Procházet

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Podcast #22 - Jak pečovat o mikrobiom I Rozhovor s Martinou Hrivňákovou

Podcast #22 - Jak pečovat o mikrobiom I Rozhovor s Martinou Hrivňákovou

Co je vlastně mikrobiom a proč je pro nás tak důležitý? 

V lidském těle je nepředstavitelné množství mikroorganismů, dokonce mnohem více než buněk. Trávicí trakt je místem, které vykazuje nejvyšší hustotu osídlení těmito mikroorganismy. Pro náš organismus je velmi důležitá jejich variabilita, tedy zastoupení jednotlivých druhů a jakási rovnováha mezi nimi. Střevní bakterie pomáhají lidem trávit potravu, syntetizovat některé vitamíny nebo mastné kyseliny s krátkým řetězcem a jsou úzce spjaty například s imunitním zdravím. Dlouhohodobá dysbalance naše zdraví oslabuje a ohrožuje a je spojována s řadou onemocnění. Právě proto bychom měli zdravou diverzitu mikrobiomu podporovat a pečlivě hlídat všechny faktory, které zastoupení střevních bakterií ovlivňují. Které faktory to jsou? Které působí pozitivně a které naopak mají na náš mikrobiom negativní vliv? Které zdravotní problémy mohou být způsobeny nedostatečným nebo nevhodným bakteriálním osídlením střev? Které složky potravy podporují vyváženost střevní diverzity? A je vhodné užívat preventivně probiotika? Odpovědi se dozvíte se v tomto rozhovoru s Jakubem Přibylem a Martinou Hrivňákovou.

Martina Hrivňáková vystudovala lékařskou genetiku a molekulární diagnostiku na Masarykově univerzitě v Brně. V současné době se zabývá výzkumem vlivu mikrobiomu na vznik a vývoj kolorektálního karcinomu, který je druhou nejčastější diagnózou nádorových onemocnění v České republice.

Všechny díly můžete sledovat na Youtube, Spotify nebo Apple podcast

 

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Selen a jeho význam pro lidský organismus

Příjem selenu je, stejně jako u jódu, závislý na jeho obsahu v půdě, přičemž množství tohoto prvku v půdě se...
Přečtěte si více

Víte, jaký doplněk nasadit při začínající viróze? Zkuste zinek!

Zinek se řadí mezi esenciální nutrienty. Naše tělo si ho neumí samo vytvořit a jsme proto odkázáni na jeho příjem...
Přečtěte si více

Nedostatek jódu - vážný zdravotní problém na vzestupu

Navzdory celosvětovému využití jódové suplementace zůstává v Evropě nedostatek jódu vážným zdravotním problémem. V roce 2004 bylo odhadováno, že z...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #25 s Jakubem Přibylem o chybách v dětské výživě a jak je můžeme ovlivnit

Pokud bychom měli obecně zhodnotit dětský jídelníček, nedá se jednoznačně označit za nutričně bohatý, hodnotný a vyvážený. Nedostatky ve výživě...
Přečtěte si více

Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mastných kyselin

  Dostatečné zastoupení omega-3 mastných kyselin v naší stravě je velmi důležité pro podporu zdraví kůže, očí, mozku, kardiovaskulárního a...
Přečtěte si více

Podcast #23 - se zakladateli Koláčkovy řemeslné pekárny o poctivé pekařině, kvalitním kváskovém žitném chlebu i bezlepkovém pečivu

Jen málokdo odolá vůni čerstvě upečeného chleba. Bohužel rozdíl mezí tím, který pekly naše prababičky a tím, který si dnes...
Přečtěte si více