Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Folát - klenot zdraví, který možná postrádáte

Folát - klenot zdraví, který možná postrádáte

Folát, přirozená forma vitaminu B9, tento esenciální vitamín, najdeme v tmavě zelené listové zelenině, ořeších a luštěninách, je nezbytný pro tvorbu DNA, což je klíčové pro růst a opravu každé buňky v našem těle. Folát nejen že podporuje tvorbu červených krvinek, ale je také životně důležitý pro správný růst a dělení buněk. Přečtěte si, proč by měl být folát neodmyslitelnou součástí vašeho každodenního jídelníčku a jak může pozitivně ovlivnit vaše zdraví!

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Rozdíl mezi kyselinou listovou a folátem
  2. Proč nám často folát chybí - MTHFR
  3. V jakých potravinách folát najdeme
  4. Rizikové skupiny
  5. Folát a těhotenství
  6. Preventivní působení folátu
  7. Příčiny nedostatečného příjmu fotátu
  8. Komplikace spojené s nedostatkem folátu

    Rozdíl mezi kyselinou listovou a folátem

    Přestože jsou někdy oba výrazy používány jako synonyma, folát a kyselina listová se liší. Aby se kyselina listová stala biologicky aktivní, musí v těle projít několika transformačními kroky. Tento proces přeměňuje kyselinu listovou na 5-methyltetrahydrofolát (5-MTHF), což je právě ta forma vitamínu B9, která je pro naše tělo nejdůležitější a nejzásadnější, protože je biologicky aktivní a snadno využitelná.

    Proč nám často folát chybí - MTHFR

    Problém je, že zhruba 35% populace trpí takzvaným MTHFR polymorfismem. [1] MTHFR je zkratka pro methylenetetrahydrofolát reduktázu, což je klíčový enzym zapojený do metabolického procesu přeměny kyseliny listové na aktivní formu folátu - 5-MTHF. Lidé s MTHFR polymorfismem tedy nemusí být schopni efektivně přeměnit kyselinu listovou na biologicky aktivní formu. Proto i lidé, kteří užívají vysoké dávky kyseliny listové, mohou mít nedostatek folátu. Z uvedeného plyne, že užíváním aktivního 5-MTHF folátu nejsou tyto kroky konverze potřeba, jelikož přijímáme již biologicky dostupnou formu.

    V jakých potravinách folát najdeme

    Přirozené zdroje folátu jsou například tmavě zelené listové zeleniny jako je špenát, kadeřávek, brokolice atd. Bohatým zdrojem folátu jsou rovněž ořechy. Nesmíme zapomenout také na luštěniny a mořské plody.

    Ale pozor, i když se zdá, že jsme obklopeni folátem, není to tak jednoduché. Tento vitamín je totiž citlivý na teplo, světlo a také na pH. Jeho úroveň tím pádem může klesnout během skladování a vaření potravin. Je tedy důležité zaměřit se na čerstvé, nezpracované potraviny a minimalizovat tepelnou úpravu, aby se zachoval co nejvyšší obsah folátu. 

    I čerstvou listovou zeleninu je potřeba skladovat v chladu a temnu, neboť při pokojové teplotě může ztratit až 70 % své folátové aktivity během tří dnů a proces vaření ve vodě může ztrátu zvýšit až na 95%.

    Rizikové skupiny

    Nedostatek folátu bývá spojen s vrozenými vadami, vysokou hladinou homocysteinu  a dalšími civilizačními onemocněními.

    Dostatečný příjem folátu by si měli hlídat především těhotné ženy, lidé s onemocněním jater, lidé konzumující nadměrné množství alkoholu a také osoby užívající laxativa a diuretika

    Folát a těhotenství

    V těhotenství hraje folát klíčovou roli, ale proč je to tak důležité? Představte si vývoj plodu jako stavbu domu: než začneme stavět, musíme mít všechny potřebné komponenty. I pro správný vývoj plodu potřebujeme zásadní "stavební prvky" a tady přichází do hry folát.

    Neurální trubice, která se vyvíjí v raných fázích těhotenství, je základem pro vývoj mozku a míchy plodu. Když se neurální trubice uzavře nesprávně, může to vést k vážným vrozeným vadám, jako je anencefalie nebo spina bifida.[2] 

    V prvních týdnech těhotenství, kdy se neurální trubice začíná uzavírat, ženy často ani neví, že jsou těhotné. Proto je doporučováno, aby ženy, které plánují otěhotnět, začaly užívat doplňky stravy obsahující folát alespoň několik měsíců před otěhotněním. Tím maximalizují ochranu proti vrozeným vadám plodu.

    Preventivní působení folátu

    Ačkoli označení folát nemusí být tak známé jako například vitamin C nebo vápník, jeho roli nelze podceňovat. V posledních letech bylo stále více pozornosti věnováno preventivním účinkům folátu v souvislosti s některými závažnými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, rakovina a dokonce i Alzheimerova choroba.

    Srdeční choroby

    Srdeční choroby jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí po celém světě. Studie naznačují, že dostatečný příjem folátu může pomoci snížit riziko srdečních chorob.[3] Jak to funguje? Folát je klíčový pro správnou funkci našich cév a srdečního svalu. Pomáhá snižovat hladiny homocysteinu, který je spojen s aterosklerózou - tvorbou plaků v tepnách, která může vést k srdečním problémům.[4]

    Alzheimerova choroba a demence

    Alzheimerova choroba a demence jsou nemoci, které mohou zasáhnout každého z nás, ať už přímo nebo nepřímo. Nicméně, v poslední době se objevují indikace, že folát může hrát klíčovou roli v prevenci těchto neurodegenerativních onemocnění. Mechanismus tohoto účinku není zcela jasný, ale předpokládá se, že nedostatek vitaminu B12, stejně jako nedostatek vitaminu B9, snižuje syntézu metioninu a S-adenosylmethioninu, čímž nepřímo negativně ovlivňuje metylační reakce – nezbytné pro správnou funkci myelinové pochvy nervových buněk a neurotransmiterů. Nedostatek těchto vitamínů může negativně ovlivnit metylační reakce v mozku, které jsou nezbytné pro správnou funkci nervových buněk a neurotransmiterů.[5]

    Příčiny nedostatečného příjmu fotátu

    Příčin nedostatečného příjmu folátu může být hned několik. Mezi nejčastější patří: 

    • Strava: Základním viníkem mohou být stravovací návyky. Tedy konzumace malého  množství zeleniny a ovoce bohatých na folát, případně jejich nadměrná tepelná úprava, při které folát degraduje.
    • Onemocnění: Některé nemoci mohou narušit absorpci živin v trávicím traktu a vést tak k nedostatku folátu. Patří sem například Crohnova choroba, celiakie a některé typy rakoviny. Dokonce i závažné problémy s ledvinami, které vyžadují dialýzu, mohou zapříčinit nízkou hladinu folátu.
    • Genetika: Jak již bylo uvedeno, genetika může hrát svou roli. Lidem s vrozenou genetickou mutaci MTHFR, tato brání jejich tělu efektivně přeměňovat folát z potravy nebo doplňků stravy na aktivní formu.
    • Vedlejší účinky léků: Některé léky mohou také přispět ke stavu nedostatku folátu. Patří sem například fenytoin (Dilantin), trimethoprim-sulfamethoxazol, methotrexát nebo sulfasalazin.
    • Konzumace alkoholu: poslední, ale rozhodně ne nejméně důležitá, je nadměrná konzumace alkoholu. Alkohol nejenže narušuje absorpci folátu, ale také zvyšuje jeho vylučování močí.

    Komplikace spojené s nedostatkem folátu

    Komplikace spojené s nedostatkem folátu mohou být vážné a mohou ovlivnit několik klíčových aspektů zdraví, jako například: 

    • Megaloblastická anémie: Tento stav je charakterizován tím, že červené krvinky jsou větší než normálně a jsou nedostatečně vyvinuté. To může vést k nedostatku kyslíku v těle a způsobit únavu, slabost a další příznaky.[6]
    • Nízké hladiny bílých krvinek a krevních destiček: Folát hraje roli nejen ve tvorbě červených krvinek, ale také v tvorbě bílých krvinek a krevních destiček, které jsou klíčové pro imunitní systém a srážení krve. Nedostatek folátu může vést k oslabení imunitního systému a zvýšenému riziku krvácení.
    • Vážné vývojové poruchy páteře a mozku plodu: Pokud trpíte nedostatkem folátu během těhotenství, může to mít vážné důsledky pro vývoj plodu. Tato porucha, nazývaná též vývojová vada nervové trubice, může vést k trvalým postižením nervového systému, včetně míchy a mozku.
    • Periferní neuropatie: Tento stav ovlivňuje periferní nervy, což může vést k brnění, necitlivosti a bolesti v rukou a nohou.

     

    Zdroje:

    [1] Nefic, H., Mackic-Djurovic, M., & Eminovic, I. (2021). The Frequency of the 677C>T and 1298A>C Polymorphisms in the Methylenetetrahydrofolate Reductase (MTHFR) Gene in the Population. International Journal of Research in Medical Sciences, 9(3), 790–793

    [2]Seremak-Mrozikiewicz, A., Drews, K., Kurzawińska, G., Bogacz, A., Grześkowiak, E., & Mrozikiewicz, P. M. The significance of 1793G>A polymorphism in MTHFR gene in women with first trimester recurrent miscarriages.

    [3] Moat, S. J., Lang, D., McDowell, I. F. W., Clarke, Z. L., Madhavan, A. K., Lewis, M. J., & Goodfellow, J. Folate, homocysteine, endothelial function and cardiovascular disease.

    [4] Li, Y., Huang, T., Zheng, Y., Muka, T., Troup, J., & Hu, F. B. Folic Acid Supplementation and the Risk of Cardiovascular Diseases: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. 

    [5] Zhang, X., Bao, G., Liu, D., Yang, Y., Li, X., Cai, G., Liu, Y., & Wu, Y. The Association Between Folate and Alzheimer's Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis.

    [6] Čermák, J. Megaloblastové anémie. Retrieved from https://www.hematology.cz/wp-content/uploads/2023/03/27-Megaloblastova_anemie-verze-01-2023.pdf



    0 komentářů

    Zanechat komentář

    Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

    Poslední články

    Nový Daily F20 Complex: cesta k čistě přírodním doplňkům stravy / Rozhovor s autorem receptury, Jakubem Přibylem, o inovaci multivitamínu Daily F20 Complex

    Multivitamín Daily F20 Complex prošel zásadní proměnou. V tomto rozhovoru s Jakubem Přibylem, produktovým vývojářem Trime se dozvíte, jak přehodnocujeme...
    Přečtěte si více

    Příprava na těhotenství I SEMINÁŘ

    KDY?  Ve čtvrtek 31. 10. 2024 od 16 do 18 hodin KDE?  WeWork, Národní 135/14, Praha 1   Připravujete se na těhotenství, nebo jste...
    Přečtěte si více

    Dyslipidémie a zvýšený cholesterol - příčiny a možnosti řešení

    Dyslipidémie, porucha metabolismu lipidů, představuje celosvětově rozšířený zdravotní problém. Dyslipidémie úzce souvisí s rozvojem kardiovaskulárních onemocnění, která patří mezi jedny...
    Přečtěte si více

    Poslední podcasty

    Omega-3 Index a možnosti testování I Trime Podcast #38 s Jakubem Přibylem a Renatou Novotnou

      V dalším díle Trime podcastu si blíže představíme Omega 3 Index a možnosti jeho testování. Omega-3 Index měří obsah...
    Přečtěte si více

    O umění poctivé cukrařiny I Trime Podcast #37 se zakladatelkou Epifany Janou Novotnou

      V dalším dílu našeho podcastu přivítáme Janu Novotnou, majitelku cukrárny Epifany, která si před devíti lety splnila svůj sen a...
    Přečtěte si více

    Problematika železa - benefity a rizika I Trime Podcast #36 s Jakubem Přibylem a Renatou Novotnou

    V této epizodě Trime podcastu jsme se ponořili do problematiky jednoho z nejdůležitějších, ale zároveň i nejproblematičtějších minerálů pro naše...
    Přečtěte si více