Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Podcast #22 - Jak pečovat o mikrobiom I Rozhovor s Martinou Hrivňákovou

Podcast #22 - Jak pečovat o mikrobiom I Rozhovor s Martinou Hrivňákovou

Co je vlastně mikrobiom a proč je pro nás tak důležitý? 

V lidském těle je nepředstavitelné množství mikroorganismů, dokonce mnohem více než buněk. Trávicí trakt je místem, které vykazuje nejvyšší hustotu osídlení těmito mikroorganismy. Pro náš organismus je velmi důležitá jejich variabilita, tedy zastoupení jednotlivých druhů a jakási rovnováha mezi nimi. Střevní bakterie pomáhají lidem trávit potravu, syntetizovat některé vitamíny nebo mastné kyseliny s krátkým řetězcem a jsou úzce spjaty například s imunitním zdravím. Dlouhohodobá dysbalance naše zdraví oslabuje a ohrožuje a je spojována s řadou onemocnění. Právě proto bychom měli zdravou diverzitu mikrobiomu podporovat a pečlivě hlídat všechny faktory, které zastoupení střevních bakterií ovlivňují. Které faktory to jsou? Které působí pozitivně a které naopak mají na náš mikrobiom negativní vliv? Které zdravotní problémy mohou být způsobeny nedostatečným nebo nevhodným bakteriálním osídlením střev? Které složky potravy podporují vyváženost střevní diverzity? A je vhodné užívat preventivně probiotika? Odpovědi se dozvíte se v tomto rozhovoru s Jakubem Přibylem a Martinou Hrivňákovou.

Martina Hrivňáková vystudovala lékařskou genetiku a molekulární diagnostiku na Masarykově univerzitě v Brně. V současné době se zabývá výzkumem vlivu mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálního karcinomu, který je druhou nejčastější diagnózou nádorových onemocnění v České republice.

Všechny díly můžete sledovat na Youtube, Spotify nebo Apple podcast

 

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Formy omega 3 – která je nejlepší pro vaše zdraví a v čem se liší?

Pro běžného spotřebitele může být obtížné rozlišit, kterou formu omega 3 suplementu by měl zvolit. V tomto článku se proto...
Přečtěte si více

Objevte ThreoMag: inovativní formu hořčíku pro lepší paměť, soustředění a zdraví mozku

Hořčík je druhým nejrozšířenějším nitrobuněčným minerálem, který je potřebný jako kofaktor u více než 300 enzymatických reakcí v těle. Jedná...
Přečtěte si více

Nový Daily F20 Complex: cesta k čistě přírodním doplňkům stravy / Rozhovor s autorem receptury, Jakubem Přibylem, o inovaci multivitamínu Daily F20 Complex

Multivitamín Daily F20 Complex prošel zásadní proměnou. V tomto rozhovoru s Jakubem Přibylem, produktovým vývojářem Trime se dozvíte, jak přehodnocujeme...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Proč BIO nestačí - kvalitní maso bez kompromisů I Trime Podcast #39 s pastevním farmářem Karlem Kalným

 Proč je veganství ideologický omyl a kdy nám maso může škodit? A proč u masa certifikace BIO nestačí? V následujícím díle...
Přečtěte si více

Omega-3 Index a možnosti testování I Trime Podcast #38 s Jakubem Přibylem a Renatou Novotnou

  V tomto díle Trime podcastu si blíže představíme Omega 3 Index a možnosti jeho testování. Omega-3 Index měří obsah dvou...
Přečtěte si více

O umění poctivé cukrařiny I Trime Podcast #37 se zakladatelkou Epifany Janou Novotnou

  V dalším dílu našeho podcastu přivítáme Janu Novotnou, majitelku cukrárny Epifany, která si před devíti lety splnila svůj sen a...
Přečtěte si více