Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Jak na silnou imunitu?

Jak na silnou imunitu?

Je samozřejmé, že každý z nás reaguje na infekci jiným způsobem. Určitě všichni máme ve svém okolí jedince, kteří nejsou téměř nemocní a naopak se nám vybaví minimálně jedna osoba, kterou často něco trápí, ať už se jedná o nějaký druh alergie, kašel nebo střevní potíže. To proto, že imunitní systém každého z nás se bude v jednotlivých strukturách lišit. A tomu by měla odpovídat i naše péče o jeho správné fungování.

Důležité je si uvědomit, že nejde jen o bezhlavé posilování imunity, protože to nemusí často fungovat a dokonce může průběh onemocnění zhoršit. Posilování obranyschopnosti je soubor opatření, které náš imunitní systém vracejí do rovnováhy. Jak vypadají varovné signály oslabeného imunitního systému a co můžeme udělat proto, aby náš imunitní systém fungoval optimálně, si přiblížíme právě v tomto článku.

Co se v článku dozvíte:

  1. Co tvoří náš imunitní systém?
  2. Jak pracovat na budování silné imunity?
  3. Co oslabuje naši imunitu?
  4. Jak poznám, že můj imunitní systém je oslaben?
  5. Jak můžeme přirozeně posílit obranyschopnost?

Co tvoří náš imunitní systém?

Imunita je štít, který chrání naše tělo před invazí mikroorganismů, zejména bakterií, virů nebo plísní. Tento štít má několik různých složek, které se navzájem podporují a tvoří propracovaný systém. Jedná se o policejní dozor, armádu a odklízecí četu v jednom. 

Od narození máme imunitu přirozenou (neboli nespecifickou). Poskytuje nám bezprostřední ochranu téměř okamžitě po vstupu mikroorganismů do těla. Jedná se o mikroby, které nerozlišují konkrétní patogeny, tedy biologický faktor, který může zapříčinit onemocnění hostitele. Na každé setkání s nimi reaguje tato imunitní odpověď stejně. Také si nevytváří tzv. paměťové buňky, které by při dalším kontaktu se stejným antigenem reagovaly rychle a efektivněji, nýbrž využívá pouze nástroje evolučně nastavené. 

K nástrojům nespecifické imunity patří fagocytující buňky (ty, které škodlivé elementy pohlcují), buňky schopné potencionálně škodlivou složku zneškodnit (natural killer komponent) nebo označit buňku určenou ke zničení (opsony). Významnou bariéru tvoří ale také fyzikální a chemické složky, jako například kůže, pot nebo slzy. 

Společně s vrozenou imunitou nás chrání také specifická imunita, označovaná také jako získaná. Tu si každý jedinec vytváří od narození podle toho, v jakém prostředí vyrůstá. Oproti vrozené působí mnohem pomaleji, s nástupem 3 až 5 dnů, ale její výhodou je, že umí zacílit přímo na specifické mikroorganismy. Hlavními aktéry jsou B-lymfocyty, produkující protilátky - imunoglobuliny (Ig) a T-lymfocyty, které tuto produkci jednak podporují a současně v případě potřeby navíc reagují ještě produkcí zánětlivých látek, tzv. cytokinů. V zásadě organismus využívá 2 základní typy reakce, označované jako Th1 a Th2 a tato pomyslná ramena je třeba udržovat v rovnováze. Tady občas nastává problém, pokud z nevědomosti začneme posilovat nevhodný druh imunity, který pak začne potlačovat ten druhý. Dlouhodobá dominance jednoho nebo druhého systému má totiž za následek sníženou obranyschopnost a výskyt alergií, infekčních, autoimunních nebo jiných onemocnění. 

Velmi důležité je pro budování imunitní obrany období před narozením, způsob porodu, doba kojení a také prostředí, ve kterém jsme se od nejútlejšího věku pohybovali. Přičemž například přehnaná hygiena není úplně dobrou strategií k budování silné imunity. Přesto, že jsme v tomto období nemohli příliš do našeho vývoje zasáhnout, je možné dodržováním zdravého životního stylu imunitu upevnit a dosáhnout odolnosti organismu.

Jak pracovat na budování silné imunity?

Základním předpokladem pro dlouhodobé udržení obranného systému v dobré kondici je nevychylovat ho příliš často a příliš intenzivně z rovnováhy. V praxi to znamená, že každé déle trvající nebo i krátkodobé, ale intenzivní vychýlení znamená narušení křehké rovnováhy imunitních pochodů. Toto vychýlení mezi imunitu posilujícími a imunitu vychylujícími faktory pak znamená rozdíl mezi nemocí a zdravím.

Mezi činitele, které mají vliv na naši obranyschopnost, patří prostředí ve kterém žijeme, povolání, strava, ale i to, jakým způsobem reagujeme na stresové situace. Je spousta oblastí, které nemůžeme úplně ovlivnit, jako například míra znečištění prostředí. Proto je potřeba zaměřit se naopak na faktory posilující imunitu a snažit se současně eliminovat jakoukoliv další větší zátěž organismu, která bude k narušení vnitřního prostředí přispívat. 

To znamená, že čím více jsme vystaveni negativním faktorům oslabujícím imunitu, tím více je třeba zaměřit se na prevenci a praktiky posilující zdraví. Pokud žiji ve městě plném smogu a mám náročný denní program, je potřeba dopřát si nutričně bohatou stravou, kvalitní doplňky stravy, víkendové výlety do přírody a především, kvalitní spánek.  

Co oslabuje naši imunitu?

  • Nedostatek nutrientů
  • Nekvalitní a nevyvážená strava - převaha sacharidů, jednoduchých cukrů, vysoce zpracovaných potravin, polotovarů a dochucovadel
  • Nadužívání antibiotik a léků obecně
  • Obezita
  • Nedostatek pohybu
  • Zhoršené životní prostředí 
  • Kouření
  • Přehnaná čistota v domácnostech
  • Dlouhodobě zvýšený kortizol = chronický stres

Jak poznám, že můj imunitní systém je oslaben?

Časté nachlazení, podrážděnost, špatně hojící se rány, špatné trávení a bolesti břicha, výskyt plísní nebo vyrážky, únava - to vše mohou být první signály těla, že jsou imunitní funkce narušeny.   

Jak můžeme přirozeně posílit obranyschopnost?

  • Zdravá střeva - není již novinkou, že až 80% nemocí začíná právě ve střevech. Téměř každý z nás velmi pravděpodobně trpí syndromem zvýšené propustnosti střev. Střevo, podobně jako kůže, tvoří ochrannou bariéru mezi vnitřním a vnějším prostředím. Špatná strava nebo dlouhodobý stres způsobují zánět, který postupně narušuje integritu střevní sliznice. Ta se stane propustnou nejen pro mikro a makro živiny, ale také pro toxiny a nebezpečné organismy, které pak přes střevní sliznici volně pronikají do celého těla. 
  • Dostatek pohybu - přispívá ke snížení hladiny stresových hormonů, snížení chronické zánětlivosti v organismu a podle některých výzkumů má pozitivní vliv na tvorbu protilátek a bílých krvinek
  • Melatonin - regulátor spánku produkovaný epifýzou, který také přispívá k posílení imunitního systému. Jeho produkce je silně ovlivňována světlem. Kvalitního spánku můžeme dosáhnout tedy pouze v absolutní tmě, bez negativního působení záření ze všech nástrojů moderní technologie. Největší produkce tohoto hormonu je dosaženo mezi 22 hodinou večerní a 6 hodinou ranní. 
  • Doplňky stravy - nutrienty, které získáváme z potravy a doplňků stravy, hrají velmi významnou roli v podpoře a rozvoji obranyschopnosti. Jakmile vznikne deficit jedné nebo více esenciálních látek, dochází ke zpomalování některých pochodů v těle, snižování imunitní odezvy a antioxidační kapacity. Právě imunitní systém je jedním z prvních systémů, kde se nedostatek nutrientů projeví. Všechny vitamíny, minerály a stopové prvky mají významnou roli v těle, ale některé z nich mají specifický vliv na imunitu. Mezi tyto nutrienty patří například měď a zinek (součást antioxidantu superoxid dismutázy), železo, selen (součást antioxidantu glutathion peroxidázy), hořčík, vitamín B6, vitamín B12, vitamín C (podporuje integritu kůže a sliznic, tvorbu kolagenu a absorpci železa, je silný antioxidant), vitamín E (silný antioxidant), vitamín D (podpora růstu a tvorby buněk), vitamín A.

 



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více