Procházet

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Hořčík a jeho funkce v lidském těle

Hořčík a jeho funkce v lidském těle

Trápí vás únava přes den, jste často nervózní, či občas bez důvodu míváte křeče? Je tak pravděpodobné, že máte v těle nedostatek hořčíku. Bez něj totiž zdraví být nemůžeme. Když v tělu dochází k deficitu tohoto životně důležitého minerálu, výše uvedené potíže na sebe nenechají dlouho čekat. Co je ale přesně hořčík a jakou má funkci v našem těle, probereme v článku

Co se v článku dozvíte?:

  1. Významný prvek, přesto deficitní minerál?
  2. Hořčík - ochránce zdravých zubů a kostí
  3. Hořčík a enzymatické reakce
  4. Hořčík jako relaxační minerál
  5. Hořčík a jeho význam pro naše srdce

Významný prvek, přesto deficitní minerál?

Hořčík je sice obsažen v poměrně velkém počtu potravin a zdá se, že je lehké ho získat, opak je ale pravdou. Přijaté množství nemusí odpovídat hodnotám, které naše tělo ve finále skutečně vstřebá. Tento proces je totiž ovlivňován celou řadou faktorů.

Slyšeli jste již někdy o antiživinách? Ty totiž mohou také zabránit vstřebávání určitých živin. Je to způsobené sloučeninou, nazývanou kyselina fytová, která se nachází například v celozrnných produktech nebo luštěninách, dále hrubá vláknina, volný tuk, fosfáty, cukr nebo některé minerální látky se kterými hořčík interaguje (jako například vápník), mohou jeho biologickou dostupnost snížit. 

Další vliv na stav hořčíku v těle mají fyzická (např. těhotenství, sport) a psychická (např. stres, úzkost) zátěž organismu nebo nadměrné dávky alkoholu. Všechny tyto faktory významně vyčerpávají zásoby této životodárné látky. 

Na téma jaké jsou nejvíce deficitní mikronutrienty a kdo a proč zejména trpí nedostatkem, si můžete poslechnout náš podcast #01.

Hořčík - ochránce zdravých zubů a kostí

V dospělém organismu se nachází kolem 20 - 30 gramů hořčíku. Nadpoloviční většina, přibližně 60% se nachází v kostech, kde je připraven jako pohotová zásoba a podílí se na správné mineralizaci kostí a zubů. Vyskytuje se zde především jako komplex společně s vápníkem a fosforem. Proto nedostatek hořčíku způsobuje nadměrnou ztrátu kostní hmoty. 

Další část hořčíku, přibližně 40%, se nachází ve svalech (hlavně srdeční a kosterní svalovině), kde se podílí na mechanismu kontrakce a relaxace svalu. Zbytek připadá na další orgány těla.

Hořčík a enzymatické reakce

Každá buňka v našem těle má nějakou specifickou funkci, ve které participuje také hořčík. Většina hořčíku se nachází právě uvnitř našich buněk, kde ovlivňuje celé řady enzymatických reakcí.

Je vědecky dokázáno, že se podílí minimálně na 300 reakcích v lidském organismu. Působí jako aktivátor mnoha enzymů, a to především těch, podílejících se na energetickém metabolismu. Hořčík totiž napomáhá při přeměně všech tří základních živin - bílkovin, tuků, sacharidů. Pomáhá vytvářet a upravovat DNA a RNA, základní genetickou informaci našeho těla. Je to prvek, který blokuje vápníkové kanály, zamezuje tím vstup vápníku do buňky a tím snižuje nervosvalovou dráždivost.

Představte si, jen k tomu, abychom mohli ohnout prst, je potřeba hořčíku k tvorbě mozkových peptidů a důležitého neurotransmiteru acetylcholinu, k tomu, aby se svaly mohly po kontrakci znovu uvolnit a i k tomu, aby se nervový vzruch dostal z mozku až prstu, který se ohne. A to nejsou zdaleka všechny funkce, které nějak ovlivní.

Hořčík jako relaxační minerál

Významnou funkcí hořčíku je regulace nervové a svalové činnosti. Tím, že udržuje vápník mimo prostor buněk, chrání nervový systém proti “předráždění” a zamezuje tak křečím a záškubům. Jedním z příznaků nedostatku hořčíku v těle, který můžeme u sebe pozorovat, je například křeč v lýtku, “mravenčení” v končetinách nebo třes očního víčka. 

Hořčík zmírňuje nervovou podrážděnost a nadměrnou energii, která v prvním řadě vede k únavě. Když je hladina hořčíku člověka pod normou, nervy nejsou schopné kontrolovat funkce jako např. pohyb svalů, dýchání, či duševní procesy. 

Doplněním hořčíku vrátíme našemu tělu fyziologickou rovnováhu, uvedeme ho do klidného stavu a zároveň mu vlijeme novou energii.

Hořčík a jeho význam pro naše srdce

Hořčík má také ochranný vliv na kardiovaskulární systém. Pomáhá rozšiřovat cévy a podílí se na udržování normálního srdečního rytmu. Optimální množství v krvi zajišťuje správnou krevní cirkulaci a zabraňuje vzniku trombóz a infarktů. Hraje svou roli i při srážení krve. Hořčík také ovlivňuje hladinu cholesterolu tím, že inhibuje působení klíčového enzymu pro jeho syntézu. Dá se říci, že udržuje cholesterol v rovnováze - blokuje jeho syntézu, když je ho nadbytek nebo naopak zrychluje tvorbu, když je ho nedostatek. 

Uvolněním a rozšířením krevních cév a stažených svalů může také předcházet nepříjemným bolestem hlavy a migréně.





0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Selen a jeho význam pro lidský organismus

Příjem selenu je, stejně jako u jódu, závislý na jeho obsahu v půdě, přičemž množství tohoto prvku v půdě se...
Přečtěte si více

Víte, jaký doplněk nasadit při začínající viróze? Zkuste zinek!

Zinek se řadí mezi esenciální nutrienty. Naše tělo si ho neumí samo vytvořit a jsme proto odkázáni na jeho příjem...
Přečtěte si více

Nedostatek jódu - vážný zdravotní problém na vzestupu

Navzdory celosvětovému využití jódové suplementace zůstává v Evropě nedostatek jódu vážným zdravotním problémem. V roce 2004 bylo odhadováno, že z...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #25 s Jakubem Přibylem o chybách v dětské výživě a jak je můžeme ovlivnit

Pokud bychom měli obecně zhodnotit dětský jídelníček, nedá se jednoznačně označit za nutričně bohatý, hodnotný a vyvážený. Nedostatky ve výživě...
Přečtěte si více

Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mastných kyselin

  Dostatečné zastoupení omega-3 mastných kyselin v naší stravě je velmi důležité pro podporu zdraví kůže, očí, mozku, kardiovaskulárního a...
Přečtěte si více

Podcast #23 - se zakladateli Koláčkovy řemeslné pekárny o poctivé pekařině, kvalitním kváskovém žitném chlebu i bezlepkovém pečivu

Jen málokdo odolá vůni čerstvě upečeného chleba. Bohužel rozdíl mezí tím, který pekly naše prababičky a tím, který si dnes...
Přečtěte si více