Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 228 883 700 Po - Pá (9:00 - 17:00)

+420 228 883 700 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Proč pestrá a rozmanitá strava nestačí: výživa v kontextu moderní doby

Proč pestrá a rozmanitá strava nestačí: výživa v kontextu moderní doby

V rámci prezentace na konferenci reVIZE a bloku "Zdravé tělo, zdravá duše" v Karlových Varech, která proběhla v dubnu 2024, vysvětlil Jakub Přibyl v hlubší souvislosti, proč pestrá a rozmanitá strava již nemusí být dostatečná pro udržení optimálního zdraví. 

Záznam z konference naleznete na odkazu níže.

Různé případy podvýživy

Podvýživa je problém, který se týká nejen lidí v oblastech s nedostatkem potravin, ale i těch v moderních společnostech. Na jedné straně vidíme dítě trpící akutní podvýživou z důvodu nedostatku jídla, což je snadno rozpoznatelné a na druhé straně je dítě s obezitou, která je důsledkem nadměrného, ale nevyváženého příjmu potravy. Oba případy však představují různé formy podvýživy, která má vážné zdravotní důsledky.

Kvalita potravin

Často slyšíme, že neexistují nezdravé potraviny, jen nezdravá množství. To však není zcela pravda. Průmyslově zpracované potraviny, které dominují našim jídelníčkům, často postrádají nutriční hodnotu. Například borůvky pěstované v kontrolovaných podmínkách mají nižší obsah prospěšných látek než ty divoké. Industrializace potravin způsobuje, že i když se snažíme jíst zdravě, trpíme kritickým nedostatkem důležitých mikroživin.

Výživové deficity

Moderní zemědělství a zpracování potravin vedou k nižší výživové hodnotě potravin. Půda vyčerpaná intenzivním zemědělstvím poskytuje rostlinám méně živin, což se přenáší na naše talíře. Tento problém se netýká jen rostlinných produktů, ale i živočišných, protože zvířata chovaná v nepřirozených podmínkách nedokážou syntetizovat všechny potřebné látky.

Vliv moderního životního stylu

Současný hektický životní styl s vysokým stresem a nízkou fyzickou aktivitou zvyšuje naše nároky na příjem mikroživin. A kvalitní potraviny, které by měly tyto potřeby pokrýt, je stále těžší najít. Důkazem může být i fakt, že se setkáváme s prudkým nárůstem civilizačních chorob, které se dříve vyskytovaly převážně u starších lidí, ale nyní postihují i mladší generace.

Prevence a řešení

Klíčem k lepšímu zdraví je nejen pestrá strava, ale i sledování hladin důležitých vitamínů a minerálů v těle, například hořčík, zinek, selen, železo

Vitamín D nebo omega 3 index lze již běžně sledovat z pohodlí domova miniinvazivní metodou DBS (Dry Blood Spot) z kapky krve. Tento jednoduchý test umožňuje pravidelně monitorovat hladiny těchto klíčových markerů, včas reagovat na případné deficity a předejít vážným zdravotním problémům. 

I když doplňky stravy mohou být užitečné, základ by měla tvořit kvalitní a vyvážená strava. Je na čase přestat problém ignorovat a začít ho řešit systematicky a preventivně, aby naše zdraví mohlo vzkvétat i v moderním světě. 



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Pregnancy Essentials - unikátní těhotenský multivitamín bez kompromisů

Těhotenství patří mezi jedno z nejdůležitějších období v životě ženy i dítěte. V tomto čase se vyvíjí nový život a...
Přečtěte si více

Formy omega 3 – která je nejlepší pro vaše zdraví a v čem se liší?

Pro běžného spotřebitele může být obtížné rozlišit, kterou formu omega 3 suplementu by měl zvolit. V tomto článku se proto...
Přečtěte si více

Objevte ThreoMag: inovativní formu hořčíku pro lepší paměť, soustředění a zdraví mozku

Hořčík je druhým nejrozšířenějším nitrobuněčným minerálem, který je potřebný jako kofaktor u více než 300 enzymatických reakcí v těle. Jedná...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Proč BIO nestačí - kvalitní maso bez kompromisů I Trime Podcast #39 s pastevním farmářem Karlem Kalným

 Proč je veganství ideologický omyl a kdy nám maso může škodit? A proč u masa certifikace BIO nestačí? V následujícím díle...
Přečtěte si více

Omega-3 Index a možnosti testování I Trime Podcast #38 s Jakubem Přibylem a Renatou Novotnou

  V tomto díle Trime podcastu si blíže představíme Omega 3 Index a možnosti jeho testování. Omega-3 Index měří obsah dvou...
Přečtěte si více

O umění poctivé cukrařiny I Trime Podcast #37 se zakladatelkou Epifany Janou Novotnou

  V dalším dílu našeho podcastu přivítáme Janu Novotnou, majitelku cukrárny Epifany, která si před devíti lety splnila svůj sen a...
Přečtěte si více