Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Podcast #22 - Jak pečovat o mikrobiom I Rozhovor s Martinou Hrivňákovou

Podcast #22 - Jak pečovat o mikrobiom I Rozhovor s Martinou Hrivňákovou

Co je vlastně mikrobiom a proč je pro nás tak důležitý? 

V lidském těle je nepředstavitelné množství mikroorganismů, dokonce mnohem více než buněk. Trávicí trakt je místem, které vykazuje nejvyšší hustotu osídlení těmito mikroorganismy. Pro náš organismus je velmi důležitá jejich variabilita, tedy zastoupení jednotlivých druhů a jakási rovnováha mezi nimi. Střevní bakterie pomáhají lidem trávit potravu, syntetizovat některé vitamíny nebo mastné kyseliny s krátkým řetězcem a jsou úzce spjaty například s imunitním zdravím. Dlouhohodobá dysbalance naše zdraví oslabuje a ohrožuje a je spojována s řadou onemocnění. Právě proto bychom měli zdravou diverzitu mikrobiomu podporovat a pečlivě hlídat všechny faktory, které zastoupení střevních bakterií ovlivňují. Které faktory to jsou? Které působí pozitivně a které naopak mají na náš mikrobiom negativní vliv? Které zdravotní problémy mohou být způsobeny nedostatečným nebo nevhodným bakteriálním osídlením střev? Které složky potravy podporují vyváženost střevní diverzity? A je vhodné užívat preventivně probiotika? Odpovědi se dozvíte se v tomto rozhovoru s Jakubem Přibylem a Martinou Hrivňákovou.

Martina Hrivňáková vystudovala lékařskou genetiku a molekulární diagnostiku na Masarykově univerzitě v Brně. V současné době se zabývá výzkumem vlivu mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálního karcinomu, který je druhou nejčastější diagnózou nádorových onemocnění v České republice.

Všechny díly můžete sledovat na Youtube, Spotify nebo Apple podcast

 

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více