Pokud bychom měli obecně zhodnotit dětský jídelníček, nedá se jednoznačně označit za nutričně bohatý, hodnotný a vyvážený. Nedostatky ve výživě nemusí však vždy pocházet primárně z rodiny, ale mnohdy nastávají až vlivem sociálního prostředí, tedy kolem 3. až 4. roku. I děti pocházející z prostředí, kde je strava sestavená kvalitně a výživně, se během začleňování do kolektivu setkávají se stravou školních jídelen a také se stylem výživy ostatních dětí. Přichází tak první setkání s průmyslově zpracovanými potravinami a sladkostmi, a maminky postupně získávají pocit, že nad doposud vyváženým jídelníčkem ztrácí kontrolu.
Jak můžeme přistupovat k tomuto období? Lze nějak ovlivnit kvalitu školního stravování? Co dětem nejčastěji v jídelníčku chybí? Z jakých potravin je vhodné dětský jídelníček poskládat, respektive, jak se má stravovat rodina, aby dítě získávalo zdravé návyky stravy a životního stylu, které si ponese celý život?
Rozhovor s Evou Potužníkovou, Renatou Novotnou a Jakubem Přibylem o chybách v dětské stravě a o tom, jak je můžeme ovlivnit. S Evou a Renatou se můžete mimo jiné setkávat prostřednictvím zákaznické linky Trime. Obě studovali Školu klinické naturopatie v Praze a jsou maminky, které se s problematikou plnohodného jídelníčku, stravovacích návyků a jejich vlivu na vývoj dítěte setkávají denně v teorii i praxi. Proto se v tomto podcastu setkali u rozhovoru s Jakubem Přibylem, nutričním specialistou, který ve své poradně téma výživy dětí často řeší.
📖 Tipy na pár svačinek (nejen) pro děti naleznete na odkazu zde.
Všechny díly můžete sledovat na Youtube, Spotify nebo Apple podcast
1 komentář
Dobrý den. Moc děkuji za tento podcast. Chtěla bych vás poprosit, zda by bylo možné uvést konkrétní tipy/pokrmy, které by měly být k snídani, obědu a večeři u batolete. Například nějaký vzorový jídelníček. Snažím se o pestrou stravu a moje batole zatím naštěstí nic moc neodmítá, jen si nejsem nyní jistá, jestli má jídelníček poskládaný správně. Děkuji moc!
———
trime.cz:
Dobrý den, děkujeme za komentář. Obecně bych doporučila zaměřit se na kvalitu potravin a pokrmy připravovat ze základních surovin. U dětí je samozřejmě vždy důležité to, jak se stravují rodiče, neboť jsou pro dítě vzorem. Z praxe pak máme spíše zkušenosti s tím, že v hlavních chodech (tedy snídaně, oběd a večeře) chybí dětem kvalitní bílkovina, popřípadě zelenina. Ideální stav (nejen u dětí, ale dospělých) by byl samozřejmě přijímat veškeré důležité nutrienty ze stravy. Vzhledem ke změněné výživové hodnotě základních potravin je však pro většinu populace s běžnými stravovacími návyky téměř nemožné obsáhnout všechny živiny jen z jídelníčku. Proto je i u dětí suplementace způsob, jak si deficitní nutrienty zajistit (jedná se především o vitamín D či omega-3 mastné kyseliny).
Doporučuji také ke zhlédnutí podcast Světa Non-toxic na téma “Výživa dětí – základní principy dětské stravy”, kde se Jakub Přibyl k tomuto tématu detailně vyjadřuje. RN