Praha únor 2025 – Alarmující procento těhotných Češek trpí nedostatkem klíčových živin pro vývoj plodu – na tuto skutečnost upozorňuje český startup Trime, který se zabývá vývojem výživových doplňků, které se svým složením blíží skutečným potravinám. Data Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice v Olomouci ukázala, že až 70 % těhotných žen nedosahuje potřebných hladin vitaminu D a omega-3 mastných kyselin. Upozorňuje také na další kritické nedostatky ve výživě těhotných, jako jsou deficitní hladiny kyseliny listové nebo železa.
„Málokdo si uvědomuje, že velká část populace žije navzdory blahobytu ve stavu dlouhodobé podvýživy. Jak ukázala již řada studií, lidé se potýkají především s deficity vitaminu D, omega-3 mastných kyselin a mnohých dalších životně důležitých látek. Tato skrytá forma podvýživy má výrazný negativní dopad nejen na zdraví naše, ale i našich potomků. Těhotné ženy, které mají specifické nutriční potřeby, by proto měly doplňování těchto látek věnovat o to větší pozornost. Nedostatečný příjem esenciálních živin totiž u těhotných žen zvyšuje riziko vzniku celé řady závažných zdravotních komplikací jak u matky, tak u vyvíjejícího se plodu. Nutriční deficity vedou k oslabené imunitě, zvýšenému riziku těhotenské cukrovky, preeklampsie, předčasným porodům nebo naopak nízké porodní hmotnosti či potratům,“ vysvětluje Jakub Přibyl, nutriční specialista a produktový vývojář Trime.
Deficity ohrožují těhotenství
Data ukázala, že pouze 20 % těhotných žen v Česku splňuje doporučenou denní dávku omega-3 mastné kyseliny DHA (200 až 300 mg), která je klíčová pro vývoj mozku a zraku dítěte. 40 % těhotných žen v České republice je ohroženo nedostatkem železa, který může vést k chudokrevnosti a ovlivnit zdravý růst dítěte. Další z látek, které přímo ovlivňují průběh těhotenství a jejíž deficit je mezi českými ženami značně rozšířen, je jód – jeho dostatečných hladin nedosahuje až polovina budoucích maminek. Napříč celou Evropou je navíc dle zjištění WHO rozšířena chudokrevnost. Tou podle organizace trpí až 40 % těhotných žen.
„Mnoho odborníků argumentuje, že k odstranění tohoto problému stačí konzumace kvalitní vyvážené stravy. Realita je ale jiná – většina lidí má tak nízké povědomí o výživě, že se ani vzdáleně nepřibližuje optimálnímu stavu. Chybí jim nejen základní znalosti o výběru a správném skladování potravin, ale také dovednosti potřebné k přípravě vyvážených jídel z kvalitních surovin. Pro většinu populace je to nedosažitelný ideál. Důvodem je nejen nižší kvalita základních potravin, ovlivněná intenzivním způsobem produkce, ale i ztráta živin během zpracování a nevhodné úpravy při vaření. Proto stále více lidí sahá po kvalitních doplňcích stravy. Například správné doplňování kyseliny listové v průběhu těhotenství může snížit riziko defektů vývoje neurální trubice u dětí až o 70 %,“ dodává Přibyl.