Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou složkou stravy. Na rozdíl od bílkovin s nimi rozhodně nešetříme a u mnohých tvoří podstatnou část jídelníčku. Nebezpečí pak hrozí zejména té části populace, která má minimální pohyb, sedavé zaměstnání a tedy nízkou metabolickou obrátku.
Problémem je ale nejen velké množství sacharidů ve stravě, ale také jejich (ne)kvalita a struktura. A například i taková čokoláda (a vůbec chutě na sladké) může být dobrým měřítkem toho, že nemáme jídelníček ideálně poskládaný. Změna životního stylu a následné dietní úpravy jsou přitom poměrně snadné.
Co se v podcastu #32 dozvíte?
→ Jaký mají sacharidy význam ve stravě
→ Jednoduché cukry versus komplexní sacharidy
→ Ovoce = snadno dostupná energie, kdy je vhodné a kdy ne?
→ Nejdůležitější je fyzická aktivita, potom lze řešit kvalitu, strukturu a složení sacharidů
→ Zdroje sacharidů - přirozené vs. zpracované potraviny
→ Potíže způsobené nadbytkem či špatnou skladbou sacharidů ve stravě
→ Low carb dieta
→ Glykovaný hemoglobin a jiné důležité markery
→ Jak pracovat se sacharidy při nabírání váhy či při vyšší svalové intenzitě
→ Mýty a omyly o sacharidech
→ Chuťové buňky a senzibilita na sladkou chuť
→ Cukry a trávení
→ Jak si tedy poskládat jídelníček?
Všechny díly Trime podcastu můžete sledovat na Youtube, Spotify nebo Apple podcast