Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Akáciová vláknina - přírodní aditivum s nutričním přesahem

Akáciová vláknina - přírodní aditivum s nutričním přesahem

Mnozí naši zákaznicí již vědí, že Trime filozofií je výroba “čistých” doplňků stravy v té nejvyšší kvalitě, a to bez použití zbytečně nadužívaných potenciálně rizikových aditiv. Zároveň nám záleží na etickém přístupu, technologickém zpracování surovin a na celém výrobním postupu.

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Trime - prémiové doplňky stravy v oblasti prevence
  2. Co je akáciová vláknina?
  3. Výhody akáciové vlákniny použité v našich doplňcích
  4. Zdravotní benefity akáciové vlákniny
  5. Druhy vlákniny a její nedostatek v lidské stravě

Trime - prémiové doplňky stravy v oblasti prevence

Na poli suplementačního průmyslu není mnoho firem s podobnou filozofií jako je ta naše. Při výběru prémiových ingrediencí hledáme vždy nejlepšího dodavatele, jehož produkty nabízí maximální nutriční potenciál a zároveň jsou šetrné k přírodě. Během výroby pak využíváme co nejšetrnější zpracovatelské postupy a v našich doplňcích nepoužíváme žádná syntetická, byť povolená, aditiva, která mohou při dlouhodobém užívání našemu zdraví uškodit. Syntetická aditiva nahrazujeme přírodními složkami. 

Proto jsme začali využívat v některých našich produktech organickou akáciovou vlákninu, která funguje jako aditivum čistě přírodního původu a má zároveň nutriční přesah.

Co je akáciová vláknina?

Akáciová vláknina, též známá jako arabská guma, představuje druh prebiotické rozpustné vlákniny. Ta se získává z mízy akácie, což je strom či stromovitý keř rostoucí především v oblasti tropů a subtropů. Akáciová vláknina vykazuje technologické vlastnosti, kterých lze využít v potravinách, nápojích či doplňcích stravy, kde působí jako přírodní zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátorKromě těchto vlastností však vykazuje prospěšné účinky na lidské zdraví a pro své zdravotní benefity se využívá i sama o sobě jako doplněk stravy.

Výhody akáciové vlákniny použité v našich doplňcích

Naše požadavky na čistotu Trime doplňků, kvalitu a účinnost vstupních surovin, stejně jako na celý výrobní proces, jsou opravdu vysoké. Proto vždy hledáme takového dodavatele, který naše přísné nároky splňuje. Nejinak je tomu i v případě akáciové vlákniny, kterou v současné chvíli naleznete ve vitamínu K2 či v multivitamínu Daily F20 Complex

Jaké jsou tedy klíčové vlastnosti bio akáciové vlákniny použité v některých našich doplňcích?

  • zcela přírodní, v bio kvalitě a získaná z udržitelně pěstovaných akácií
  • non-GMO (nejedná se o geneticky modifikovanou surovinu)
  • vykazuje vysokou snášenlivost trávení, certifikovaná FODMAP. Z důvodu pomalé a postupné fermentace akáciové vlákniny ve střevech nezpůsobuje trávicí obtíže jako nadýmání, flatulenci či průjem a je tedy vhodná i pro lidi se zažívacími obtížemi jako je například syndrom dráždivého střeva.
  • “uhlíkově neutrální” -  nezanechává uhlíkovou stopu, která by zatěžovala životní prostředí
  • nutriční přesah - akáciová vláknina vykazuje celou řadu zdraví prospěšných účinků

Zdravotní benefity akáciové vlákniny

Přírodní akáciová vláknina je bohatá na polysacharidy arabinogalaktany a glykoproteiny a podporuje naše zdraví několika způsoby:

  • zvyšuje rozmanitost střevního mikrobiomu a tím podporuje celkové zdraví

Akáciová vláknina působí jako prebiotikum, zvyšuje diverzitu střevních bakterií (především ze skupiny Laktobacilů a Bifidobakterií), čímž pomáhá zlepšit celkové zdraví a posílit imunitní systém. Laktobacily a Bifidobakterie produkují při fermentaci rozpustné vlákniny mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA = short chain fatty acids), jako například butyrát, acetát či propionát, které jsou pro lidský organismus velmi prospěšné. SCFA dodávají energii střevním buňkám, snižují pH (což samo o sobě napomáhá k redukci patogenních bakterií a zvyšuje absorpci některých nutrientů), podporují tvorbu mucinu (střevního hlenu) a zlepšují integritu sliznice střeva. Celkově tedy zvyšují odolnost vůči škodlivým látkám a toxinům a podporují obranyschopnost organismu.

  • podporuje trávení urychlením střevního tranzitu

Vláknina napomáhá pravidelnému vyprazdňování a předchází zácpě tím, že zvyšuje objem stolice a podporuje pohyb tráveniny zažívacím traktem.

  • podporuje hubnutí 

Vláknina obecně navozuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu, čehož lze využít při snaze o redukci hmotnosti.

  • reguluje hladiny krevního cukru

Přítomnost různých druhů vlákniny ve stravě snižuje účinnost enzymatického štěpení sacharidů a vede tak ke snížení rychlosti, kterou vstupuje glukóza do krevního oběhu. Vláknina tedy pomáhá zpomalit vstřebávání cukru v krevním řečišti

  • pomáhá snižovat cholesterol

Vláknina na sebe váže žlučové kyseliny, čímž zvyšuje exkreci cholesterolu a pomáhá snižovat jeho hladiny v těle.

Druhy vlákniny a její nedostatek v lidské stravě

Vlákninu rozlišujeme na rozpustnou a nerozpustnou, přičemž akáciová vláknina patří právě mezi vlákninu rozpustnou. Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtná a ve střevech fermentuje. Jedná se o prebiotikum což znamená, že slouží jako potrava pro naše prospěšné střevní bakterie. Do této skupiny patří kromě výše zmíněné arabské gumy například luštěniny, ovoce a zelenina.

Dalším typem vlákniny je vláknina nerozpustná, též nazývána jako vláknina hrubá. Ta se, jak již název napovídá, ve vodě nerozpouští, ale zvětšuje objem stolice a urychluje tak průchod tráveniny naším zažívacím traktem. Zároveň funguje jako “kartáč”, který střeva čistí. Příkladem nerozpustné vlákniny jsou celozrnné obiloviny, otruby, ořechy a semena.

V dnešní době se pohybuje příjem vlákniny ve většině evropských zemí pod doporučenými hodnotami. Průměrný denní příjem vlákniny se u dospělého člověka v České republice odhaduje na zhruba 15 g. EFSA (= European Food and Safety Authority) přitom k zajištění normální funkce střev doporučuje pro dospělého člověka denní příjem vlákniny 25 g.

Nízký příjem vlákniny se udává jako jedna z možných příčin rizika rozvoje různých civilizačních chorob, jako je například zácpa a její komplikace, či žlučové kameny. Nedostatek vlákniny představuje rovněž rizikový faktor pro vznik karcinomu tlustého střeva.

Zdroje:

Ríos-Covián D, Ruas-Madiedo P, Margolles A, Gueimonde M, de Los Reyes-Gavilán CG, Salazar N. Intestinal Short Chain Fatty Acids and their Link with Diet and Human Health. Front Microbiol. 2016 Feb 17;7:185. doi: 10.3389/fmicb.2016.00185. PMID: 26925050; PMCID: PMC4756104.

Larson R, Nelson C, Korczak R, Willis H, Erickson J, Wang Q, Slavin J. Acacia Gum Is Well Tolerated While Increasing Satiety and Lowering Peak Blood Glucose Response in Healthy Human Subjects. Nutrients. 2021 Feb 14;13(2):618. doi: 10.3390/nu13020618. PMID: 33672963; PMCID: PMC7918852.

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2008/12/04.pdf



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více