Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (10:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mastných kyselin

 

Dostatečné zastoupení omega-3 mastných kyselin v naší stravě je velmi důležité pro podporu zdraví kůže, očí, mozku, kardiovaskulárního a imunitního systému.
Pro většinu osob představují ale spíše deficitní živinu a je velmi těžké je do stravy zařadit, popřípadě to stojí poměrně velké úsilí a jisté znalosti původu, zpracování a složení konzumovaných potravin.
Proto je dobré nenechat se ukolébat pestrou a rozmanitou nabídkou
potravinářského a zemědělského průmyslu a zajímat se o příběh potravin, které zařazujeme do každodenního jídelníčku. Rostlinné či živočišné oleje, které používáme na vaření, ořechy či semínka představují totiž pestrou směs mastných kyselin. A tak potravina, kterou běžně přijímáme jako zdroj omega-3, nás může svým neblahým poměrem omega-3 vůči omega-6 nemile překvapit.
Často se odvoláváme na potravu našich předků. Jak je možné, že měli mnohem lepší poměr omega-3 a omega-6? Které potraviny pro ně představovaly hlavní zdroj omega-3? A můžeme v dnešní době průmyslově vyráběných potravin a chovu hospodářských zvířat v mnohdy nepřirozených podmínkách dosáhnout alespoň běžně doporučovaného ratia 1:5?
Poslechněte si rady a doporučení Jakuba Přibyla, autora receptur Trime a výživového specialistu, které potraviny do jídelníčku zařadit nebo naopak omezit k dosažení křehké rovnováhy mezi omega-3 a omega-6, která je zásadní pro prevenci zdraví a duševní pohody. Dozvíte, které potraviny rostlinného i živočišného původu jsou spíše zdrojem omega-3 nebo naopak omega-6 mastných kyselin a je tedy lépe je omezit nebo úplně eliminovat.

Všechny díly můžete sledovat na Youtube, Spotify nebo Apple podcast

 

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



1 komentář

  • Jirka

    Ahoj Kluci, děkuju za skvělej podcast.
    Chtěl jsem se zeptat na to, jestli by bylo možné abyste nasdíleli jakým testem, od jakého výrobce si měříte bezprostřední poměr O3 a O6 v krvi.
    Díky, Jirka

    ———
    trime.cz:
    Dobrý den, Jirko, jsme rádi, že jsou pro Vás naše podcasty inspirací. V Trime budeme nabízet testy na zjištění poměru i indexu omega-3 : omega-6. Tyto testy bude možné provést pomocí metody DBS (= suchý odběr z kapky krve z prstu) z pohodlí domova. Přepodkládáme, že začátkem roku 2024 budou testy v prodeji. Doporučuji tedy počkat na naše testy:) Test bude sledovat kromě poměru a indexu omega-3: omega-6 i například profil jednotlivých mastných kyselin, a v aplikaci pak bude možné sledovat nejen akutální výsledky, ale i dlouhodobý trend. Detailnější informace ohledně testů budeme samozřejmě našim zákazníkům ​ještě sdílet. S pozdravem, Renata TRIME


Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Formy omega 3 – která je nejlepší pro vaše zdraví a v čem se liší?

Pro běžného spotřebitele může být obtížné rozlišit, kterou formu omega 3 suplementu by měl zvolit. V tomto článku se proto...
Přečtěte si více

Objevte ThreoMag: inovativní formu hořčíku pro lepší paměť, soustředění a zdraví mozku

Hořčík je druhým nejrozšířenějším nitrobuněčným minerálem, který je potřebný jako kofaktor u více než 300 enzymatických reakcí v těle. Jedná...
Přečtěte si více

Nový Daily F20 Complex: cesta k čistě přírodním doplňkům stravy / Rozhovor s autorem receptury, Jakubem Přibylem, o inovaci multivitamínu Daily F20 Complex

Multivitamín Daily F20 Complex prošel zásadní proměnou. V tomto rozhovoru s Jakubem Přibylem, produktovým vývojářem Trime se dozvíte, jak přehodnocujeme...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Proč BIO nestačí - kvalitní maso bez kompromisů I Trime Podcast #39 s pastevním farmářem Karlem Kalným

 Proč je veganství ideologický omyl a kdy nám maso může škodit? A proč u masa certifikace BIO nestačí? V následujícím díle...
Přečtěte si více

Omega-3 Index a možnosti testování I Trime Podcast #38 s Jakubem Přibylem a Renatou Novotnou

  V tomto díle Trime podcastu si blíže představíme Omega 3 Index a možnosti jeho testování. Omega-3 Index měří obsah dvou...
Přečtěte si více

O umění poctivé cukrařiny I Trime Podcast #37 se zakladatelkou Epifany Janou Novotnou

  V dalším dílu našeho podcastu přivítáme Janu Novotnou, majitelku cukrárny Epifany, která si před devíti lety splnila svůj sen a...
Přečtěte si více