Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Proč BIO nestačí - kvalitní maso bez kompromisů I Trime Podcast #39 s pastevním farmářem Karlem Kalným

Proč BIO nestačí - kvalitní maso bez kompromisů I Trime Podcast #39 s pastevním farmářem Karlem Kalným

 Proč je veganství ideologický omyl a kdy nám maso může škodit? A proč u masa certifikace BIO nestačí?

V následujícím díle Trime podcastu se zaměříme na význam regenerativního zemědělství, zdraví půdy a zvířat, a vliv těchto faktorů na kvalitu potravin a lidské zdraví. Naším hostem je zkušený pastevní farmář a propagátor regenerativní pastvy v Česku, Karel Kalný, který sdílí, proč je péče o půdu klíčová. Půda totiž není neomezená a její zdraví se promítá do celého ekosystému. Když se staráme o půdu, vznikají kvalitní podmínky pro chov zvířat a následně i kvalitní potraviny.

V rozhovoru rozebereme rozdíly mezi konvenčním, bio a pastevním chovem. Překvapivě, ne každá bio farma musí být v pořádku s ohledem na udržitelnost a ne každá konvence musí být nutně špatným systémem. Důležitý je přístup, jako je například minimalizace orby a ochrana mikroorganismů a hub v půdě, které následně chrání a obnovují půdu, zlepšují kvalitu potravin a podporují přirozený ekosystém.

Dotkneme se problematiky dusíku v půdě, odolnosti půdy v bezorném hospodářství a zejména pak specifik chovu kuřat a hovězího masa z Mitrova. Jak konkrétně regenerativní způsoby pěstování podporují přirozený koloběh živin, minimalizují potřebu chemie a přispívají k udržitelnosti?

Tento díl je určen všem, kdo se zajímají o kvalitní potraviny, etické zemědělství a dlouhodobě udržitelné přístupy k přírodě, ale také příznivcům výživových směrů jako je vegetariánství a veganství. I tyto směry totiž přinášejí své oběti – to, že neobsahují maso, ještě neznamená, že jsou bez následků.

Co se v podcastu #39 dozvíte? 

→  Co je regenerativní zemědělství?

Problematika dusíku v půdě

→  Rozdíl mezi kuřaty z konvenčního chovu, bio chovu a pastevního chovu

→  Hovězí maso z Mitrova - způsob chovu a vliv na nutriční složení masa

→   Regenerativní hospodářství vs. intenzivního obdělávání půdy

→  Živočišná produkce - situace v ČR

Všechny díly Trime podcastu můžete sledovat na YoutubeSpotify nebo Apple podcast

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Pregnancy Essentials - unikátní těhotenský multivitamín bez kompromisů

Těhotenství patří mezi jedno z nejdůležitějších období v životě ženy i dítěte. V tomto čase se vyvíjí nový život a...
Přečtěte si více

Formy omega 3 – která je nejlepší pro vaše zdraví a v čem se liší?

Pro běžného spotřebitele může být obtížné rozlišit, kterou formu omega 3 suplementu by měl zvolit. V tomto článku se proto...
Přečtěte si více

Objevte ThreoMag: inovativní formu hořčíku pro lepší paměť, soustředění a zdraví mozku

Hořčík je druhým nejrozšířenějším nitrobuněčným minerálem, který je potřebný jako kofaktor u více než 300 enzymatických reakcí v těle. Jedná...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Proč BIO nestačí - kvalitní maso bez kompromisů I Trime Podcast #39 s pastevním farmářem Karlem Kalným

 Proč je veganství ideologický omyl a kdy nám maso může škodit? A proč u masa certifikace BIO nestačí? V následujícím díle...
Přečtěte si více

Omega-3 Index a možnosti testování I Trime Podcast #38 s Jakubem Přibylem a Renatou Novotnou

  V tomto díle Trime podcastu si blíže představíme Omega 3 Index a možnosti jeho testování. Omega-3 Index měří obsah dvou...
Přečtěte si více

O umění poctivé cukrařiny I Trime Podcast #37 se zakladatelkou Epifany Janou Novotnou

  V dalším dílu našeho podcastu přivítáme Janu Novotnou, majitelku cukrárny Epifany, která si před devíti lety splnila svůj sen a...
Přečtěte si více