Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Výhody rostlinných Omega-3 získaných z řas

Výhody rostlinných Omega-3 získaných z řas

O účincích omega-3 mastných kyselin na zdraví člověka a jejich úloze v našem těle jsme již psali v tomto článku. Jedná se o naprosto klíčovou živinu. Přestože se v našem jídelníčku tu a tam objeví, je to buď v nedostatečném množství nebo v nízké kvalitě. Pro zachování dostatečného příjmu se tak přímo nabízí doplněk stravy s obsahem omega-3 a to buď z rostlinného nebo živočišného zdroje. Ale který si vybrat? Vzhledem k tomu, že čerstvou novinkou našeho portfolia jsou Vegan Omega 3, rozhodli jsme se jim věnovat v tomto článku. 

Co se v článku dozvíte?:

  1. Co jsou omega-3?
  2. Omega-3 z rostlinných zdrojů
  3. Technologie výroby omega-3 z řas
  4. Rostlinné zdroje a udržitelnost
  5. Výhody omega-3 mastných kyselin získaných z řas

Co jsou omega-3?

Ve zkratce jen připomeňme, že mezi omega-3 mastné kyseliny patří hlavně kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Tyto tři druhy omega-3 se řadí mezi esenciální mastné kyseliny, což ale není úplně přesné tvrzení. Ve skutečnosti je esenciální pouze jedna, a to ALA. Ostatní jsou tzv. semiesenciální a to znamená, že naše tělo je dokáže syntetizovat jen v omezené míře, a to právě z ALA. Bohužel tato syntéza v kontextu k dnešnímu životnímu stylu není pro náš organismus plně dostačující, proto je nutné DHA a EPA přijímat ve stravě nebo je suplementovat.

Průzkumy posledních let opakovaně prokazují, že zejména EPA a DHA jsou v naší stravě deficitní a přitom jsou pro naše tělo naprosto klíčové. Potřebuje je doslova každý, od narození až do stáří. Otázkou jen zůstává, které skupiny populace patří mezi ty nejohroženější. Je zřejmé, že optimální příjem omega-3 je důležitým faktorem v prevenci celé řady civilizačních onemocnění. Uplatňují se například v regulaci chronických zánětů, při udržování zdravého kardiovaskulárního systému, zraku či normálního fungování mozku.

Omega 3 z rostlinných zdrojů

Většina lidí si spojí omega-3 mastné kyseliny s konzumací ryb nebo s užíváním doplňků stravy na bázi rybího oleje. Na trhu již ale existují i rostlinné alternativy získané z řas, které obsahují ty samé omega-3 jaké se vyskytují v rybách. Je důležité si uvědomit, že mořské řasy stojí na začátku potravního řetězce, a protože ryby (stejně jako lidé) nedisponují potřebnými enzymy pro syntézu DHA a EPA, jsou odkázány na jejich příjem ze stravy. Jinými slovy, ryby si nedokáží omega-3 získat jinak, než konzumací řas a dalších primárních zdrojů omega-3 (např. mořského planktonu).

Algae (z lat. alga = řasa) omega 3 mastné kyseliny se vyrábějí z mikrořas pěstovaných v uzavřené akvakultuře, v přísně kontrolovaných podmínkách. Díky tomu se u nich lépe kontroluje a reguluje potenciální kontaminace škodlivými látkami (na rozdíl od ryb žijících v prostředí znečištěného mořského ekosystému).

U omega-3 získávaných z řas mají výrobci mnohem lepší výchozí podmínky, protože nemusí používat tak razantní procesy „čištění“ jako u živočišných zdrojů pocházejících z divoké přírody. To má následně vliv i na stabilitu výsledného oleje, která je obecně lepší právě u olejů z řas. 

Technologie výroby omega-3 z řas

V prvním kroku výroby dochází k procesu fermentace, který biomasu z řas postupně kultivuje. Poté následuje extrakce samotného oleje. Ta na rozdíl od rybích olejů nevyžaduje tak razantní rafinační zásahy. Olej z fermentovaných řas se získává enzymatickým štěpením a mechanickou separací, kdy se nepoužívají chemická extrakční činidla. Surový olej je pak standardizován na garantovaný obsah EPA a DHA. V závěrečné fázi výroby je obohacen o přírodní antioxidanty zaručující stabilitu oleje po celou dobu jeho expirace. Tento postup se dá v jakékoli fázi výroby ošidit, proto neplatí, že omega-3 získané z řas jsou vždy kvalitní nebo lepší než oleje pocházející z ryb. Na světě je jen několik málo výrobců, kteří investovali do vývoje a vlastní špičkové technologie pro výrobu prémiových omega-3 z řas. A my se můžeme pochlubit tím, že mezi ně patříme.  

Rostlinné zdroje a udržitelnost

Trime řeší každý detail výroby, včetně ekologie a udržitelnosti. Zajímají nás dlouhodobé dopady na životní prostředí, proto jsme si také nechali vypracovat detailní LCA analýzu životního cyklu produktu (jejího tvůrce, doc. Ing. Vladimíra Kočího, Ph.D., MBA, experta na metodu posuzování životního cyklu výrobků, jsme si také pozvali do Trime podcastu #08, který můžete zhlédnout zde). 

Stejně tak jako není možné okamžitě celosvětově vyřešit závislost na fosilních palivech, není možné okamžitě saturovat trh omega-3 výhradně z ekologicky vyrobených rostlinných zdrojů. Uvědomujeme si, že nadměrný rybolov a s tím spojené environmentální dopady přispívají k destabilizaci mořského ekosystému. Z toho jasně vyplývá, že i tyto původně přirozeně obnovitelné zdroje, jako jsou ryby, nejsou nevyčerpatelné. Proto omega-3 z řas představují nejvýhodnější dlouhodobě udržitelnou alternativu.

Po pečlivé analýze si dovolíme tvrdit, že rostlinné omega-3 mají v zásadě stejné výhody jako ty živočišné. Jejich jedinou nevýhodou je doposud přetrvávající vyšší cena odrážející nejen kultivační proces, ale i náročnou technologii používanou pro šetrnou extrakci. Dá se však očekávat, že zvýšená poptávka a jejich rostoucí podíl na trhu bude cenu postupně snižovat, takže i tato drobná vada na kráse postupem času zmizí. Naopak divoké živočišné zdroje budou čím dál vzácnější a tím pádem dražší, což je u některých druhů ryb patrné už nyní.

Co obecně značí cena doplňků stravy a proč jsou mezi nimi takové cenové rozdíly si můžete detailněji přečíst v předchozím článku.

Benefity omega-3 mastných kyselin získaných z řas

      1. Vhodné pro vegetariány i vegany
      2. Nejsou alergenní – lidé s alergií na rybí bílkovinu tak nemusí řešit riziko alergické reakce
      3. Šetrnost zpracování a čistota produktu - během výroby se používají šetrnější způsoby extrakce, bez použití chemických rozpouštědel
      4. Udržitelnost produktu – stejně tak jako se v automobilovém průmyslu vyvíjejí alternativní zdroje ke spalovacím motorům závislým na neobnovitelných fosilních palivech, řeší se lepší zdroje i v oblasti produkce potravin. Environmentalisté upozorňují na nutnost regulace nadměrného rybolovu a hledání alternativních zdrojů. V případě pokrytí potřeby omega-3 je tento problém vyřešen právě nástupem inovativních kultivačních technologií, které pro výrobu DHA a EPA využívají specifické kmeny řas.

 

     





    0 komentářů

    Zanechat komentář

    Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

    Poslední články

    Objevte Liquid Omega 3 - kvalitu do poslední molekuly od prémiového oleje z tresčích jater až po bio esenciální citrusové oleje

    Olej z tresčích jater byl poprvé využit jako lék anglickými lékaři, kdy byly zaznamenány jeho příznivé účinky při léčbě revmatismu....
    Přečtěte si více

    Proč pestrá a rozmanitá strava nestačí: výživa v kontextu moderní doby

    V rámci prezentace na konferenci reVIZE a bloku "Zdravé tělo, zdravá duše" v Karlových Varech, která proběhla v dubnu 2024, vysvětlil...
    Přečtěte si více

    Folát - klenot zdraví, který možná postrádáte

    Folát, přirozená forma vitaminu B9, tento esenciální vitamín, najdeme v tmavě zelené listové zelenině, ořeších a luštěninách, je nezbytný pro...
    Přečtěte si více

    Poslední podcasty

    Mentální odolnost II. - Jak zvládat náročné situace a životní změny I Trime Podcast #35 s Radimem Valigurou

    Některé situace a životní změny jsou zkrátka nevyhnutelné a je jen na nás, jak k nim přistoupíme. Být mentálně odolný...
    Přečtěte si více

    Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

    Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
    Přečtěte si více

    Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

    Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
    Přečtěte si více