Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Trime Podcast #30 s Janem Hrnčířem o permakultuře, pěstitelství v souladu s přírodou a farmářských bedýnkách

Trime Podcast #30 s Janem Hrnčířem o permakultuře, pěstitelství v souladu s přírodou a farmářských bedýnkách

V dnešní době jsme si zvykli mít vše neustále k dispozici. Plodiny vypěstované konvenčním zemědělstvím ale bohužel nedosahují dostatečných výživových hodnot, což se také podepisuje na našem zdraví. Konvenční zemědělství a průmysl založený na ekonomickém zisku a výnosnosti se příliš nezabývají tím, jak trpí půda, životní prostředí nebo kolik živin se ve vypěstované úrodě nachází.

Často se řeší otázka kvality masa, ryb, vajec. Obecná doporučení zmiňují pestrost, rozmanitost a mezi základní pilíře zdravé stravy patří dostatek ovoce a zeleniny. Už se ale nemluví o tom, jakou výživovou hodnotu nebo rizika konvenčně vypěstované ovoce a zelenina skrývají.

Existuje několik kategorií pěstitelství, od konvenční produkce, přes IPZ (integrovaná produkce zeleniny), bio produkci až po KPZ (komunitou podporované zemědělství). Na nejvyšší příčku pak můžeme zařadit dlouhodobě udržitelný model pěstování, tzv. permakulturu, která respektuje přírodu a přirozené cykly jako je den, noc nebo roční období. Poskytuje kvalitní a nutričně bohaté plodiny a řadu dalších výhod.

Hostem naší již 30. epizody Trime podcastu je Jan Hrnčíř, který se rozhodl žít podle principů permakultury. Díky němu a jeho konceptu “farmářské bedýnky” může každý podpořit malé zemědělce, přispět k udržitelnému způsobu pěstitelství a tím se podílet na zlepšování životního prostředí. Pokud se i vy chcete každý týden těšit na svojí bedýnku čerstvé a kvalitní zeleniny, poslechněte si tento díl podcastu.

O různých podobách pěstitelství a výhodách permakultury si s Janem Hrnčířem povídali Michal Kočí, zakladatel Trime a Jakub Přibyl, výživový specialista a produktový vývojář.

Všechny díly Trime podcastu můžete sledovat na YoutubeSpotify nebo Apple podcast

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Nový Daily F20 Complex: cesta k čistě přírodním doplňkům stravy / Rozhovor s autorem receptury, Jakubem Přibylem, o inovaci multivitamínu Daily F20 Complex

Multivitamín Daily F20 Complex prošel zásadní proměnou. V tomto rozhovoru s Jakubem Přibylem, produktovým vývojářem Trime se dozvíte, jak přehodnocujeme...
Přečtěte si více

Příprava na těhotenství I SEMINÁŘ

KDY?  Ve čtvrtek 31. 10. 2024 od 16 do 18 hodin KDE?  WeWork, Národní 135/14, Praha 1   Připravujete se na těhotenství, nebo jste...
Přečtěte si více

Dyslipidémie a zvýšený cholesterol - příčiny a možnosti řešení

Dyslipidémie, porucha metabolismu lipidů, představuje celosvětově rozšířený zdravotní problém. Dyslipidémie úzce souvisí s rozvojem kardiovaskulárních onemocnění, která patří mezi jedny...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Omega-3 Index a možnosti testování I Trime Podcast #38 s Jakubem Přibylem a Renatou Novotnou

  V dalším díle Trime podcastu si blíže představíme Omega 3 Index a možnosti jeho testování. Omega-3 Index měří obsah...
Přečtěte si více

O umění poctivé cukrařiny I Trime Podcast #37 se zakladatelkou Epifany Janou Novotnou

  V dalším dílu našeho podcastu přivítáme Janu Novotnou, majitelku cukrárny Epifany, která si před devíti lety splnila svůj sen a...
Přečtěte si více

Problematika železa - benefity a rizika I Trime Podcast #36 s Jakubem Přibylem a Renatou Novotnou

V této epizodě Trime podcastu jsme se ponořili do problematiky jednoho z nejdůležitějších, ale zároveň i nejproblematičtějších minerálů pro naše...
Přečtěte si více