Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Zdravotní benefity vitamínu C

Zdravotní benefity vitamínu C


Začátkem zimy přicházejí i první chladné dny a náhlé změny teplot, které s sebou nesou i častější nachlazení. Většinou trvají jen pár dnů a na pomoc při domácím léčení saháme po starém, známém a osvědčeném „céčku“. O tom, co je vitamín C a co jsou jeho benefity, se můžete dočíst právě v tomto článku.

Po staletí se lékaři a průzkumníci snažili zjistit, co způsobuje námořníkům hrozné nemoci, které zpustošily tělo i mysl. Příčinou byla chybějící čerstvá ovocná strava, avitaminóza C. Deficit v dnešní době nemusí mít klasickou podobu skorbutu, ale nedostatek se může projevit zvýšenou vnímavostí k různým infekcím, špatným hojení ran, ale i řadou onemocnění, kde hraje roli oxidační stres.

Co je vitamín C a jaké jsou jeho základní funkce?

Vitamín C (kyselina askorbová) má mnoho funkcí v celém těle a nachází se v malém množstvím prakticky ve všech tkáních lidského těla. V organismu se chová jako antioxidant, který pomáhá chránit naše buňky proti negativnímu působení volných radikálů. Vitamín C hraje klíčovou úlohu v imunitním systému a také se podílí na tvorbě kožní bariéry. Značná koncentrace vitamínu C je v buňkách kůže a sliznice, protože právě ty tvoří první bariéru zabraňující vniknutí patogenních mikroorganismů do těla. Vitamín C také pomáhá hojit rány, stimuluje správnou tvorbu bílých krvinek a následný zánik těchto buněk. Zároveň přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a jeho konzumace v době nachlazení může zkrátit dobu trvání nemoci a snižuje závažnost symptomů.

Další nezastupitelnou roli vitamín C plní při tvorbě kolagenu, nezbytného pro zdraví podpůrných tkání, kostí, chrupavek, kloubů, cév a kůže. Jeho nedostatek se může projevit bolestí kloubů a svalů a může přispívat ke zhoršení procesu hojení ran, neboť k opravě kožní tkáně je potřeba dostatečná syntéza kolagenu v buňkách kůže. 

Vitamin C je také kofaktorem v biosyntéze karnitinu, molekuly potřebné k oxidaci mastných kyselin.

Urychluje přeměnu cholesterolu na žlučové kyseliny, čímž se podílí na snížení možnosti vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob. Je schopný také společně s dalšími prvky odstraňovat přebytečný cholesterol z artérií. Podporuje také snadnější vstřebávání železa z potravy.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více