Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Trime Podcast #30 s Janem Hrnčířem o permakultuře, pěstitelství v souladu s přírodou a farmářských bedýnkách

Trime Podcast #30 s Janem Hrnčířem o permakultuře, pěstitelství v souladu s přírodou a farmářských bedýnkách

V dnešní době jsme si zvykli mít vše neustále k dispozici. Plodiny vypěstované konvenčním zemědělstvím ale bohužel nedosahují dostatečných výživových hodnot, což se také podepisuje na našem zdraví. Konvenční zemědělství a průmysl založený na ekonomickém zisku a výnosnosti se příliš nezabývají tím, jak trpí půda, životní prostředí nebo kolik živin se ve vypěstované úrodě nachází.

Často se řeší otázka kvality masa, ryb, vajec. Obecná doporučení zmiňují pestrost, rozmanitost a mezi základní pilíře zdravé stravy patří dostatek ovoce a zeleniny. Už se ale nemluví o tom, jakou výživovou hodnotu nebo rizika konvenčně vypěstované ovoce a zelenina skrývají.

Existuje několik kategorií pěstitelství, od konvenční produkce, přes IPZ (integrovaná produkce zeleniny), bio produkci až po KPZ (komunitou podporované zemědělství). Na nejvyšší příčku pak můžeme zařadit dlouhodobě udržitelný model pěstování, tzv. permakulturu, která respektuje přírodu a přirozené cykly jako je den, noc nebo roční období. Poskytuje kvalitní a nutričně bohaté plodiny a řadu dalších výhod.

Hostem naší již 30. epizody Trime podcastu je Jan Hrnčíř, který se rozhodl žít podle principů permakultury. Díky němu a jeho konceptu “farmářské bedýnky” může každý podpořit malé zemědělce, přispět k udržitelnému způsobu pěstitelství a tím se podílet na zlepšování životního prostředí. Pokud se i vy chcete každý týden těšit na svojí bedýnku čerstvé a kvalitní zeleniny, poslechněte si tento díl podcastu.

O různých podobách pěstitelství a výhodách permakultury si s Janem Hrnčířem povídali Michal Kočí, zakladatel Trime a Jakub Přibyl, výživový specialista a produktový vývojář.

Všechny díly Trime podcastu můžete sledovat na YoutubeSpotify nebo Apple podcast

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Výživa v kontextu moderní doby - SEMINÁŘ "naživo"

   KDY?  V sobotu 25. 11. 2023 od 10 do 13 hodin KDE?  WeWork, Národní 135/14, Praha 1   Nechme na chvíli...
Přečtěte si více

Jak podpořit zdraví očí?

Oči možná představují “okno do duše”, ale jsou především naším “oknem do světa”. Zrak bývá považován za nejdůležitější z našich...
Přečtěte si více

Kolik vitamínu D potřebujete a co vše má vliv na jeho hladinu v organismu?

Víte, jaká je pro vás vhodná dávka vitamínu D? Doporučení k užívání se totiž mohou lišit v závislosti na několika...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #31 s Jakubem Přibylem o bílkovinách ve stravě v konkrétních příkladech

Tato epizoda Trime podcastu je trochu netradiční. Volně navazuje na předchozí díl věnovaný bílkovinám a to formou odpovědí na vaše...
Přečtěte si více

Trime Podcast #30 s Janem Hrnčířem o permakultuře, pěstitelství v souladu s přírodou a farmářských bedýnkách

V dnešní době jsme si zvykli mít vše neustále k dispozici. Plodiny vypěstované konvenčním zemědělstvím ale bohužel nedosahují dostatečných výživových...
Přečtěte si více

Trime Podcast #29 s Jakubem Přibylem o bílkovinách ve stravě

Bílkoviny jsou asi ze všech 3 skupin makroživin nejsložitějším tématem. Zařadit do naší stravy sacharidy a tuky není totiž tak...
Přečtěte si více