Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Rostlinný vitamín D - udržitelná volba respektující přírodu

Rostlinný vitamín D - udržitelná volba respektující přírodu

Vitamín D patří mezi důležité látky, které náš organismus potřebuje nejen pro zdravé kosti a správné fungování imunitního systému. Během zimních měsíců trpí velká část populace nedostatkem vitamínu D a proto právě v zimním období častěji doplňujeme jeho hladinu prostřednictvím doplňků stravy. V dnešním článku se zaměříme na objasnění toho, proč Trime nabízí vitamín D výhradně rostlinného původu a proč nepovažujeme vitamín D z živočišného zdroje lanolinu za vhodný.

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Rostlinný versus živočišný vitamín D
  2. Živočišný původ - vitamín D z lanolinu
  3. Technologie výroby vitamínu D z lanolinu
  4. Nevýhody vitamínu D vyrobeného z lanolinu
  5. Lanolin jako alergen
  6. Proč preferujeme rostlinný vitamín D?
  7. Jaké jsou benefity našeho vitamínu D získaného z řasy?
  8. Krátké připomenutí důležitých údajů o vitamínu D

Rostlinný versus živočišný vitamín D

Na trhu naleznete velké množství doplňků, které se liší nejen kvalitou, ale též zdrojem použitým k jejich výrobě. Většina doplňků vitamínu D3 je živočišného původu a výrobci ne vždy specifikují, o jakou formu vitamínu se jedná a jak byl získán. V Trime vyrábíme takové produkty, které se svým složením co nejvíce přibližují přírodě a jsou zároveň šetrné k planetě. Proto je pro nás jasnou volbou vitamín D z rostlinného zdroje.

Živočišný původ - vitamín D z lanolinu

Velmi častou surovinou k výrobě vitamínu D je lanolin, který vzniká jako žlutý sekret vylučovaný mazovými žlázami ovcí. V zásadě lanolin funguje jako hydroizolační vrstva chránící ovce před nepříznivými vlivy prostředí, například před prochladnutím či promočením v případě deště. Původ slova lanolin pochází z latinského “lanolinum” složením slov lana (vlna) a oleum (olej), ačkoliv z chemického pohledu se řadí mezi vosky.

Technologie výroby vitamínu D z lanolinu

Extrahovaná vlna se nejprve vypere v horké vodě saponátem za účelem odstranění případných parazitů nebo nečistot a vyrobí se surový lanolin. Z něj se pak procesem zvaným zmýdelnění a následnou centrifugací oddělí tuková složka od složky nemastné. Za použití extrakčních činidel a rozpouštědel se izoluje surový cholesterol, který vede dalším chemickým zpracováním ke vzniku konečné stabilní formy vitamínu D3, připravené pro výrobu suplementů.

Nevýhody vitamínu D vyrobeného z lanolinu

Nežádoucími složkami použitými při výrobě vitamínu D z lanolinu mohou být pesticidy nebo konzervanty. Ovčí vlna může být kontaminována pesticidy, s nimiž mohou přijít ovce do kontaktu na pastvinách, kde jsou rostliny chemicky ošetřovány. Také samotná zvířata a jejich kůže jsou podrobeny dezinfekčním koupelím proti klíšťatům a jiným škůdcům a rezidua použitých chemických prostředků mohou zůstat v jejich kůži.

Vzhledem k tomu, že lanolin je tukové povahy, může v kontaktu se vzduchem žluknout nebo oxidovat. Aby se prodloužila doba skladovatelnosti, přidává mnoho výrobců do lanolinu BHT (butylhydroxytoluen), nejpoužívanější syntetický antioxidant zpomalující žluknutí olejů a tuků. Ačkoliv je BHT v přiměřeném množství považován za bezpečný, stopové množství zůstává v lidské tukové tkáni a existuje řada pochybností týkající se jeho vlivu na zdraví (látka je prokázána jako zvířecí karcinogen). 

Dalším aspektem je pak etické hledisko. Mnohdy je vlna z ovcí získávána hrubým způsobem a hluboké řezné rány bývají běžným poraněním ovcí. Někteří chovatelé také využívají drastickou praktiku zvanou mulesing. Ta spočívá v odříznutí velkého množství kůže v oblasti kolem konečníku a ocasu, aby došlo ke zbavení se vrásčité kůže a vlny, do které by se jinak zachytávaly výkaly. Toto “obřezání” však bývá prováděno bez umrtvení, je velmi bolestivé, pro ovce stresující a následné rány se mohou hojit ještě dlouhou dobu po samotném mulesingu.

Lanolin jako alergen

Americká společnost pro kontaktní dermatitidu (American Contact Dermatitis Society) vyhlašuje každoročně alergen roku. Důvodem je snaha upozornit na alergeny, které jsou běžné a zaslouží si větší pozornost, protože mohou způsobovat významné kontaktní alergické reakce. Právě lanolin byl vyhlášen Americkou společností pro kontaktní dermatitidu alergenem roku 2022

Lanolin je pro své změkčující a zvlhčující vlastnosti využíván nejen v kosmetice, ale též v léčivech. Ačkoli je lanolin slabým senzibilizátorem a četnost kontaktní alergie na něj v evropské populaci je údajně 0,4 %, existují rizikové doprovodné stavy jako jsou například bércové vředy, perianální/genitální dermatitida či atopická dermatitida. Děti a starší lidé jsou také vystaveni vyššímu riziku rozvoje kontaktní alergie na lanolin.

Proč preferujeme rostlinný vitamín D?

V Trime řešíme nejen maximální nutriční potenciál doplňků, ale záleží nám také na tom, aby naše produkty byly šetrné k přírodě. Udržitelnost, etický přístup, dopady na životní prostředí a respekt k přírodě i zvířatům jsou pro nás stěžejní. Proto pro nás výrobky s výtažkem z lanolinu nepředstavují vhodnou volbu.

Dříve se rostlinný vitamín D vyráběl z výtažků z hub. Chemicky však tato forma odpovídá vitamínu D2 (ergokalciferolu), který je v porovnání s vitamínem D3 (cholekalciferolem) mnohem méně účinný. V současné době se forma odpovídající vitamínu D2 nepovažuje za dostatečný zdroj vitamínu D.

Náš rostlinný vitamín D3 se nachází v dobře využitelné formě cholekalciferolu a pochází přitom z čistě rostlinného zdroje nejvyšší kvality a čistoty. Získává se z geneticky nemodifikované řasy Algae, která je pěstována v přísně kontrolovaných podmínkách, bez využití pesticidů či jiných kontaminantů.

Jaké jsou benefity našeho vitamínu D získaného z řasy?

  • Kvalita a čistota. Řasy se pěstují v přísně kontrolovaných podmínkách v tzv. uzavřeném cyklu, kde nehrozí kontaminace xenobiotiky z okolního prostředí jako ve volné přírodě. Během výroby se nepoužívají pesticidy, chemická rozpouštědla a naše výrobky neobsahují syntetické konzervanty.
  • Udržitelný způsob výroby a úspora energie (proces výroby není náročný na energii).
  • Vysoká biologická dostupnost a poločas rozpadu stejný jako u vitaminu D3 z živočišných zdrojů.
  • Vhodný i pro vegetariány a vegany

Krátké připomenutí důležitých údajů o vitamínu D

Na závěr ještě připomeňme, že vitamín D představuje v tuku rozpustný vitamín, který zastává v organismu mnoho funkcí. V těle se chová spíše jako hormon, který reguluje vstřebávání vápníku a fosforu, čímž přispívá k udržení zdravých kostí a zubů. Většina buněk v těle obsahuje receptor pro tento vitamín, což rovněž poukazuje na jeho důležitost. Vitamín D se podílí na správném dělení buněk, přispívá k normální činnosti svalů a podporuje zdravou funkci imunitního systému.

Přirozený zdroj vitamínu D představuje sluneční záření, a proto v létě vystavením pokožky slunci přirozeně doplňujeme hladiny tohoto důležitého vitamínu. I během letního období je ale třeba vzít v úvahu limitující faktory syntézy vitamínu D, jako je například doba, po kterou se slunci vystavujeme, vlnová délka slunečního záření nebo používání ochranných opalovacích krémů. Z těchto důvodů nemáme někdy ani během léta dostatečnou hladinu vitamínu D. V zimních měsících jsou pro nás zdrojem určité potraviny, jako například tučné ryby, které však konzumuje spíše příležitostně. Proto v zimním období častěji trpíme nedostatkem vitamínu D a je žádoucí více se zaměřit na jeho suplementaci.

Další články týkající se vitamínu D naleznete na našem blogu, například Nepostradatelný vitamín D – trime.cz, Slunce jako blahodárný zdroj vitamínu D? – trime.cz nebo Synergická souhra mezi vitamíny D3 a K2 – trime.cz). 



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Nedostatek železa jako jeden z nejběžnějších nutričních deficitů

Železo patří v organismu mezi esenciální stopové prvky, tzn. že jeho potřeba je poměrně nízká, ale přesto zásadní k udržení...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více