Procházet

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mastných kyselin

 

Dostatečné zastoupení omega-3 mastných kyselin v naší stravě je velmi důležité pro podporu zdraví kůže, očí, mozku, kardiovaskulárního a imunitního systému.
Pro většinu osob představují ale spíše deficitní živinu a je velmi těžké je do stravy zařadit, popřípadě to stojí poměrně velké úsilí a jisté znalosti původu, zpracování a složení konzumovaných potravin.
Proto je dobré nenechat se ukolébat pestrou a rozmanitou nabídkou
potravinářského a zemědělského průmyslu a zajímat se o příběh potravin, které zařazujeme do každodenního jídelníčku. Rostlinné či živočišné oleje, které používáme na vaření, ořechy či semínka představují totiž pestrou směs mastných kyselin. A tak potravina, kterou běžně přijímáme jako zdroj omega-3, nás může svým neblahým poměrem omega-3 vůči omega-6 nemile překvapit.
Často se odvoláváme na potravu našich předků. Jak je možné, že měli mnohem lepší poměr omega-3 a omega-6? Které potraviny pro ně představovaly hlavní zdroj omega-3? A můžeme v dnešní době průmyslově vyráběných potravin a chovu hospodářských zvířat v mnohdy nepřirozených podmínkách dosáhnout alespoň běžně doporučovaného ratia 1:5?
Poslechněte si rady a doporučení Jakuba Přibyla, autora receptur Trime a výživového specialistu, které potraviny do jídelníčku zařadit nebo naopak omezit k dosažení křehké rovnováhy mezi omega-3 a omega-6, která je zásadní pro prevenci zdraví a duševní pohody. Dozvíte, které potraviny rostlinného i živočišného původu jsou spíše zdrojem omega-3 nebo naopak omega-6 mastných kyselin a je tedy lépe je omezit nebo úplně eliminovat.

Všechny díly můžete sledovat na Youtube, Spotify nebo Apple podcast

 

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Darujte zdraví aneb jak vybrat správný doplněk stravy

Pomalu se blíží Vánoce, které jsou časem společných rodinných a přátelských setkání, během kterých si spousta z nás ráda užívá...
Přečtěte si více

Suplementace vápníku - ano či ne?

Vápník je důležitý prvek, který je nezbytný pro udržení našeho zdraví. Je prokázáno, že dostatečný příjem vápníku je potřebný pro...
Přečtěte si více

20. října - Světový den osteoporózy

Na 20. října připadá světový den osteoporózy, proto jsme se rozhodli věnovat se tomuto tématu hlouběji v našem článku. Osteoporóza...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #25 s Jakubem Přibylem o chybách v dětské výživě a jak je můžeme ovlivnit

Pokud bychom měli obecně zhodnotit dětský jídelníček, nedá se jednoznačně označit za nutričně bohatý, hodnotný a vyvážený. Nedostatky ve výživě...
Přečtěte si více

Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mastných kyselin

  Dostatečné zastoupení omega-3 mastných kyselin v naší stravě je velmi důležité pro podporu zdraví kůže, očí, mozku, kardiovaskulárního a...
Přečtěte si více

Podcast #23 - se zakladateli Koláčkovy řemeslné pekárny o poctivé pekařině, kvalitním kváskovém žitném chlebu i bezlepkovém pečivu

Jen málokdo odolá vůni čerstvě upečeného chleba. Bohužel rozdíl mezí tím, který pekly naše prababičky a tím, který si dnes...
Přečtěte si více