Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Pohyb je lék na dlouhověkost i mnohá onemocnění

Pohyb je lék na dlouhověkost i mnohá onemocnění

Fyzicky náročné aktivity se s každou novou generací stále více vytrácejí z našich životů a střídají je činnosti, které udržují tělo inaktivní, ať už v sedě nebo jiných nepřirozených polohách. Nacházíme se v informační a počítačové době, často hovoříme o obrovském technologickém posunu, nicméně je dobré si položit otázku, do jaké míry je i naše tělo na tyto změny připraveno.

Co se v článku dozvíte?:

  1. Sedavý životní styl
  2. Jak můžeme snížit riziko sedavého životního stylu?
  3. Jaký typ pohybu je tedy nejzdravější?
  4. Nehýbete se? Pak se tělo bude zdokonalovat v nečinnosti

Geneticky jsme nastavení na neustálý pohyb. Hon za potravou, překonávání překážek, tanec kolem ohně nebo útěk před nebezpečím - to jsou pohyby, pro které je naše tělo určené. I když se zdá, že od doby sběračů uběhlo mnoho času, evoluční adaptace lidského těla jsou mnohem pomalejší, než si myslíme. Naše biochemické procesy nejsou schopny reagovat tak rychle na současné podmínky vytvořené moderním životním stylem (ať už je to televize, videohry, počítače a jiné vymoženosti).

Sedavý životní styl 

V současné době je celkem normální se nehýbat a zůstat neaktivní celý den. Zdá se, že k životu pohyb už mnohdy ani nepotřebujeme. Řada zaměstnání nevyžaduje fyzickou aktivitu, k práci potřebujeme mnohdy jen sednout, klikat myší a zapojit mysl. Netřeba pěšky překonávat vzdálenosti, na to slouží propracovaná infrastruktura.

Řada studií prokazuje, že osoby provozující pravidelně pohyb, mají až o 50% nižší pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, než osoby neaktivní. Organismus málo aktivních osob se nachází ve stavu nouze, řada biochemických procesů se blokuje, buňky jsou vystavovány škodlivým procesům a je pouze otázka času, kdy tělo spustí alarm v podobě bolesti nebo se přímo objeví nějaký problém.  

Jak můžeme snížit riziko sedavého životního stylu?

Jednoduše - hýbat se kdykoliv to bude možné. Je jasné, že ze dne na den nezměníme povolání ani způsob života. Ale pohyb a cvičení lze postupně implementovat do každodenní rutiny. Zkuste například víc chodit, nebo jezdit na kole místo použití auta, nebo zkuste schody místo použití výtahu. Neudržujte dlouho své tělo v jedné poloze. Pokud opravdu potřebujeme pracovat celý den za stolem, rozdělte to, jak se jen dá. Udělejte si malé odpočinky pro rychlé cvičení, strečink nebo malé procházky. Dělat jakoukoliv fyzickou aktivitu je lepší, než dělat žádnou. Změňte své myšlení. Pokud jste zaneprázdněni, berte pohyb jako příležitost, ne nepříjemnost.

Jaký typ pohybu je tedy nejzdravější?

Je velký rozdíl mezi pohybem a cvičením nebo sportem. Zatímco cvičení a pravidelný sport jsou volnočasovou a doplňkovou aktivitou a každý může mít svou oblíbenou disciplínu, tak být v neustálém pohybu je zásadní pro zdravý vývoj každého z nás.  

Antropologové zkoumali v rámci výzkumu kmen Hadza, jednu z posledních přežívajících skupin lovců-sběračů žijící v Tanzanii, s cílem určit úroveň fyzické aktivity tohoto kmene, který má podobný styl života jako naši předchůdci v době paleo. Pozoruhodné bylo, že ačkoliv vykazují vysoký stupeň fyzické zdatnosti a aktivity, byla u nich zaznamenána poměrně dlouhá doba neaktivity během dne, kolem 9 - 10 hodin. Tento čas odpočinku a nabírání nových sil téměř odpovídá množství času, které trávíme v klidových polohách my, v moderní společnosti. Přesto tito domorodci netrpí chronickými onemocněními spojovanými s dlouhou dobou nečinnosti, jako je obezita, kardiovaskulární onemocnění a podobně. V čem se tedy liší? Jedním z klíčových rozdílů je to, že Hadza odpočívají v polohách pro nás nepřirozených a náročných, například v podřepu nebo v pokleku. Tyto aktivní klidové pozice zapojují svaly, umožňují zvýšený průtok krve, okysličování a vyžadují tedy vyšší metabolickou aktivitu. Oproti tomu naše pohodlná poloha v sedě, jakoukoliv svalovou aktivitu vylučuje. Život bez pohybu páchá mnoho škod na buněčné úrovni, ovlivňuje jak metabolické činnosti tak stárnutí buněk. 

Nehýbete se? Pak se tělo bude zdokonalovat v nečinnosti

Tělo se přizpůsobí a zdokonalí v činnosti, kterou neustále opakujeme nebo naopak v nečinnosti. Pravidelným pohybem budou sílit svaly i kosti a klouby budou ohebné. Naopak sedavý způsob života bude časem způsobovat omezení, každý pohyb může být bolestivý a pro tělo namáhavý. Bylo například prokázáno, že 30 dní úplné nečinnosti znamená ztrátu téměř 60% svalové hmoty. Fyzicky náročné aktivity prováděné nárazově pak mohou spíše ublížit. Sedavý životní styl ovlivňuje každou buňku ve vašem těle. Ovlivňuje jak metabolické funkce, tak buněčné stárnutí. 

Ideální aktivitou je funkční trénink, založený na základních pohybech, pro které je naše přirozeně stvořeno - tah, šplh, skoky, běh a podobně. Nejste-li na fyzickou aktivitu zvyklí, začínejte pomalu, třeba jen pravidelnou chůzí. K náročnému výkonu se postupně propracujete. Ale nikdy není pozdě na to, začít.

 



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více