Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Proč pestrá a rozmanitá strava nestačí: výživa v kontextu moderní doby

Proč pestrá a rozmanitá strava nestačí: výživa v kontextu moderní doby

V rámci prezentace na konferenci reVIZE a bloku "Zdravé tělo, zdravá duše" v Karlových Varech, která proběhla v dubnu 2024, vysvětlil Jakub Přibyl v hlubší souvislosti, proč pestrá a rozmanitá strava již nemusí být dostatečná pro udržení optimálního zdraví. 

Záznam z konference naleznete na odkazu níže.

Různé případy podvýživy

Podvýživa je problém, který se týká nejen lidí v oblastech s nedostatkem potravin, ale i těch v moderních společnostech. Na jedné straně vidíme dítě trpící akutní podvýživou z důvodu nedostatku jídla, což je snadno rozpoznatelné a na druhé straně je dítě s obezitou, která je důsledkem nadměrného, ale nevyváženého příjmu potravy. Oba případy však představují různé formy podvýživy, která má vážné zdravotní důsledky.

Kvalita potravin

Často slyšíme, že neexistují nezdravé potraviny, jen nezdravá množství. To však není zcela pravda. Průmyslově zpracované potraviny, které dominují našim jídelníčkům, často postrádají nutriční hodnotu. Například borůvky pěstované v kontrolovaných podmínkách mají nižší obsah prospěšných látek než ty divoké. Industrializace potravin způsobuje, že i když se snažíme jíst zdravě, trpíme kritickým nedostatkem důležitých mikroživin.

Výživové deficity

Moderní zemědělství a zpracování potravin vedou k nižší výživové hodnotě potravin. Půda vyčerpaná intenzivním zemědělstvím poskytuje rostlinám méně živin, což se přenáší na naše talíře. Tento problém se netýká jen rostlinných produktů, ale i živočišných, protože zvířata chovaná v nepřirozených podmínkách nedokážou syntetizovat všechny potřebné látky.

Vliv moderního životního stylu

Současný hektický životní styl s vysokým stresem a nízkou fyzickou aktivitou zvyšuje naše nároky na příjem mikroživin. A kvalitní potraviny, které by měly tyto potřeby pokrýt, je stále těžší najít. Důkazem může být i fakt, že se setkáváme s prudkým nárůstem civilizačních chorob, které se dříve vyskytovaly převážně u starších lidí, ale nyní postihují i mladší generace.

Prevence a řešení

Klíčem k lepšímu zdraví je nejen pestrá strava, ale i sledování hladin důležitých vitamínů a minerálů v těle, například hořčík, zinek, selen, železo

Vitamín D nebo omega 3 index lze již běžně sledovat z pohodlí domova miniinvazivní metodou DBS (Dry Blood Spot) z kapky krve. Tento jednoduchý test umožňuje pravidelně monitorovat hladiny těchto klíčových markerů, včas reagovat na případné deficity a předejít vážným zdravotním problémům. 

I když doplňky stravy mohou být užitečné, základ by měla tvořit kvalitní a vyvážená strava. Je na čase přestat problém ignorovat a začít ho řešit systematicky a preventivně, aby naše zdraví mohlo vzkvétat i v moderním světě. 



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Nový Daily F20 Complex: cesta k čistě přírodním doplňkům stravy / Rozhovor s autorem receptury, Jakubem Přibylem, o inovaci multivitamínu Daily F20 Complex

Multivitamín Daily F20 Complex prošel zásadní proměnou. V tomto rozhovoru s Jakubem Přibylem, produktovým vývojářem Trime se dozvíte, jak přehodnocujeme...
Přečtěte si více

Příprava na těhotenství I SEMINÁŘ

KDY?  Ve čtvrtek 31. 10. 2024 od 16 do 18 hodin KDE?  WeWork, Národní 135/14, Praha 1   Připravujete se na těhotenství, nebo jste...
Přečtěte si více

Dyslipidémie a zvýšený cholesterol - příčiny a možnosti řešení

Dyslipidémie, porucha metabolismu lipidů, představuje celosvětově rozšířený zdravotní problém. Dyslipidémie úzce souvisí s rozvojem kardiovaskulárních onemocnění, která patří mezi jedny...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Omega-3 Index a možnosti testování I Trime Podcast #38 s Jakubem Přibylem a Renatou Novotnou

  V dalším díle Trime podcastu si blíže představíme Omega 3 Index a možnosti jeho testování. Omega-3 Index měří obsah...
Přečtěte si více

O umění poctivé cukrařiny I Trime Podcast #37 se zakladatelkou Epifany Janou Novotnou

  V dalším dílu našeho podcastu přivítáme Janu Novotnou, majitelku cukrárny Epifany, která si před devíti lety splnila svůj sen a...
Přečtěte si více

Problematika železa - benefity a rizika I Trime Podcast #36 s Jakubem Přibylem a Renatou Novotnou

V této epizodě Trime podcastu jsme se ponořili do problematiky jednoho z nejdůležitějších, ale zároveň i nejproblematičtějších minerálů pro naše...
Přečtěte si více