Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Vědecké studie prokazují souvislost mezi kardiovaskulárními onemocněními a nedostatkem vitamínu K2

Vědecké studie prokazují souvislost mezi kardiovaskulárními onemocněními a nedostatkem vitamínu K2

O vitamínu K obecně, jeho formách, účincích a zdrojích jsme již psali v několika předchozích článcích (k přečtení na odkazech zde a zde). V posledních letech se ale čím dále častěji hovoří o menachinonu, tedy vitamínu K2, v souvislosti s kardiovaskulárním zdravím. 

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Vitamín K2 a zdravé kosti
  2. Deficit vitamínu K2 - rizikový faktor vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  3. Jak navýšit příjem vitamínu K2?
  4. Kardiovaskulární onemocnění - epidemie moderní doby?

Vitamín K2 a zdravé kosti

Připomeňme, že vitamín K2 reguluje ukládání vápníku. Právě díky němu směřuje vápník do zubů a kostí, čímž napomáhá dostatečné pevnosti těchto tvrdých tkání a snižuje riziko osteoporotických zlomenin. 

Osteoporóza, neboli řídnutí kostí, je stav, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty. Kost se stává více pórovitou a je tak slabší a náchylnější ke zlomeninám. Podle odborného Evropského časopisu revmatologie [1] postihuje tento stav kolem 200 milionu lidí globálně. Jak ukazují poslední statistiky Mezinárodní nadace pro osteoporózu, každá třetí žena nad 50 let a každý pátý muž trpí osteoporotickou zlomeninou.


Deficit vitamínu K2 - rizikový faktor vzniku kardiovaskulárních onemocnění

Dalším rizikem nedostatku vitamínu K2 může být hromadění vápníku v měkkých tkáních, což přispívá ke vzniku srdečních onemocnění. Kalcifikace cév je rovněž jedním z faktorů, kterými lékaři posuzují riziko vzniku infarktu myokardu. 

Odborná veřejnost, vycházející z četných vědeckých studií, se již shoduje na důležitosti vitamínu K2 pro budování silných kostí a udržení zdravého kardiovaskulárního systému. 

Zmiňme například známou Rotterdamskou studii z roku 2004 [2], která potvrdila, že dlouhodobě zvýšený dietní příjem vitamínu K2 (ne vitamínu K1) má pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví. Tato studie trvající 10 let a zkoumající 4807 lidí (mužů i žen) ve věku nad 55 let ukázala, že příjem potravy bohaté na vitamín K2 (alespoň 32 mikrogramů denně) vede ke snížení rizika kalcifikace cév a vzniku kardiovaskulárních onemocnění o 50%.

Další přelomovou studii publikoval v roce 2016 Cureus Journal of Medical Science [3]. Studie se zaměřovala na hledání rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění a vycházela z regresní analýzy, zkoumající veřejně dostupná data ve 168 zemích. I tato studie potvrdila, že nedostatek vitamínu K2 hraje ve vzniku kardiovaskulárních onemocnění zásadní roli. Výsledky ukázaly, že deficit vitamínu K2 je pro riziko předčasného úmrtí z důvodu kardiovaskulárních onemocnění stejně nebezpečný jako kouření.

Jak tedy mnohé studie dokládají, dostatečný příjem vitamínu K2 je důležitým faktorem pro udržení zdravého kardiovaskulárního systému. Přesto je v důsledku moderního způsobu stravování tento důležitý vitamín deficitní, a to ve všech věkových skupinách. 

Jak navýšit příjem vitamínu K2?

V předchozím článku věnovanému vitamínu K2 jsme již zmiňovali, že lidský organismus si dokáže přetvořit vitamín K2 z rostlinné formy vitamínu K1. Tato syntéza ale bohužel není dostatečná. Stejně tak je omezená tvorba vitamínu K2 střevními bakteriemi osidlujícími náš trávicí trakt. Proto jsme závislí na pravidelném příjmu tohoto nutrientu ze stravy. 

Jedním z nejbohatších potravinových zdrojů tohoto vitamínu je natto - tradiční japonský pokrm připravovaný z fermentovaných sojových bobů. Mezi další zdroje pak patří ostatní fermentované potraviny jako například kvašené zelí, kimchi, či pickles. Vitamín K2 najdeme též v živočišných produktech pocházejících od volně se pasoucích zvířat. 

Pokud víme, že příjem dostatečného množství vitamínu K2 ze stravy je pro nás těžko dosažitelný, je určitě na místě suplementovat vitamín K2 formou kvalitního doplňku.



Kardiovaskulární onemocnění - epidemie moderní doby?

O kardiovaskulárních nemocech můžeme dnes hovořit jako o epidemii moderní doby. V České republice jsou nemoci srdce dlouhodobě nejčastější příčinou smrti a globálně je zhruba 30% úmrtí způsobeno kardiovaskulárními onemocněními. 

Přesto je vitamín K2, který hraje v udržení kardiovaskulárního zdraví tak zásadní roli, stále podceňovaný nutrient. 

Bylo by určitě prospěšné více se na vitamín K2 zaměřit i v rámci zdravotních doporučení. Stejně tak nutriční specialisté by neměli zapomínat zahrnout do výživových rad i návrhy příjmu potravin bohatých na vitamín K2. 


Zdroje:

1 Sözen T, Özışık L, Başaran NÇ. An overview and management of osteoporosis. Eur J Rheumatol. 2017 Mar;4(1):46-56. doi: 10.5152/eurjrheum.2016.048. Epub 2016 Dec 30. PMID: 28293453; PMCID: PMC5335887.

2 Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. doi: 10.1093/jn/134.11.3100. PMID: 15514282.

3 Cundiff DK, Agutter PS. Cardiovascular Disease Death Before Age 65 in 168 Countries Correlated Statistically with Biometrics, Socioeconomic Status, Tobacco, Gender, Exercise, Macronutrients, and Vitamin K. Cureus. 2016 Aug 24;8(8):e748. doi: 10.7759/cureus.748. PMID: 27688985; PMCID: PMC5036986.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více