Začátkem zimy přicházejí i první chladné dny a náhlé změny teplot, které s sebou nesou i častější nachlazení. Většinou trvají jen pár dnů a na pomoc při domácím léčení saháme po starém, známém a osvědčeném „céčku“. O tom, co je vitamín C a co jsou jeho benefity, se můžete dočíst právě v tomto článku.
Po staletí se lékaři a průzkumníci snažili zjistit, co způsobuje námořníkům hrozné nemoci, které zpustošily tělo i mysl. Příčinou byla chybějící čerstvá ovocná strava, avitaminóza C. Deficit v dnešní době nemusí mít klasickou podobu skorbutu, ale nedostatek se může projevit zvýšenou vnímavostí k různým infekcím, špatným hojení ran, ale i řadou onemocnění, kde hraje roli oxidační stres.
Co je vitamín C a jaké jsou jeho základní funkce?
Vitamín C (kyselina askorbová) má mnoho funkcí v celém těle a nachází se v malém množstvím prakticky ve všech tkáních lidského těla. V organismu se chová jako antioxidant, který pomáhá chránit naše buňky proti negativnímu působení volných radikálů. Vitamín C hraje klíčovou úlohu v imunitním systému a také se podílí na tvorbě kožní bariéry. Značná koncentrace vitamínu C je v buňkách kůže a sliznice, protože právě ty tvoří první bariéru zabraňující vniknutí patogenních mikroorganismů do těla. Vitamín C také pomáhá hojit rány, stimuluje správnou tvorbu bílých krvinek a následný zánik těchto buněk. Zároveň přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a jeho konzumace v době nachlazení může zkrátit dobu trvání nemoci a snižuje závažnost symptomů.
Další nezastupitelnou roli vitamín C plní při tvorbě kolagenu, nezbytného pro zdraví podpůrných tkání, kostí, chrupavek, kloubů, cév a kůže. Jeho nedostatek se může projevit bolestí kloubů a svalů a může přispívat ke zhoršení procesu hojení ran, neboť k opravě kožní tkáně je potřeba dostatečná syntéza kolagenu v buňkách kůže.
Vitamin C je také kofaktorem v biosyntéze karnitinu, molekuly potřebné k oxidaci mastných kyselin.
Urychluje přeměnu cholesterolu na žlučové kyseliny, čímž se podílí na snížení možnosti vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob. Je schopný také společně s dalšími prvky odstraňovat přebytečný cholesterol z artérií. Podporuje také snadnější vstřebávání železa z potravy.