Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mastných kyselin

Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mastných kyselin

 

Dostatečné zastoupení omega-3 mastných kyselin v naší stravě je velmi důležité pro podporu zdraví kůže, očí, mozku, kardiovaskulárního a imunitního systému.
Pro většinu osob představují ale spíše deficitní živinu a je velmi těžké je do stravy zařadit, popřípadě to stojí poměrně velké úsilí a jisté znalosti původu, zpracování a složení konzumovaných potravin.
Proto je dobré nenechat se ukolébat pestrou a rozmanitou nabídkou
potravinářského a zemědělského průmyslu a zajímat se o příběh potravin, které zařazujeme do každodenního jídelníčku. Rostlinné či živočišné oleje, které používáme na vaření, ořechy či semínka představují totiž pestrou směs mastných kyselin. A tak potravina, kterou běžně přijímáme jako zdroj omega-3, nás může svým neblahým poměrem omega-3 vůči omega-6 nemile překvapit.
Často se odvoláváme na potravu našich předků. Jak je možné, že měli mnohem lepší poměr omega-3 a omega-6? Které potraviny pro ně představovaly hlavní zdroj omega-3? A můžeme v dnešní době průmyslově vyráběných potravin a chovu hospodářských zvířat v mnohdy nepřirozených podmínkách dosáhnout alespoň běžně doporučovaného ratia 1:5?
Poslechněte si rady a doporučení Jakuba Přibyla, autora receptur Trime a výživového specialistu, které potraviny do jídelníčku zařadit nebo naopak omezit k dosažení křehké rovnováhy mezi omega-3 a omega-6, která je zásadní pro prevenci zdraví a duševní pohody. Dozvíte, které potraviny rostlinného i živočišného původu jsou spíše zdrojem omega-3 nebo naopak omega-6 mastných kyselin a je tedy lépe je omezit nebo úplně eliminovat.

Všechny díly můžete sledovat na Youtube, Spotify nebo Apple podcast

 

Podcast naleznete také na našem YouTube kanálu.



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Acerola - více než jen vitamín C

Acerola představuje nejen koncentrovaný zdroj vitamínu C, ale kvůli svému obsahu celého spektra cenných nutričních látek je právem považována za...
Přečtěte si více

Co je Ethylenoxid a proč bychom si na něj měli dát pozor?

Ethylenoxid je vysoce reaktivní organická sloučenina, která se využívá jako surovina pro výrobu dalších chemikálií, ale též ke sterilizaci lékařského...
Přečtěte si více

Rostlinný vitamín D - udržitelná volba respektující přírodu

Vitamín D patří mezi důležité látky, které náš organismus potřebuje nejen pro zdravé kosti a správné fungování imunitního systému. Během...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #27 s Vojtěchem Hačeckým - Jak zlepšit výkon?

Pohyb je přirozená a nedílná součást našeho života a významně ovlivňuje také naše zdraví. Ať už se jedná o všestranné...
Přečtěte si více

Trime Podcast #26 s Pavlou Pavlištovou - Jak snížit toxickou zátěž?

V roce 2020 bylo na trhu zhruba 100 000 chemických látek, z nichž je přibližně 500 velmi dobře popsaných. Dalších...
Přečtěte si více

Trime Podcast #25 s Jakubem Přibylem o chybách v dětské výživě a jak je můžeme ovlivnit

Pokud bychom měli obecně zhodnotit dětský jídelníček, nedá se jednoznačně označit za nutričně bohatý, hodnotný a vyvážený. Nedostatky ve výživě...
Přečtěte si více