Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Proč potřebujeme vitamín K2?

Proč potřebujeme vitamín K2?

Vitamín K2 je potřebný k budování pevných a zdravých kostí a dle vědeckých studií [1] se podílí také na udržení zdravého kardiovaskulárního systému. O tomto vitamínu se velmi často zmiňujeme jak v našich podcastech, tak v blogových článcích (například zde či zde). Z našeho pohledu se jedná o podceňovanou nutriční látku a proto se mu věnujeme i v tomto článku, kde se zároveň dozvíte, jaké formy a zdroje pro vitamín K2 v Trime využíváme.

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Typy a funkce vitamínu K
  2. Vitamín K2 a statiny
  3. Nedostatek vitamínu K2 u většiny populace?
  4. Nezapomínejte na vitamín K2 ani v létě!
  5. Trime vitamín K2 = přírodní zdroje a vysoká biologická využitelnost
  6. All-trans vs cis-konfigurace: různá biologická aktivita

Typy a funkce vitamínu K

Ačkoliv se hovoří jednotně o vitamínu K, je třeba rozlišovat různé typy tohoto vitamínu, které v lidském organismu zastávají rozdílnou úlohu. Vitamíny K jsou v tucích rozpustné látky a zahrnují vitamín K1 (fylochinon), pocházející z rostlinných zdrojů, který hraje klíčovou roli při zajištění krevní srážlivosti, vitamín K2 (menachinon) a syntetický vitamín K3 (menadion).

Jednotlivé formy vitamínu K detailněji představujeme v našem článku: “Vitamín K2 - životně důležitý přesto málo známý”. 

Funkce K vitamínů je mezi ostatními vitamíny unikátní. Aktivují totiž proteiny produkované různými orgány našeho těla. Vitamín K1 aktivuje srážecí faktory v játrech a zajišťuje tak krevní srážlivost

Vitamín K2 aktivuje osteokalcin v kostech a matrix Gla protein (MGP) v cévním systému. Tyto proteiny pomáhají vázat vápník do kostí a zabraňují usazování vápníku v cévách.

 

 

Další protein, jehož aktivace je závislá na vitamínu K2, je Gas6. Tento protein byl objeven teprve v roce 1993 a nachází se například v srdci, plicích, žaludku, ledvinách či chrupavkách. [2]  Gas6 se podílí na regulaci buněčného růstu, podporuje buněčnou adhezi, proliferaci buněk a zabraňuje apoptóze (buněčné smrti).

Vitamín K2 a statiny

Statiny patří mezi nejčastěji předepisované léky určené ke snížení hladin LDL cholesterolu a jejich využití je v posledních dekádách na vzestupu. Je také obecně známo, že statiny vyčerpávají v lidském organismu koenzym Q10, antioxidant, který pomáhá v mitochondriích vytvářet energii. Pacientům užívajícím statiny je proto doporučeno doplňovat koenzym Q10 prostřednictvím suplementů. Studie z roku 2015 [3] uvádí, že statiny mohou působit jako mitochondriální toxiny a mohou mít negativní vliv na srdce a cévní systém nejen z důvodu vyčerpávání koenzymu Q10, ale též z důvodu inhibice syntézy vitamínu K2, který chrání cévy před kalcifikací. Aktuálně však neexistují žádná doporučení k suplementaci vitamínu K2 pro pacienty užívající statiny.

Nedostatek vitamínu K2 u většiny populace?

Dnešní doporučení pro příjem vitamínu K se týkají pouze vitamínu K1 v souvislosti s požadavky na zajištění adekvátní srážlivosti krve a prevenci nadměrného krvácení. EFSA považuje za adekvátní denní příjem vitamínu K1 1 mcg na 1kg váhy pro obě pohlaví a všechny věkové kategorie. 

Pro vitamín K2 ale žádná doporučení příjmu neexistují. Lidské tělo si jej částečně syntetizuje z rostlinné formy vitamínu K1, tato syntéza je ale omezená, stejně jako syntéza vitamínu K2 střevními bakteriemi. Proto je třeba zajistit pravidelný dietní příjem vitamínu K2.

Ze stravy získáváme vitamín K2 například z fermentovaných potravin, přičemž jedním z nejbohatších zdrojů je natto. Ve větším množstvím se vitamín K2 nachází také v mléčných výrobcích pocházejících od volně se pasoucích zvířat. Kdo z nás má ale ve svém jídelníčku pravidelně natto či sýry v tzv. “grass-fed” kvalitě?  Je tedy zřejmé, že zaručit dostatečný příjem vitamínu K2 ze stravy není snadné. Z toho důvodu se předpokládá, že většina populace trpí deficitem vitamínu K2. Jeho nedostatek může vést k slabším kostem, zvyšovat riziko úbytku kostní hmoty a z důvodu hromadění vápníku v měkkých tkání může přispívat k rozvoji srdečních onemocnění včetně infarktu myokardu. Pro většinu lidí bude proto vhodné zajistit příjem vitamínu K2 prostřednictvím doplňků stravy. 

Nezapomínejte na vitamín K2 ani v létě!

Vitamín K2 bývá kvůli schopnosti regulace ukládání vápníku součástí doplňků s vitamínem D. Během zimních měsíců tedy mnoho lidí v našich zeměpisných šířkách suplementuje vitamín K2 ve směsích společně s vitamínem D3. S přibývajícími slunečnými dny, kdy navyšujeme hladiny vitamínu D přirozeně prostřednictvím slunečního záření, klesá i spotřeba D3K2 produktů. Potřeba vitamínu K2 ale zůstává, a proto bychom neměli zapomínat na jeho suplementaci ani během letních měsíců. Stačí vyměnit směs D3K2 za samostatný vitamín K2 v kapslích.

Trime vitamín K2 = přírodní zdroje a vysoká biologická využitelnost

Trime nabízí výhradně přírodní zdroje vitamínu K2 v biologicky aktivní formě MK-7, která má delší poločas rozpadu a tím pádem vyšší využitelnost. Naše doplňky s vitamínem K2 neobsahují žádné alergeny a jsou vhodné pro vegetariány i vegany.

Vitamín K2 v kapslích získáváme přirozeně patentovaným biofermentačním procesem z cizrny a naleznete ho jak v doplňku Vitamín K2 , tak v multivitamínu Daily F20 Complex

Produkt D3K2 v kapkách či dětský doplněk Kids DHA+D3K2 obsahují vitamín K2 získaný metodou přírodní fermentace sojového proteinu. Rovněž tyto doplňky označujeme jako tzv. “allergen free”, neboť neobsahují sóju, ale čištěnou molekulu MK-7. Důležitý je i proces přírodní fermentace. Poctivým kvašením sóji lze obecně snížit pravděpodobnost vzniku alergické reakce.

All-trans vs cis-konfigurace: různá biologická aktivita

Všechny naše doplňky s vitaminem K2 se zároveň vyskytují v all-trans konfiguraci, která představuje biologicky aktivní formu schopnou aktivovat K2-dependentní proteiny. Oproti tomu cis sloučeniny mají sníženou aktivitu nebo mohou být biologicky neaktivní.

Pro vysvětlení, all-trans- nebo cis-konfigurace označuje různou molekulární strukturu (velikost a tvar molekuly), která následně určuje rozpustnost a schopnost menachinonů zapadnout do buněčných struktur. Cis-isomery nemusí v důsledku jejich pozměněného tvaru “zapadnout” tam, kam mají. Enzymy a proteiny závislé na vitamínu K2 tak mohou u cis sloučenin zůstat neaktivní.

Zdroje:

[1] Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. doi: 10.1093/jn/134.11.3100. PMID: 15514282.

[2] Ferland G. The vitamin K-dependent proteins: an update. Nutr Rev. 1998 Aug;56(8):223-30. doi: 10.1111/j.1753-4887.1998.tb01753.x. PMID: 9735675.

[3] Okuyama H, Langsjoen PH, Hamazaki T, Ogushi Y, Hama R, Kobayashi T, Uchino H. Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms. Expert Rev Clin Pharmacol. 2015 Mar;8(2):189-99. doi: 10.1586/17512433.2015.1011125. Epub 2015 Feb 6. Erratum in: Expert Rev Clin Pharmacol. 2015;8(4):503-5. PMID: 25655639.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Nedostatek železa jako jeden z nejběžnějších nutričních deficitů

Železo patří v organismu mezi esenciální stopové prvky, tzn. že jeho potřeba je poměrně nízká, ale přesto zásadní k udržení...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více