krvácením z nosu), sklonem ke vzniku modřin, silnějším menstruačním krvácením u žen nebo pomalejším hojením ran. Deficit vitamínu K2 nemusí být dlouho dobu vůbec patrný, jeho dopady se ale mohou časem projevit skrytým oslabením kostní tkáně a poškozením cév.
Suplementace vitamínu K2 - na co se zaměřit?
Z výše uvedeného je zřejmé, že pravidelné doplňování vitamínu K2 může být jednoduchým, ale účinným krokem ke zlepšení zdraví a prevenci závažných onemocnění. Trime filosofií je výroba takových produktů, které se co nejvíce přibližují přírodě. Klademe důraz na přírodní původ surovin a vyhýbáme se syntetickým aditivům. Všechny naše produkty s vitamínem K2 obsahují jeho biologicky nejaktivnější formu MK-7 získavanou přirozeně patentovaným biofermentačním procesem (z cizrny nebo natta) a neobsahují žádné alergenní ani syntetické konzervační látky. Vitamín K2 MK-7 se zárověň nachází v tzv. all-trans konfiguraci (značící usporádání atomů v molekule), která je stabilnější, biologicky aktivnější a lépe využitelná tělem. (Narozdíl od cis-konfigurace, která je méně stabilní a má sníženou aktivitu, nebo může být i biologicky neaktivní).

Dávkování
Pro zajištění správné funkce výše zmíněných procesů v našem těle bude pro dospělé jedince od cca 30 ti let věku prospěšná denní dávka 80 -120 mcg vitamínu K2. Tuto dávku 120 mcg vit. K2 naleznete v produktu Vitamín K2 v kapslích.
V multivitamínovém komplexu Daily F20 se vitamín K2 nachází v denní dávce 75 mcg. Toto množství umožňuje jeho kombinaci s produktem Vitatmín D3+K2 v kapkách, kde je na každých 1000 IU vit. D3 obsaženo 25 mcg vitamínu K2.
Společné užívání Daily F20 a Vitamínu D3+K2 kapky je jednou z nejčastějších kombinací našich produktů, která zaručuje potřebný příjem základních živin a zároveň umožňuje personalizovat dávkování vitamínu D dle potřeb.
Dospělým osobám starším 50ti let doporučujeme suplementovat vitamín K2 v denní dávce alespoň 180 mcg, neboť tito jedinci mají zvýšené riziko řídnutí kostí a vzniku osteoporózy. Dostatek vitamínu K2 může významně pomoci ochránit kosti před jejich slábnutím a měknutím a tím snížit riziko kostních zlomenin.
Vitamín K2 je obecně považován za velmi bezpečný i při vyšších dávkách. Neexistuje žádná známá toxicita spojená s vysokými dávkami jak vitamínu K1, tak vitamínu K2. Podle dostupných odborných doporučení je užívání vitamínu K2 v dávkách až do 1000 mikrogramů (mcg) denně považováno za bezpečné pro většinu zdravých dospělých.
Lékové interakce
Při užívání vitamínu K2 je důležité brát v úvahu možné interakce s některými léčivy, zejména s léky na ředění krve (antikoagulancii), jako je například warfarin (nebo jiné kumarinové deriváty). Tyto léky působí tak, že potlačují účinek vitamínu K, a tím zpomalují srážení krve. Užívání vitamínu K2 může účinek těchto léků snižovat. Při užívání antikoagulačních léků je vhodné suplementaci vitamínu K2 konzultovat s lékařem. Naopak u moderních přímých antikoagulancií, které blokují konkrétní faktory krevní srážlivosti se vitamín K2 obvykle nepovažuje za problematický, ale i zde je vhodná opatrnost a individuální posouzení.
Závěr
Vzhledem k rostoucímu množství důkazů o významu vitamínu K2 pro zdraví kostí i kardiovaskulárního systému je na čase přehodnotit jeho roli v našem stravování i zdravotní péči. Jeho nedostatek je častý, ale přehlížený, a přitom může mít zásadní dopady na kvalitu života. Doporučujeme proto věnovat pozornost dostatečnému příjmu vitamínu K2, ať už prostřednictvím kvalitních potravin (například natto), nebo vhodně zvolenou suplementací.
Co si z článku odnést?
-
Vitamín K1 a K2 mají odlišné funkce: vitamín K1 (fylochinon) je klíčový pro srážení krve. Vitamín K2 (menachinon) ovlivňuje zdraví kostí a cév – ukládá vápník do kostí a zabraňuje jeho usazování v cévách.
-
Vitamín K2 podporuje zdravé kosti a zuby: aktivuje protein osteokalcin, který umožňuje zabudování vápníku do kostí a zubů. Tím přispívá k prevenci osteopenie a osteoporózy.
-
Vitamín K2 chrání cévy a srdce: aktivuje MGP protein, který brání ukládání vápníku do cévních stěn. Tím pomáhá předcházet arterioskleróze a kardiovaskulárním onemocněním.
-
Nedostatek vitamínu K2 je běžný, neboť přirozených zdrojů K2 je málo (např. natto, grass-fed vejce a mléčné výrobky). Endogenní produkce střevní mikroflórou je dnes výrazně nižší než dříve.
-
Suplementace vitamínu K2: biologicky nejaktivnější formou je K2 MK-7 (zejména v all-trans konfiguraci).
-
Dávkování:
-
Dospělí (30+ let): 80–120 mcg denně
-
Osoby 50+ let: alespoň 180 mcg denně
-
Bezpečné dávkování až do 1000 mcg denně
Studie a zajímavosti
Známá Rotterdamská studie z roku 2004 potvrdila, že dlouhodobý příjem vitamínu K2 (v dávce alespoň 32 mcg denně) snižuje riziko kalcifikace cév a vzniku kardiovaskulárních onemocnění o 50%. [1]
Klinická studie z roku 2015 zjistila, že u žen po menopauze došlo po tříletém každodenním podávání vitamínu K2 (v dávce 180 mcg) ke zlepšení pružnosti tepen a snížení arteriální tuhosti. [2]
[1] Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. doi: 10.1093/jn/134.11.3100. PMID: 15514282.
[2] Knapen MH, Braam LA, Drummen NE, Bekers O, Hoeks AP, Vermeer C. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial. Thromb Haemost. 2015 May;113(5):1135-44. doi: 10.1160/TH14-08-0675. Epub 2015 Feb 19. PMID: 25694037.