Dyslipidémie, porucha metabolismu lipidů, představuje celosvětově rozšířený zdravotní problém. Dyslipidémie úzce souvisí s rozvojem kardiovaskulárních onemocnění, která patří mezi jedny z nejčastějších příčin úmrtí. Zvýšené hladiny cholesterolu, zejména LDL cholesterolu, totiž mohou přispívat k tvorbě aterosklerotických plátů v cévách a k srdečnímu infarktu nebo mrtvici. V tomto článku se blíže podíváme na příčiny vzniku dyslipidémie a na souvislost mezi cholesterolem a kardiovaskulárními chorobami. Zaměříme se také na význam prevence a na to, které doplňky mohou pomoci v boji proti dyslipidémii.
Co se v tomto článku dozvíte?:
- Co je cholesterol?
- Souvislost mezi cholesterolem a kardiovaskulárnimi onemocněními
- Příčiny dyslipidémie
- Diagnostika
- Jak řešit zvýšené hladiny cholesterolu
- Které doplňky je vhodné zařadit?
Co je cholesterol?
Cholesterol je látka tukové povahy, která se přirozeně vyskytuje v našem těle. Jedná se o životně důležitou molekulu, kterou najdeme v každé naší buňce, kde tvoří součást buněčných membrán. Cholesterol je také prekurzorem syntézy steroidních hormonů - z cholesterolu se tvoří nejen pohlavní hormony (tedy například testosteron, estrogeny a progesteron), ale také stresový hormon kortizol. Největší podíl cholesterolu se využívá při syntéze žlučových kyselin, které pomáhají trávit tuky. V neposlední řadě se z něj v kůži díky slunečnímu záření tvoří vitamín D.
Většinu cholesterolu si náš organismus vytváří sám, menší část (cca 20 %) přijímáme také stravou. Jak cholesterol přijímaný potravou, tak cholesterol syntetizovaný naším tělem, je transportován v lipoproteinových částicích (komplexů lipidů a bílkovin), které přenáší tuky nerozpustné v krevní plazmě. Mezi čtyři hlavní skupiny lipoproteinů patří:
- chylomikrony, které se vytvářejí v tenkém střevě a dodávají energeticky bohaté tuky z potravy do svalů nebo je uskladňují do tukových buněk. Chylomikrony rovněž přenášejí cholesterol ze střev do jater.
- VLDL (very-low density lipoprotein), lipoproteiny o velmi nízké hustotě transportují lipidy - triglyceridy, fosfolipidy a cholesterol z jater a dopravují je do tukových buněk.
- LDL (low-density lipoprotein, běžně označovaný jako “špatný cholesterol”) neboli lipoprotein s nízkou hustotou přenáší cholesterol do tkání. Může být dopravován také do arteriálních stěn a přispívat tak ke vzniku aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění. LDL částice obsahují apolipoprotein B100 (Apo-B100).
- HDL (high-density lipoprotein, často označovaný jako “hodný cholesterol”) je převážně bílkovinný lipoprotein s vysokou hustotou, který transportuje cholesterol z tkání zpět do jater. Cholesterol v játrech může být znovu zpracován a/nebo vyloučen z těla ve formě žlučových solí. Přenos cholesterolu z tkání do jater se nazývá reverzní transport cholesterolu. HDL částice obsahují apolipoprotein B (Apo-A).
Souvislost mezi cholesterolem a kardiovaskulárnimi onemocněními
Syntéza a využití cholesterolu musí být regulovány, aby se zabránilo jeho nadměrnému hromadění a ukládání v těle. Zvláštní význam má abnormální ukládání cholesterolu a LDL částic v koronárních tepnách. Toto ukládání může vést k ateroskleróze, která je hlavním faktorem přispívajícím k onemocnění koronárních tepen. [1]
Je však třeba podotknout, že v tom, jak škodlivé mohou být LDL částice pro endotelové buňky tepen (a přispívat tak k rozvoji aterosklerózy), hrají významnou roli metabolické procesy jako je oxidace či glykace. Volné radikály způsobují oxidativní poškození LDL částic a při glykaci změní molekula cukru LDL strukturu za vzniku glykovaných LDL částic. Glykace LDL, která je závislá na koncentraci cukru v krvi, může hrát přímou roli při rozvoji aterosklerózy a také způsobuje, že molekula LDL je náchylnější k oxidaci. [2] Zvýšená hladina LDL tedy neohrožuje endotelové buňky přímo, ale znamená, že je k dispozici více částic LDL, které mohou oxidovat (nebo jinak modifikovat) a které pak s větší pravděpodobností vedou k poškození cév.
Příčiny dyslipidémie
Primární dyslipidémie zahrnuje geneticky podmíněné poruchy metabolismu lipidů, jako je například familiární hypercholesterolemie, familiární hypertriacylglycerolémie, či familiární hyperlipoproteinémie. Tyto genetické poruchy patří mezi nejčastější dědičné choroby a postihují přibližně 1 z každých 500 obyvatel. [3]
Problémem u familiární hypercholesterolemie je defekt na receptoru pro LDL cholesterol v játrech. Za normálních okolností přijme jaterní buňka LDL cholesterol, který se naváže na LDL receptor, a játra tak dostanou signál k zastavení produkce cholesterolu. U familiární hypercholesterolemie vede poškození LDL receptoru k tomu, že játra nedostanou zprávu o zastavení tvorby cholesterolu. K poškození LDL receptoru dochází také běžně při stárnutí a při některých onemocněních (nejvýznamnější je diabetes mellitus).
Hladiny cholesterolu mají tedy tendenci se zvyšovat s věkem. Navíc strava s vysokým obsahem nasycených tuků a cholesterolu snižuje počet LDL receptorů. Tím se také snižuje zpětnovazební mechanismus, který jaterní buňce říká, aby snížila syntézu cholesterolu. [3]
Sekundární dyslipidemie může být důsledkem jiného onemocnění jako je například diabetes mellitus, onemocnění jater, žlučových cest, ledvin nebo dysfunkce štítné žlázy. Z toho důvodu je vhodné, aby byla u pacientů s dyslipidémií vyšetřena také funkce štítné žlázy. [4] Přes 90 % pacientů s hypotyreózou trpí dyslipidémií, ale jen cca 4 % lidí s dyslipidémií trpí hypotyreózou. [5]
Dyslipidémie může také vznikat v důsledku působení faktorů životního stylu, například při nadměrné konzumaci alkoholu, obezitě ale též u infekčních onemocnění. V případě bakteriální či virové infekce se většinou zvyšuje koncentrace triglyceridů. Krátce po infekčním onemocnění není tedy vyšetření lipidového profilu vhodné. Vyšetření lipidogramu je doporučeno provádět cca 3 týdny po lehčím onemocnění a cca 3 měsíce po těžším onemocnění. [6]
Diagnostika
Dyslipidémie je často odhalena při preventivní prohlídce na základě výsledků krevních testů při stanovení lipidogramu pacienta. U pacientů, kteří mají v rodinné anamnéze dědičné poruchy lipidového metabolismu a u pacientů s vyšším rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění je vhodné pravidelně sledovat lipidový profil. Základním vyšetřením je stanovení celkového, LDL a HDL cholesterolu a triglyceridů.
Existují také další hodnoty, jejichž testování je v případě dyslipidémie vhodné. Jedním z těchto markerů je například stanovení apolipoproteinu B. Apolipoproteiny jsou bílkovinné součásti lipoproteinů a právě Apo-B je ukazatelem počtu všech aterogenních lipoproteinových částic v oběhu. Mnoho studií v nedávné minulosti prokázalo, že zvýšené hladiny Apo-B jsou lepším prediktorem rizika kardiovaskulárních onemocnění než výše uvedené tradiční markery. [7] Řada expertních skupin proto doporučuje stanovovat Apo-B ke zhodnocení KV rizika. [11]
Dalším vhodným ukazateleme je C-reaktivní protein (CRP) produkovaný játry, který se používá k hodnocení úrovně zánětu nebo infekčního onemocnění. Rozvoj aterosklerózy je spojen se zánětem ve stěnách cév, proto může být hladina hs-CRP ukazatelem rizika rozvoje vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Bylo prokázáno, že CRP koreluje s rozsahem aterosklerózy a zvýšená hladina triglyceridů a BMI je úzce spojena s vysokou hladinou CRP u pacientů s dyslipidémií. [8]
Jak řešit zvýšené hladiny cholesterolu
Základem léčby dyslipidémie jsou nefarmakologická opatření, tedy opatření bez užívání léčiv. Mezi ty patří především pravidelná fyzická aktivita, optimalizace tělesné hmotnosti (BMI 20–25 kg/m2, obvod pasu < 94 cm u mužů a < 80 cm u žen), eliminace kouření, omezení konzumace alkoholu a také prevence či kompenzace stresu. Stěžejním faktorem při řešení dyslipidémií je samozřejmě také úprava jídelníčku s důrazem na typ středomořského stravování.
Které doplňky je vhodné zařadit?
Strategií, které se dají doporučit jako podpůrné prostředky k léčbě dyslipidémie, je celá řada. V případě zanedbávání základních nutričních faktorů však nemůže být překvapující, že se nepodaří udržet zdravé hladiny krevních lipidů. Proto jsme pro vás vybrali následující klíčové suplementy z našeho portfolia, na které je vhodné se v případě dyslipidémie zaměřit.
Omega-3 mastné kyseliny
Zvýšený příjem omega-3 mastných kyselin působí protizánětlivě a pomáhá udržovat zdravou rovnováhu mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. Nerovnováha mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami je spojována s celou řadou zánětlivých onemocnění, včetně kardiovaskulárních chorob. Omega-3 mastné kyseliny také příznivě působí na metabolismus lipidů a cholesterolu. Zajištění dostatečného množství omega-3 mastných kyselin je tak spojeno se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Vhodným měřítkem ke stanovení množství omega 3 mastných kyselin v organismu je Omega-3 Index, který se využívá jako nezávislý rizikový faktor vzniku kardiovaskulárních onemocnění a představuje cenný nástroj pro posouzení zdravotního stavu. V Trime nabízíme domácí samotest, který se provádí jednoduchou metodou suché kapky krve z konečku prstu; z pohodlí domova bez nutnosti docházet do jakékoliv laboratoře.
Hořčík
Hořčík patří k jedné z často chybějících minerálních látek v lidském těle. Tento prvek je v organismu nezbytný pro všechny reakce, při kterých se tvoří energie a jeho nedostatek se tak projevuje například únavou. V nadměrné míře je hořčík také vyčerpáván v období zvýšené stresové zátežě (psychické i fyzické). Hořčík ale mimo jiné reguluje enzym HMG-CoA reduktázu, který ovlivňuje metabolismus cholesterolu (jedná se o stejný enzym, na který cílí statiny). Nedostatek hořčíku tak může přispívat ke zvýšenému cholesterolu a negativně ovlivnit tvorbu aterosklerotických plátů.
Vitamín E
Vitamín E patří mezi důležité antioxidanty, zlepšuje citlivost buněk na inzulín, snižuje oxidativní poškození LDL částic a nadměrnou agregaci krevních destiček. Vitamín E je označení pro skupinu 8 forem sloučenin - 4 tokoferolů (alfa, beta, gama a delta) a 4 tokotrienolů (alfa, beta, gama a delta). Plnospektrální vitamín E i s obsahem tokotrienolů, který naleznete v produktu ProLife, vykazuje oproti samostatnému alfa tokoferolu řadu zdravotních benefitů. Tokotrienoly blokují enzym HMG-CoA reduktázu, čímž potlačují produkci cholesterolu v těle a pomáhají snižovat cholesterol. [9]
Vitamín D
Deficit vitamínu D je dle studií spojen nejen s vyšším rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění, ale též s dalšími rizikovými faktory, jako je právě dyslipidémie, hypertenze či cukrovka. [10] Každá buňka v těle má receptor pro vitamín D, což svědčí o jeho důležitosti.
Před nastavením dávky je vhodné nechat si laboratorně změřit hladinu vitamínu D a na základě výsledků pak suplementaci personalizovat. Využít můžete naši domácí testovací sadu Vitamín D Level. Z pohodlí domova a bez nutnosti docházet do odběrového centra tak zjistíte, zda máte tohoto klíčového vitamínu dostatek.
Zdroje:
[1] Cholesterol: Synthesis, Metabolism, and Regulation, The Medical Biochemistry Page
(https://themedicalbiochemistrypage.org/cholesterol-synthesis-metabolism-and-regulation/)
[2] Fournet M, Bonté F, Desmoulière A. Glycation Damage: A Possible Hub for Major Pathophysiological Disorders and Aging. Aging Dis. 2018 Oct 1;9(5):880-900. doi: 10.14336/AD.2017.1121. PMID: 30271665; PMCID: PMC6147582.
[3] Pizzorno Joseph E., Murray Michael T., Textbook of Natural Medicine, 2 Volume Set. Fifth Edition, Elsevier. 2021
[4] Rizos CV, Elisaf MS, Liberopoulos EN. Effects of thyroid dysfunction on lipid profile. Open Cardiovasc Med J. 2011;5:76-84. doi: 10.2174/1874192401105010076. Epub 2011 Feb 24. PMID: 21660244; PMCID: PMC3109527.
[5] Šatný M., Vrablík, M. Sekundární dyslipidemie – přehled pro praktické lékaře. (https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2019/05/11.pdf)
[6] Soška V., Sekundární dyslipidemie a jejich léčba. (https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2007/04/14.pdf)
[7] Feingold KR. Introduction to Lipids and Lipoproteins. [Updated 2021 Jan 19]. In: Feingold KR, Anawalt B, Blackman MR, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK305896/
[8] Swastini DA, Wiryanthini IAD, Ariastuti NLP, Muliantara A. Atherosclerosis Prediction with High Sensitivity C-Reactive Protein (hs-CRP) and Related Risk Factor in Patient with Dyslipidemia. Open Access Maced J Med Sci. 2019 Nov 14;7(22):3887-3890. doi: 10.3889/oamjms.2019.526. PMID: 32127998; PMCID: PMC7048367.
[9] Baliarsingh S, Beg ZH, Ahmad J. The therapeutic impacts of tocotrienols in type 2 diabetic patients with hyperlipidemia. Atherosclerosis. 2005 Oct;182(2):367-74. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2005.02.020. Epub 2005 Apr 20. PMID: 16159610.
[10] Kim MR, Jeong SJ. Relationship between Vitamin D Level and Lipid Profile in Non-Obese Children. Metabolites. 2019 Jun 30;9(7):125. doi: 10.3390/metabo9070125. PMID: 31262034; PMCID: PMC6680594.
[11] Contois JH, McConnell JP, Sethi AA, Csako G, Devaraj S, Hoefner DM, Warnick GR; AACC Lipoproteins and Vascular Diseases Division Working Group on Best Practices. Apolipoprotein B and cardiovascular disease risk: position statement from the AACC Lipoproteins and Vascular Diseases Division Working Group on Best Practices. Clin Chem. 2009 Mar;55(3):407-19. doi: 10.1373/clinchem.2008.118356. Epub 2009 Jan 23. PMID: 19168552.