Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami buněčných membrán a také důležitými prekurzory řady látek v těle - například těch, které se účastní srážení krve, regulace krevního tlaku nebo zánětlivých procesů v organismu. Obě skupiny polynenasycených mastných kyselin jsou pro nás nezbytné, ale pro udržení zdraví je zásadní najít mezi nimi správnou rovnováhu. 

O omega-3 mastných kyselinách máme na blogu již několik článků. Více o jejich důležitosti pro naše zdraví si můžete přečíst zde. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi EPA a DHA a kdy zvolit který omega-3 doplněk z našeho portfolia jsme popsali v tomto článku. Proč doplňovat omega-3 u dětí pak vysvětlujeme například tady.

V dnešním článku se budeme věnovat čistě tomu, proč má smysl sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle a jakým způsobem lze toto měření provést.

Co se v tomto článku dozvíte?:

  1. Proč udržovat rovnováhu omega-6 a omega-3 mastných kyselin v těle?
  2. Příklady zdravotních benefitů
  3. Měření omega-3 a omega-6 mastných kyselin z krve

Proč udržovat rovnováhu omega-6 a omega-3 mastných kyselin v těle?

Nadměrné množství omega-6 polynenasycených mastných kyselin a vyšší poměr omega-6/omega-3, typický pro dnešní západní stravu, podporuje rozvoj mnoha onemocnění, včetně kardiovaskulárních chorob, zánětlivých a autoimunitních onemocnění. [1] Abychom snížili riziko rozvoje mnoha chronických onemocnění, které se v dnešní době vyskytují stále častěji, je potřeba udržovat rovnováhu mezi omega-6/omega-3 mastnými kyselinami

Tématu rovnováhy omega-6 a omega-3 jsme se věnovali více do hloubky v tomto podcastu Podcast 24 s Jakubem Přibylem o křehké rovnováze omega-3 a omega-6 mas – trime.cz

Příklady zdravotních benefitů

Níže uvádíme některé z benefitů, proč je žádoucí udržovat v těle rovnováhu mezi omega-6/omega-3:

  • Regulace zánětů: Omega-3 mastné kyseliny, zejména EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), mají protizánětlivé účinky, zatímco omega-6 mastné kyseliny, jako je kyselina linolová (LA) a kyselina arachidonová (AA), mohou při nadměrné konzumaci zánět podporovat. Nerovnováha v poměru omega-3 a omega-6 mastných kyselin, zejména pak nerovnováha v poměru kyseliny arachidonové (AA) ku kyselině eikosapentaenové(EPA) může přispívat k chronickému zánětu, který je spojován s různými zdravotními problémy, včetně srdečních onemocnění, cukrovky a autoimunitních poruch. [2]
  • Kardiovaskulární zdraví: Zajištění dostatečného množství omega-3 mastných kyselin je spojeno se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Omega-3 mohou pomáhat snižovat triglyceridy, snižovat krevní tlak a zabraňovat tvorbě krevních sraženin, zatímco nadměrná konzumace omega-6 může vést k zánětům a přispívat k ateroskleróze a dalším problémům souvisejícím s kardiovaskulárním systémem. [3] [4]
  • Zdraví mozku: Omega-3 mastné kyseliny, zejména DHA, mají zásadní význam pro vývoj a funkci mozku. Rovnováha mezi omega-3 a omega-6 je důležitá pro kognitivní funkce, paměť a regulaci nálady. Naopak nerovnováha mezi těmito dvěma skupinami polynenasycených mastných kyselin může zvyšovat riziko poklesu kognitivních funkcí a poruch duševního zdraví. [5] [6]
  • Imunitní systém: Omega-3 se podílejí na modulaci imunitního systému a pomáhají regulovat imunitní reakce. Dostatek omega-3 mastných kyselin může pomoci udržet vyvážený imunitní systém, zatímco deficit omega-3 může vést k poruchám imunitního systému a zvýšené náchylnosti k autoimunitním onemocněním. [7]
  • Zdraví kůže: Omega-3 mohou být prospěšné pro udržení zdravé pokožky tím, že podporují přirozenou bariérovou funkci kůže. [8] Nedostatek omega-3 může přispívat k zánětlivým kožním onemocněním a kožním problémům, jako je suchá kůže, ekzémy a lupénka. [9]
  • Zdraví očí: DHA je strukturální složkou sítnice oka a je tak nezbytná pro zdravý vývoj očí. Dle některých studií může DHA také pomoci zlepšit určité oční potíže, jako jsou například suché oči, zvýšený oční tlak či diabetická retinopatie. [10] [11] Dostatek omega-3 mastných kyselin je také spojován se sníženým rizikem vzniku makulární degenerace. [12]
  • Buněčné funkce: Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou nedílnou součástí buněčných membrán. Udržování optimální rovnováhy pomáhá zajistit správnou funkci buněk, včetně buněčné signalizace a přenosu živin. [13]

Měření omega-3 a omega-6 mastných kyselin z krve

Trime uvede v blízké době samotesty ke zjištění stavu omega-3 mastných kyselin v těle. Trime Omega 3 Index Test se provádí jednoduchou metodou suché kapky krve z konečku prstu (tzv. DBS metoda = dry blood spot), z pohodlí domova bez nutnosti docházet do jakékoliv laboratoře. 

Díky tomuto testu získáte komplexní přehled profilu mastných kyselin: zjistíte, jaký je Váš poměr omega-6/omega-3, Index trans tuků, hladiny 26 mastných kyselin a především jakou máte hodnotu Omega 3 Indexu.

Omega 3 Index totiž odráží stav omega-3 ve vašem těle za poslední 4 měsíce, podobně jako glykovaný hemoglobin HbA1C ukazuje dlouhodobé hladiny glukózy v krvi. Díky těmto ukazatelům tak získáte cenné vodítko pro doporučení změn ve stravě a současně jasnější představu, kolik omega-3 suplementovat k dosažení optimálního zdraví.

Zdroje:

[1] Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79. doi: 10.1016/s0753-3322(02)00253-6. PMID: 12442909.

[2] Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrients. 2010 Mar;2(3):355-374. doi: 10.3390/nu2030355. Epub 2010 Mar 18. PMID: 22254027; PMCID: PMC3257651.

[3] A.P. Jain, K.K. Aggarwal, P.-Y. Zhang. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease

[4] Eslick GD, Howe PR, Smith C, Priest R, Bensoussan A. Benefits of fish oil supplementation in hyperlipidemia: a systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2009 Jul 24;136(1):4-16. doi: 10.1016/j.ijcard.2008.03.092. Epub 2008 Sep 6. PMID: 18774613.

[5] Amminger GP, Schäfer MR, Schlögelhofer M, Klier CM, McGorry PD. Longer-term outcome in the prevention of psychotic disorders by the Vienna omega-3 study. Nat Commun. 2015 Aug 11;6:7934. doi: 10.1038/ncomms8934. PMID: 26263244; PMCID: PMC4918317.

[6] Liao Y, Xie B, Zhang H, He Q, Guo L, Subramanieapillai M, Fan B, Lu C, McIntyre RS. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry. 2019 Aug 5;9(1):190. doi: 10.1038/s41398-019-0515-5. Erratum in: Transl Psychiatry. 2021 Sep 7;11(1):465. PMID: 31383846; PMCID: PMC6683166.

[7] Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028. doi: 10.3390/ijms20205028. PMID: 31614433; PMCID: PMC6834330.

[8] Parke MA, Perez-Sanchez A, Zamil DH, Katta R. Diet and Skin Barrier: The Role of Dietary Interventions on Skin Barrier Function. Dermatol Pract Concept. 2021 Jan 29;11(1):e2021132. doi: 10.5826/dpc.1101a132. PMID: 33614213; PMCID: PMC7875671.

[9] Thomsen BJ, Chow EY, Sapijaszko MJ. The Potential Uses of Omega-3 Fatty Acids in Dermatology: A Review. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery. 2020;24(5):481-494. doi:10.1177/1203475420929925

[10] Downie LE, Gad A, Wong CY, Gray JHV, Zeng W, Jackson DC, Vingrys AJ. Modulating Contact Lens Discomfort With Anti-Inflammatory Approaches: A Randomized Controlled Trial. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2018 Jul 2;59(8):3755-3766. doi: 10.1167/iovs.18-24758. PMID: 30046817.

[11] Downie LE, Vingrys AJ. Oral Omega-3 Supplementation Lowers Intraocular Pressure in Normotensive Adults. Transl Vis Sci Technol. 2018 May 1;7(3):1. doi: 10.1167/tvst.7.3.1. PMID: 29736322; PMCID: PMC5931260.

[12] Jiang H, Shi X, Fan Y, Wang D, Li B, Zhou J, Pei C, Ma L. Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids and fish intake and risk of age-related macular degeneration. Clin Nutr. 2021 Dec;40(12):5662-5673. doi: 10.1016/j.clnu.2021.10.005. Epub 2021 Oct 12. PMID: 34749130.

[13] Surette ME. The science behind dietary omega-3 fatty acids. CMAJ. 2008 Jan 15;178(2):177-80. doi: 10.1503/cmaj.071356. PMID: 18195292; PMCID: PMC2174995.

 



0 komentářů

Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více