Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Základní suplementace aneb čím začít?

Základní suplementace aneb čím začít?

Naše tělo je jako chemická továrna, která pro zdravé fungování potřebuje optimální příjem živin, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Někteří lidé se stále domnívají, že pokud mají vyvážený a pestrý jídelníček, mají zajištěn dostatečný příjem všech důležitých živin a nepotřebují užívat doplňky stravy. Pravda je ale taková, že doplňky stravy jsou v dnešní době téměř nezbytností a stávají se součástí zdravého životního stylu. 

Které nutrienty tedy v moderní české stravě nejvíce chybí a neměli bychom je v preventivním užívání opomíjet se dozvíte v tomto článku.

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Živinný stav půdy se odráží v nutriční hodnotě potravin
  2. Vhodně sestavený doplněk pokryje zásadní nedostatky ve stravě
  3. Nedostatek kvalitních ryb v naší stravě
  4. Důležité je hlídat si vyvážený poměr mezi omega 3 a omega 6
  5. Které suplementy patří mezi ty základní a vhodné téměř pro každého?

Ideální by samozřejmě bylo zhodnotit dietní režim a životní styl každého individuálně a navrhnout tak personalizovanou suplementaci. Pokud však chceme dávat obecná doporučení, musíme vycházet z nejčastějších nutričních deficiencí v našich lokálních podmínkách. 

Pestrá a rozmanitá strava je dnes klišé a v kontextu moderního života nám bohužel k pokrytí nutričních nedostatků nestačí. Většina lidí v dnešní době trpí moderní formou hyperkalorické podvýživy. Jinými slovy, žijeme v hojnosti jídla, které nám dodává nadbytek kalorií, ale ve stravě postrádáme základní mikroživiny (vitamíny, minerály, stopové prvky) klíčové pro správné fungování organismu a udržení zdraví.

Živinný stav půdy se odráží v nutriční hodnotě potravin

Výživová hodnota základních potravin byla negativně ovlivněna intenzivním hospodařením a následně zpracovatelským potravinářským průmyslem. Podíl úrodné půdy a její kvalita stále klesá, zatímco množství lidí závislých na zdrojích, jež generuje, naopak roste. Na půdu jsou tak kladeny čím dál vyšší nároky. Nadužívání agrochemikálií a s tím spojené intenzifikační metody tuto nerovnováhu jen dále prohlubují. Nemůžeme se tedy divit, že výživová hodnota kulturních plodin má sestupnou tendenci. Koncentrace některých minerálů v půdě se zvyšuje (například draslík), zatímco jiných minerálů (jako selen či mangan) je nedostatek. Problematická je také dostupnost živin (konkrétně např. dusíku a selenu) v důsledku narušování pH půdy. Příliš kyselá půda kromě jiného způsobuje snižování počtu bakterií, které jsou pro zdravou půdu klíčové. Snížení této půdní biodiverzity vede v konečném důsledku ke snížené dostupnosti živin i pro nás. A konečnou zkázu zařídí následné posklizňové ošetření plodin a potravinářsko-zpracovatelské postupy, které vedou k dalšímu snižování výživové hodnoty potravin. 

Vhodně sestavený doplněk pokryje zásadní nedostatky ve stravě

Proto byl vytvořen F20 multivitamín, jehož cílem je pokrýt nejčastější deficitní živiny naší společnosti, které v optimálních dávkách chybí téměř každému. F20 multivitamín je určen pro všechny, kteří si sami nedokážou z jídelníčku vyhodnotit možné deficitní látky, nemohou či nechtějí řešit personalizovanou suplementaci s kvalifikovaným specialistou, ale rádi by vylepšili svůj nutriční status.

F20 je vhodný na dlouhodobé (celoroční) užívání. Obsahuje 4 základní vitamíny rozpustné v tucích A, D, E a K2, aktivní formy B-komplexu zaručující vyšší biologickou dostupnost oproti formám neaktivovaným, vitamín C a dále naše nejvíce deficitní prvky zinek, selen, jód, měď, mangan a chrom. Unikátní je nejen složení, ale také poměry jednotlivých látek. Ty jsou navrženy tak, aby si jednotlivé složky nekonkurovaly, ale naopak svůj nutriční potenciál podporovaly. 

Pro většinu lidí s průměrně dobrými stravovacími návyky bude vhodné užívat 2 kapsle multivitamínu F20 za den, rozdělené rovnoměrně do celého dne. Ideálně tedy 1 kapsli dopoledne a 1 kapsli večer, a to s jídlem obsahujícím alespoň malé množství tuku.

Nedostatek kvalitních ryb v naší stravě

Mezi další nejvíce deficitní nutrienty naší společnosti patří omega-3 mastné kyseliny, zejména pak EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Tyto semiesenciální živiny jsou pro naše zdraví klíčové a potřebuje je každý, od narození až po stáří. Jejich příjem je důležitým faktorem v prevenci řady civilizačních onemocnění, podílejí se na udržení normální činnosti mozku a zraku, regulují zánětlivé procesy v organismu a přispívají k udržení zdravého kardiovaskulárního systému. 

Přestože si tyto mastné kyseliny dokáže náš organismus syntetizovat z esenciální ALA (kyselina alfa-linolenová), nacházející se například ve vlašských ořeších, lněném oleji či konopném semínku, není tato konverze vzhledem k dnešnímu životnímu stylu dostačující. 

Vhodné je proto do stravy zařadit potraviny s vysokým obsahem EPA a DHA, což jsou především ryby žijící ve studených vodách, jako je losos, tuňák, makrela, či sardinky.

V České republice je bohužel konzumace ryb dlouhodobě nízká. Průměrná roční spotřeba je v Česku jen kolem 5,5 kg na osobu, což odpovídá příjmu zhruba 0.6 mg omega-3 mastných kyselin denně. Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA (European Food Safety Authority) přitom doporučuje příjem 250 mg EPA a DHA jako denní dávku pro podporu zdraví srdce a cév a tím omezení kardiovaskulárních onemocnění.


Důležité je hlídat si vyvážený poměr mezi omega 3 a omega 6

Strava většiny lidí je navíc založena převážně na omega-6 mastných kyselinách. Ty se hojně nacházejí v rostlinných olejích, margarínech, ořeších a prakticky ve všech průmyslově zpracovaných potravinách. Jejich nadbytek přispívá v organismu ke vzniku zánětlivých procesů, které mohou vést k celé řadě civilizačních onemocnění. Chceme-li tomuto stavu předejít, měli bychom zajistit optimální poměr omega-6 k omega-3, který je ideálně 1:1 až maximálně 4:1. Realita je bohužel pro většinu lidí jiná a poměr se může nezřídka pohybovat až 20:1.

Abychom zvýšili příjem omega-3 mastných kyselin, je obecně doporučováno přijímat 2-3 porce ryb týdně. Pokud pravidelně několikrát do týdne nejíme ryby z chladných vod, nebo máme ve stravě nadbytek omega-6 mastných kyselin, pak je více než vhodné suplementovat EPA a DHA ve formě kvalitního doplňku. 

Které suplementy patří mezi ty základní a vhodné téměř pro každého?

Z výše popsané problematiky týkající se deficitních živin lze tedy jako suplementační základ téměř pro každého doporučit preventivní užívání F20 multivitamínu a Omega 3.

V zimním období pak bude pro většinu lidí prospěšné navýšit suplementaci vitamínu D spolu s vitamínem K2

V létě si většina z nás dopřeje slunění, čímž si lze alespoň částečně doplnit zásoby vitamínu D. Na druhou stranu ale opalování a UV záření může zapříčinit vyšší oxidativní stres, který přispívá k rychlejšímu stárnutí pleti, způsobuje vrásky, ztrátu pružnosti pokožky a tmavé pigmentové skvrny. Jako prevenci proti těmto neduhům můžeme do stravy zařadit vyšší množství potravin bohatých na betakaroten, vitamín C, nebo náš produkt ProLife s obsahem vitamínu E a vzácného karotenoidního barviva Astaxanthinu.

Každý, kdo prochází náročným obdobím, pravidelně sportuje nebo je dlouhodobě vystaven stresu, by měl navíc uvažovat o doplňování hořčíku. Ten je nadměrně vyčerpáván právě v případě zvýšené fyzické či psychické zátěže, stejně jako stravou s vysokým obsahem sacharidů a průmyslově zpracovaných potravin.

 



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Nedostatek železa jako jeden z nejběžnějších nutričních deficitů

Železo patří v organismu mezi esenciální stopové prvky, tzn. že jeho potřeba je poměrně nízká, ale přesto zásadní k udržení...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více