Podcast: Výživa
Podcast #23 - se zakladateli Koláčkovy řemeslné pekárny o poctivé pekařině, kvalitním kváskovém žitném chlebu i bezlepkovém pečivu
Jen málokdo odolá vůni čerstvě upečeného chleba. Bohužel rozdíl mezí tím, který pekly naše prababičky a tím, který si dnes kupujeme v běžných velkovýrobních pekárnách a supermarketech je nesrovnatelný, co do chuti i kvality. Velkovýroba a moderní technologie vyžaduje, aby těsto bylo poddajné a výsledný produkt získal takovou chuť, kterou...
Podcast #22 - Jak pečovat o mikrobiom I Rozhovor s Martinou Hrivňákovou
Co je vlastně mikrobiom a proč je pro nás tak důležitý? V lidském těle je nepředstavitelné množství mikroorganismů, dokonce mnohem více než buněk. Trávicí trakt je místem, které vykazuje nejvyšší hustotu osídlení těmito mikroorganismy. Pro náš organismus je velmi důležitá jejich variabilita, tedy zastoupení jednotlivých druhů a jakási rovnováha mezi...
Podcast #19 - Rozhovor s Katarínou Hrivňákovou o tom, jak čelit chemickému koktejlu kolem nás
Naše tělo dokáže silně reagovat na některé podněty z vnějšího prostředí a může nám po čase dávat signál v podobě alergické reakce, ekzému nebo jiného zdravotního problému či onemocnění, zejména pak, pokud je těchto podnětů příliš a náš imunitní systém se již nedokáže dostatečně bránit. Nemoc je tedy pro...
Podcast #11 - Rozhovor s Martinem Jelínkem o nejčastějších chybách ve stravování, deficitních nutrientech a aplikaci ZOF
Hostem našeho dalšího podcastu byl Martin Jelínek, zakladatel a lektor vzdělávací společnosti ATAC, autor několika úspěšných knih o výživě a autor aplikace ZOF. Jaký názor má Martin Jelínek na úroveň stravovacích návyků a zdravého jídelníčku v České republice? V čem lidé (i ti, kteří výživě věnují spoustu času) nejčastěji chybují...
Podcast #10 - Petr Vakoč vypráví o čerstvém zážitku z účasti na slavné Tour de France
Historie nejslavnějšího cyklistického závodu světa Tour de France sahá až do roku 1903. Ta letošní se jela od 26. června do 28. července 2021 ve francouzském městě Brest a organizátoři připravili jezdcům v několika etapách více než 3400 kilometrů dlouhou pouť. Jako jediný Čech se letos na startu etapového závodu představil profesionální cyklista, Petr Vakoč. Prozradil nám...
Podcast #09 - s Jakubem Přibylem o skryté hrozbě, kterou představuje moderní forma podvýživy
Podvýživa je stav, o kterém se v našich podmínkách příliš nemluví. Často zůstává nepovšimnuta a neřešena, dokud se neprojeví závažnější zdravotní problémy. Přitom chronická podvýživa postihuje značné procento populace. Je způsobena nejen nedostatečným množstvím potravy, ale paradoxně také nadměrným množstvím nekvalitních potravin s nevyhovujícím nutričním složením. Tělo se dostává do...
Podcast #06 - O půstu a přerušovaném hladovění s Jakubem Přibylem
Velmi populárním tématem v posledních letech je přerušovaný půst, během něhož fáze jezení střídají fáze lačnění. Naše tělo je na občasné hladovění evolučně nastaveno a neustálý přísun potravin v nadměrném množství, navíc v nesprávném složení, pro něj představuje obrovskou zátěž. Postění je přirozeným způsobem očisty organismu a to nejen fyzické...
Podcast #04 - Povídání s Jakubem Přibylem o dietách a proč předsevzetí zhubnout nefungují
Jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí bývá zhubnout. Proč většinou diety končí neúspěšně? Stojí za nezdarem výběr nevhodného dietního stylu, špatné načasování, nedostatečná motivace nebo jen volíme neúměrné a nesplnitelné cíle? V posledním podcastu roku 2020 jsme si povídali opět s Jakubem Přibylem o tom, jakou taktiku zvolit při redukci hmotnosti, jak...