Podvýživa je stav, o kterém se v našich podmínkách příliš nemluví. Často zůstává nepovšimnuta a neřešena, dokud se neprojeví závažnější zdravotní problémy. Přitom chronická podvýživa postihuje značné procento populace. Je způsobena nejen nedostatečným množstvím potravy, ale paradoxně také nadměrným množstvím nekvalitních potravin s nevyhovujícím nutričním složením. Tělo se dostává do stavu, kdy se mu zkrátka nedostává klíčových mikronutrientů v potřebném množství.
Jak se tento typ moderní podvýživy v evropských podmínkách diagnostikuje? Je nějaká skupina lidí náchylnější k malnutrici? Co bychom měli dodržovat, abychom se latentní podvýživě vyhnuli a pomůže nám pouze “pestrá a rozmanitá” strava? Jak pracovat s doplňky stravy? A pokud už se projeví příznaky, je možné dosáhnout opět optimálního stavu?
Jakub Přibyl, nutriční specialista a autor receptur doplňků stravy Trime, v dalším z našich podcastů, tentokrát o moderní formě podvýživy.