Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

8.1.2024

Podcast

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou složkou stravy. Na rozdíl od bílkovin s nimi rozhodně nešetříme a u mnohých tvoří podstatnou část jídelníčku. Nebezpečí pak hrozí zejména té části populace, která má minimální pohyb, sedavé zaměstnání a tedy nízkou metabolickou obrátku.

Problémem je ale nejen velké množství sacharidů ve stravě, ale také jejich (ne)kvalita a struktura. A například i taková čokoláda (a vůbec chutě na sladké) může být dobrým měřítkem toho, že nemáme jídelníček ideálně poskládaný. Změna životního stylu a následné dietní úpravy jsou přitom poměrně snadné.

Co se v podcastu #32 dozvíte? 

→ Jaký mají sacharidy význam ve stravě

→ Jednoduché cukry versus komplexní sacharidy 

→ Ovoce = snadno dostupná energie, kdy je vhodné a kdy ne? 

→ Nejdůležitější je fyzická aktivita, potom lze řešit kvalitu, strukturu a složení sacharidů 

→ Zdroje sacharidů - přirozené vs. zpracované potraviny

Potíže způsobené nadbytkem či špatnou skladbou sacharidů ve stravě

→ Low carb dieta

→ Glykovaný hemoglobin a jiné důležité markery

→ Jak pracovat se sacharidy při nabírání váhy či při vyšší svalové intenzitě 

→ Mýty a omyly o sacharidech 

→ Chuťové buňky a senzibilita na sladkou chuť 

→ Cukry a trávení 

→ Jak si tedy poskládat jídelníček?

 

Všechny díly Trime podcastu můžete sledovat na YoutubeSpotify nebo Apple podcast

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.

Zanechat dotaz

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.