Procházet

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Podcast #23 - se zakladateli Koláčkovy řemeslné pekárny o poctivé pekařině, kvalitním kváskovém žitném chlebu i bezlepkovém pečivu

Podcast #23 - se zakladateli Koláčkovy řemeslné pekárny o poctivé pekařině, kvalitním kváskovém žitném chlebu i bezlepkovém pečivu

Jen málokdo odolá vůni čerstvě upečeného chleba. Bohužel rozdíl mezí tím, který pekly naše prababičky a tím, který si dnes kupujeme v běžných velkovýrobních pekárnách a supermarketech je nesrovnatelný, co do chuti i kvality.

Velkovýroba a moderní technologie vyžaduje, aby těsto bylo poddajné a výsledný produkt získal takovou chuť, kterou bude chtít zákazník pravidelně k snídani, svačině i večeři. A tak kousek obyčejného pečiva v sobě může skrývat až 30 různých pomocných látek, aditiv, zlepšovačů chuti a barviv. A přitom na pečení lahodného chleba stačí 3 základní kvalitní ingredience. Není divu, že každodenní konzumace běžného a průmyslově zpracovaného pečiva, navíc již od útlého věku, neladí našim střevům. Dávají nám to najevo různými reakcemi, zažívacími potížemi a alergiemi.

Jaký je rozdíl mezi řemeslnou pekárnou a poctivým řemeslem a běžným pečivem z velkovýroby? A jaké je tajemství dobrého kvásku? Je žitný lepek v kvalitním kváskovém chlebu stravitelnější? Jaký je rozdíl mezi žitem a pšenicí v souvislosti s intolerancí na lepek nebo celiakií?
Tradiční pekárny a láska k poctivému řemeslu naštěstí ještě nevymizela. Hosty našeho podcastu na téma pečivo a alergie na lepek přijal Jiří Koláček a jeho dcera Míša, zakladatelé a provozovatelé Koláčkovy řemeslné pekárny a bistra. V roce 2015 založili rodinnou pekárnu a vyrábějí kvalitní a lahodný chléb a pečivo podle tradičních postupů s využitím moderní technologie.

Všechny díly můžete sledovat na Youtube, Spotify nebo Apple podcast

 

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Selen a jeho význam pro lidský organismus

Příjem selenu je, stejně jako u jódu, závislý na jeho obsahu v půdě, přičemž množství tohoto prvku v půdě se...
Přečtěte si více

Víte, jaký doplněk nasadit při začínající viróze? Zkuste zinek!

Zinek se řadí mezi esenciální nutrienty. Naše tělo si ho neumí samo vytvořit a jsme proto odkázáni na jeho příjem...
Přečtěte si více

Nedostatek jódu - vážný zdravotní problém na vzestupu

Navzdory celosvětovému využití jódové suplementace zůstává v Evropě nedostatek jódu vážným zdravotním problémem. V roce 2004 bylo odhadováno, že z...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #25 s Jakubem Přibylem o chybách v dětské výživě a jak je můžeme ovlivnit

Pokud bychom měli obecně zhodnotit dětský jídelníček, nedá se jednoznačně označit za nutričně bohatý, hodnotný a vyvážený. Nedostatky ve výživě...
Přečtěte si více

Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mastných kyselin

  Dostatečné zastoupení omega-3 mastných kyselin v naší stravě je velmi důležité pro podporu zdraví kůže, očí, mozku, kardiovaskulárního a...
Přečtěte si více

Podcast #23 - se zakladateli Koláčkovy řemeslné pekárny o poctivé pekařině, kvalitním kváskovém žitném chlebu i bezlepkovém pečivu

Jen málokdo odolá vůni čerstvě upečeného chleba. Bohužel rozdíl mezí tím, který pekly naše prababičky a tím, který si dnes...
Přečtěte si více