Kognitivní funkce – paměť, koncentrace, učení či schopnost rozhodování se jsou základem našeho mentálního výkonu i psychické pohody. Jejich kvalita se odráží v každodenním životě, práci a odráží stav dlouhodobého zdraví mozku.
Správná životospráva, dostatek spánku a cílená podpora mikronutrienty či přírodními doplňky mohou pomoci udržet mozek v dobré kondici a snížit riziko jeho postupného oslabování, stejně jako i nástup neurodegenerativních onemocnění v pozdějším věku.
Co se v tomto článku dozvíte?
- Co jsou kognitivní funkce a proč na nich záleží
- Co kognici oslabuje
- Výživa pro zdravý mozek
- Životní styl jako prevence kognitivního úpadku
- Cholesterol a zdraví mozku
- Suplementace a přírodní podpora
- Co si z článku odnést?
Co jsou kognitivní funkce a proč na nich záleží
Kognitivní funkce jsou výkonné schopnosti našeho mozku, které nám umožňují vnímat svět kolem sebe, zpracovávat informace, učit se a pamatovat si informace nebo reagovat na okolí. Patří sem pozornost, paměť, rychlost myšlení, učení se i schopnost řešit problémy. Bez jejich optimálního fungování se zhoršuje nejen pracovní výkon, ale i kvalita života – například schopnost soustředit se na konverzaci, učit se nové dovednosti nebo udržet v paměti důležité detaily.
Kognitivní schopnosti stojí za každým naším rozhodnutím, učením se i reakcemi na okolí. Jejich oslabení se projevuje nejen ve formě neurologických onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, ale i při běžném stresu, nedostatku spánku nebo přetížení.
Co všechno si můžeme představit pod pojmem kognitivní funkce:
-
Pozornost – schopnost soustředit se na určitou informaci a zároveň filtrovat rušivé podněty.
-
Paměť – ukládání, uchovávání a vybavování informací. Rozlišujeme krátkodobou, dlouhodobou a pracovní paměť.
-
Učení – a osvojování si nových znalostí a dovedností.
-
Jazyk a komunikace – schopnost vyjadřovat se, chápat význam slov a efektivně komunikovat s okolím.
-
Vnímání – zpracování smyslových podnětů, díky kterému rozeznáváme tvary, barvy, zvuky nebo pachy.
-
Exekutivní funkce – plánování, rozhodování, sebekontrola a řešení problémů.






Co kognici oslabuje
Kvalitu kognitivních funkcí významně ovlivňuje náš životní styl a prostředí, v němž žijeme. Negativní vlivy se mohou kumulovat a postupně vést k horšímu soustředění, únavě nebo dokonce k rychlejšímu rozvoji neurodegenerativních onemocnění. Mezi hlavní faktory, které oslabují kognici, patří:
-
Nadměrný příjem jednoduchých cukrů a slazených nápojů → způsobuje výkyvy glykémie, únavu a horší pozornost. Dochází také ke glykaci proteinů, které pak nejsou schopné vykonávat své funkce.
-
Transmastné kyseliny a nadbytek průmyslově zpracovaných potravin → podporují zánět a poškozují cévy, což omezuje prokrvení mozku.
-
Nedostatek omega-3 mastných kyselin, vitamínů skupiny B a antioxidantů → urychluje stárnutí nervových buněk a oslabuje paměť.
-
Nedostatek spánku → Ten je klíčový pro ukládání vzpomínek do paměti a regeneraci mozkových funkcí. Chronická spánková deprivace vede k horší schopnosti učit se, nižší pozornosti a emoční labilitě.
-
Dlouhodobě zvýšená hladina stresového hormonu kortizolu poškozuje část mozku nazvanou hippocampus, která je zodpovědná za paměť a učení.
-
Nedostatek pohybu → Sportovní aktivity podporují prokrvení mozku a tvorbu nových neuronových spojení (neuroplasticitu). Jeho nedostatek přispívá k rychlejšímu úbytku kognitivních schopností.
-
Dehydratace → může způsobit zhoršení pozornosti, paměti a celkové výkonnosti mozku.
-
Alkohol při pravidelném a vyšším příjmu → poškozuje nervové buňky a narušuje paměť.
-
Nikotin a kouření → zhoršují cévní zdraví a snižují zásobení mozku kyslíkem.
-
Nedostatek sociální interakce, učení nebo mentálních výzev → vede k rychlejšímu oslabování kognitivních funkcí. Mozek potřebuje neustálé a nové podněty a stimulaci.



Výživa pro zdravý mozek
Přestože lidský mozek tvoří jen asi 2 % tělesné hmotnosti, spotřebuje přibližně 20 % celkové energie. Strava, kterou přijímáme, ovlivňuje nejen zdraví našeho organismu, ale i schopnost soustředění se, krátkodobou i dlouhodobou paměť a budoucí zdraví mozku. Inspirovat se můžete například těmito stravovacími styly, které podporují zdravé myšlení.
MIND dieta (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) je styl stravování vhodný pro prevenci neurodegenerativních onemocnění mozku. Vznikla jako kombinace dvou nutričních přístupů: středomořské diety a DASH diety (dieta na úpravu vysokého krevního tlaku). Vědci ji navrhli s cílem snížit riziko Alzheimerovy choroby a podpořit dlouhodobé kognitivní zdraví mozku.
Důraz je kladen na konzumaci listové zeleniny, divokých bobulí, ořechů, celozrnných obilovin, luštěnin, ryb a olivového oleje - tedy potravin s vysokým obsahem zdravých polynenasycených omega-3 tuků, snadno stravitelných bílkovin, vysokého obsahu vlákniny a bohatého množství antioxidantů a polyfenolů.
Studie (například známá Rotterdamská studie) potvrzují, že lidé, kteří MIND dietu dodržují důsledně, mají až o 50 % nižší riziko rozvoje Alzheimerovy choroby.

Jak MIND dietu začlenit do praxe:
-
Začněte malými změnami: přidejte tmavou listovou zeleninu ke každému jídlu a zakápněte olivovým olejem
-
Zařazujte ryby 1–2× týdně
-
Jako svačinu volte hrst ořechů nebo jogurt s divokým bobulovitým ovocem
Voda a hydratace
Nesmírně důležitý je i dostatečný pitný režim. I mírná dehydratace může zhoršit soustředění a krátkodobou paměť, jelikož mozek potřebuje pro správné fungování stabilní přísun tekutin. Doporučujeme pít zejména čistou filtrovanou vodu čaje nebo bylinné nálevy.



Čemu se ve stravě vyhýbat:
Nadměrný příjem cukru, vysoce zpracovaných potravin a transmastných kyselin z průmyslově zpracovaných produktů zhoršuje plasticitu mozku (schopnost učit se a reagovat na prostředí), podporuje zánět a zvyšuje riziko neurodegenerativních onemocnění.
Životní styl jako prevence kognitivního úpadku
Výzkumy ukazují, že kognitivní funkce lze posilovat a chránit začleněním zdravé stravy, praktikováním meditačních a antistresových technik nebo tréninkem myšlení. Pro podporu zdraví svého mozku můžete do svého životního stylu zařadit i tyto jednoduché kroky:
-
Pravidelný trénink mozku – čtení, řešení hádanek a rébusů, učení se novým dovednostem - sportům, jazykům. Vyzkoušet můžete i tanec, který je jednou z nejlepších aktivit pro mozek – propojuje pohyb, paměť i koordinaci, čímž stimuluje různé mozkové oblasti a posiluje pozornost.
-
Fyzická aktivita – pravidelné aerobní cvičení podporuje prokrvení mozku a tvorbu nových neuronových spojů a snižuje riziko kognitivního úpadku a demence.
-
Zdravý životní styl – dostatek spánku, vyvážená strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B posilující nervovou soustavu a potraviny bohaté na antioxidanty.
-
Sociální interakce – podporujte svůj mozek také rozhovory s lidmi, komunikace a dobré vztahy stimulují zdraví mozku.
Cholesterol a zdraví mozku
Cholesterol má často špatnou pověst, ale pro zdravé fungování mozku je naprosto nezbytný. Až čtvrtina veškerého cholesterolu v těle se nachází právě v mozku, kde je klíčový pro stavbu neuronů, vznik neurotransmiterů a hormonů včetně tvorby vitaminu D v organismu.
Příliš nízké hladiny cholesterolu mohou být spojeny s horší náladou, úzkostí či oslabením kognitivních schopností. Naopak nadbytek „špatného“ LDL cholesterolu a jeho oxidované formy, nebo nedostatek antioxidantů, přispívají k ateroskleróze a zhoršenému prokrvení mozku. Pro zdraví organismu je tedy důležité vyvážit množství cholesterolu, který je potřebný pro správné fungování mozku a tvorbu hormonů, s prevencí proti jeho škodlivému ukládání v cévách v důsledku nadměrné zánětlivosti organismu.
Suplementace a přírodní podpora
I když je pestrá a vyvážená strava základem, může být vhodné podpořit mozek i cílenou suplementací. Některé vitamíny, minerály a další živiny, ale i přírodní látky působí na tvorbu neurotransmiterů, zlepšují prokrvení mozku nebo chrání nervové buňky před oxidačním stresem. Zaměřit se můžete například na:
-
Omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA)
Jsou základními stavebními kameny neuronů - mozkových buněk. Polynenasycené mastné kyseliny podporují plasticitu synapsí - tedy způsob, jakým se mezi neurony předávají informace, což je nezbytné pro učení a zapamatování si informací.
Zdroje: Najdeme je zejména v divokých tučných rybách (losos, makrela, sardinky). V rostlinné formě ALA (mastná kyselina u které je potřeba konverze na DHA v organismu) se pak nachází například ve lněných nebo chia semínkách. -
Fosfatidylserin: je klíčový fosfolipid neuronálních membrán, který zajišťuje jejich pružnost a správnou signalizaci mezi nervovými buňkami. Podporuje paměť, schopnost učení a koncentraci, přičemž jeho přínos je obzvlášť patrný u starší populace, kde přirozeně dochází k poklesu jeho hladin v mozku.
Zdroje: slunečnicová semínka, vaječný žloutek, mořské ryby, doplňky stravy (zejména ze sójového či slunečnicového lecitinu). -
Cholin: je nezbytný prekurzor acetylcholinu, jednoho z hlavních neurotransmiterů odpovědných za paměťové procesy, pozornost a schopnost učení. Je důležitý i v období prenatálního vývoje, kdy podporuje zrání mozku plodu a správnou funkci nervového systému kojenců.
Zdroje: vejce (zejména žloutky), játra, brokolice, růžičková kapusta, arašídy. -
Vitamíny skupiny B (zejména B6, B12 a kyselina listová ve formě folátu)
Tyto vitaminy se podílí na tvorbě neurotransmiterů a správného odbourávání homocysteinu, jehož zvýšené hladiny souvisí s vyšším rizikem neurodegenerativních onemocnění.
Zdroje: Bohatými zdroji kyseliny listové jsou listová zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny. Vitamin B12 se naopak nachází pouze v živočišných zdrojích jako jsou maso a vnitřnosti, ryby, mléčné produkty a vejce.
-
Antioxidanty (vitamíny C a E, polyfenoly, flavonoidy)
Chrání mozkové buňky před oxidačním stresem.
Zdroje: Najdeme je v divokém bobulovém ovoci, zeleném čaji, hořké čokoládě nebo v olivovém oleji.
-
Minerály (zinek, hořčík, železo, měď, selen)
Každý z nich hraje svou specifickou roli v přenosu nervových signálů, energetickém metabolismu nebo ochraně buněk před poškozením. Například hořčík podporuje relaxaci nervové soustavy a paměťové procesy.
Přírodní podpora
-
Pro podporu myšlení můžete vyzkoušet zařadit také hericium známe jinak jako Lion’s Mane. Tato medicinální houba obsahuje látky, které svým působením podporují neuroplasticitu mozku, čímž může přispívat k lepšímu zapamatování si informací a učení se. Mimo jiné jsou již na obsažené látky prováděné studie, které zkoumají jejich účinek na zpomalení progresu u Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
-
Bacopa Monnieri je bylina známá svým nootropním a neuroprotektivním účinkem. Podporuje paměť, koncentraci, učení i odolnost vůči stresu. Obsažené látky zvyšují hladiny neurotransmiterů, zejména acetylcholinu, který je klíčový pro proces učení a ukládání informací v mozku. Při pravidelném užívání dochází také ke zlepšení růstu nervových výběžků v mozku, díky kterým jsou pak nové informace zpracovávány a ukládány do paměti efektivněji.






Co si z článku odnést?
-
Mozek oslabuje nevhodná strava (nadbytek cukru, transmastné kyseliny), nedostatek spánku, stres, málo pohybu, dehydratace a sociální izolace.
-
Naopak pro podporu mozku doporučujeme zařadit dostatek zeleniny, divokého bobulovitého ovoce, ořechů, luštěnin, ryby a olivového oleje.
-
Zdravý životní styl – dostatek spánku, pravidelný pohyb a duševní stimulace chrání kognitivní schopnosti a oddalují jejich úpadek.
-
Cholesterol je pro správné fungování mozku nezbytný, klíčové je však předcházet jeho oxidaci a zánětlivým procesům v těle.
-
Suplementace může cíleně posílit mozek – klíčové jsou omega-3 mastné kyseliny, fosfatidylserin, cholin, vitaminy skupiny B, antioxidanty, minerály a dostatečná hydratace.
-
Medicinální houba Hericium (Lion’s Mane), může podpořit neuroplasticitu a je zkoumána i v souvislosti s prevencí Alzheimerovy choroby.
Zdroje:
https://europepmc.org/article/MED/35022067
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9331832/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/cognitive-functioning#mild-cognitive-impairment



