Procházet
Nákupní košík
K dopravě zdarma zbývá nakoupit za 1 600 Kč k zaplacení pro dopravu ZDARMA

+420 910 920 516 Po - Pá (13:00 - 16:00)

+420 910 920 516 Po - Pá (9:00 - 17:00)

F20 - multivitamín nejen pro všechny, kteří stále věří na pestrou a rozmanitou stravu

F20 - multivitamín nejen pro všechny, kteří stále věří na pestrou a rozmanitou stravu

Pestrá a rozmanitá strava rozhodně není to samé, co vyvážená strava s dostatečným zastoupením všech důležitých živin. Multivitamin F20 je navržen tak, aby vám pomohl pochopit jaký je v tom rozdíl.

Co se v tomto článku dozvíte:

  1. Stačí pestrá a rozmanitá strava?
  2. Výživová hodnota potravin
  3. Pro koho je Daily F20 complex určený
  4. Unikátnost Daily F20, klíčové funkční dávky a poměry
  5. Biologická dostupnost jednotlivých složek
  6. Co v receptuře nenajdete
  7. Přírodní vs. syntetické aktivní látky
  8. Hlavní benefity našeho multivitamínu
  9. Správné dávkování a užívání

Toto je plná verze článku. Pokud si chcete přečíst zkrácenou verzi, klikněte prosím zde.

Asi nikdo nepochybuje o tom, že výživa zásadním způsobem ovlivňuje to, jak vypadáme a jak se cítíme. Ve skutečnosti úroveň naší výživy ovlivňuje v našich životech víc, než si většina lidí dokáže vůbec představit. Má schopnost působit na nás doslova v každém aspektu našeho života. Strava, její složení i kvalita mají vliv na naši psychiku, na to, zdali se cítíme plni energie, nebo zda naopak zažíváme častou únavu a snížení vitality. Ovlivňuje naši fyzickou výkonnost, a dokonce i to, jestli budeme stárnout pomalu, nebo rychle. Spousta lidí spoléhá na nejrůznější stimulancia jako je káva nebo kofeinové energetické nápoje, většina žen si nedokáže představit den bez omlazující kosmetiky, spousta lidí je závislá na lécích atd.

A přitom jen málokdo si uvědomuje, že naše tělo je součástí většího celku, než jsme jen my sami. Jsme vesmír uvnitř vesmíru. Jsme součástí přírody, v našem těle je zastoupeno mnoho minerálů ze zemské kůry, stejně jako mnoho živin z rostlinných a živočišných zdrojů. Je proto tedy více než logické, že tělo s těmito látkami přirozeně počítá a evoluce to zařídila tak, že jsme odkázání na jejich příjem z okolního prostředí. Z vnějšího vesmíru. Tedy, alespoň takový byl původní záměr matky přírody. Pokud se ale v našem prostředí něco pokazí, máme problém…

Pestrá a rozmanitá strava? Jste si jisti?

Když se podíváme na to, jaké rozmanité spektrum látek naše tělo potřebuje ve stravě přijímat, aby mohlo fungovat optimálně, zjistíme, že jsou to stovky látek! Jen u základních vitamínů a minerálů je to něco kolem 40. Nedostatek byť jen jedné jediné esenciální látky může mít fatální následky na fungování celého organismu. Dnes už víme, že v naší běžné stravě je příjem těchto látek nedostatečný a že je to jeden z hlavních důvodů narůstajícího počtu tzv. civilizačních onemocnění, která jsou úzce provázaná s metabolismem těchto látek. Linus Pauling, dvojnásobný držitel Nobelovy ceny (za chemii a za mír), byl jeden z prvních, který si všiml, že vitamíny dokáží mnohem více než jen předcházet nemocem způsobených jejich nedostatkem.  Ve skutečnosti totiž optimálně formulovaná výživa, s dostatečným přísunem všech klíčových látek ve správné koncentraci pomáhá předcházet celkovým degenerativním procesům organismu, chrání nás před nemocí a pomáhá nám udržet se v optimálním zdravotním stavu.

Mnoho lidí se domnívá, že jsou unavení a nemocní, protože nemají dobrou genetiku, protože něco „lítá ve vzduchu“, protože jsou přetažení, protože…. A přitom drtivá většina z nich trpí moderní formou západní hyperkalorické podvýživy. Mají dostatek kalorií, ale chybí jim základní mikroživiny, které jsou v dnešní industrializované západní stravě nedostatkové. I mírný deficit těchto látek totiž vede k oslabování a vypínání důležitých biologických funkcí našeho organismu. S touto formou stresu však naše tělo nepočítalo a v průběhu evoluce se s ničím takovým nesetkalo.

Náš autoregulační homeostatický systém (to co udržuje naše vnitřní prostředí v biochemické rovnováze) je chronicky přetěžován nadbytkem prázdných kalorií, ale z druhé strany též naopak nedostatkem důležitých mikronutrientů.  Vzniká tak zdánlivý paradox: Žijeme v hojnosti všeho, máme v podstatě neomezený přístup k jídlu, ale neumíme s tímto nadbytkem optimálně pracovat. Každý, kdo se delší dobu živil převážně vysoce průmyslově zpracovaným jídlem, je ohrožen některou poruchou z nedostatku vitamínu, minerálů, stopových prvků nebo fytonutrientů.

 

A jak je to s těmi, kteří si myslí, že jedí zdravě?

Rizika nutričního znehodnocení potravin nešetrnými metodami produkce jsou dnes víc než jen obavou z daleké budoucnosti. Výživová hodnota základních potravin byla v posledních několika dekádách negativně ovlivněna intenzivním hospodařením a následně zpracovatelským potravinářským průmyslem.

Půda je vyčerpaná, musí se používat čím dál více agrochemikálií, což následně vede k dysbalanci mezi jednotlivými prvky a snižování původní nutriční hodnoty plodin. Dochází k nepřirozenému zvýšení některých minerálů (jako je např. draslík), které zase „obsazují“ místo určené pro jiné minerály a prvky, (např. selen nebo mangan). Vzniklá nerovnováha nemůže vyprodukovat nic jiného než nutričně neplnohodnotné hybridy, tj. rostliny, které trpí stejnou podvýživou, jako my lidé. A dokonce jsou i podobně nemocné, vyžadující obdobu našich antibiotik a očkování… Jenže je to právě již zmiňovaný nadbytek, který produkuje nedostatek, a léčba už je pak jen symptomatickým přístupem, který potírá příznaky, ale neřeší příčinu. Některé živiny přebývají, některé schází. V některých půdách už jsou deficity tak závažné, že se uvažuje o plošné fortifikaci, např. selenem. (A v některých zemích se tak už u děje.) 

 

Když se na celou problematiku podíváme v širším kontextu, tak zjistíme, že společnost je tak nemocná, jak je nemocná její půda, o kterou se stará.

 

Na celém světě můžeme pozorovat tento fenomén deprivace zdravé půdy s následkem na zdraví lidí, kteří pak po právu sklidí, co zaseli. Půda, nejdůležitější v celém našem potravním řetězci, je nedostatečně, ba mnohdy až nebezpečně „opečovávána.“ Plodiny, které nám pak poskytuje a které tvoří základ naší stravy, (a to ať už přímo pro výrobu našich potravin, tak nepřímo jako krmivo pro naše hospodářská zvířata), jsou nemocné. Mají nízký nutriční potenciál a o zbytek se pak postará zpracovatelský průmysl. A aby toho v té naší dokonale pestré a rozmanité stravě nebylo málo, tak výživová hodnota je nadále snižována dlouhými transportními časy, skladováním nebo dalším technologickým zpracováním. Proto můžeme velmi správně předpokládat, že každému se pak sice na stůl dostane pestrá a rozmanitá strava, jen některé živiny přebývají a některé důležité naopak schází.

Jak vidno, zajistit si vyváženou stravu je v dnešní době pro konzumně žijícího člověka skutečně vysoce profesionálním výkonem. Vyžaduje to velké úsilí, péči, a čas a jen dobrá vůle nestačí. Spotřebitel-hobík nemá šanci zajistit si z běžných potravin plnohodnotný jídelníček, musí se profesionalizovat a zešílet, aby v tomto konzumním závodě vůbec mohl pomýšlet na účast. Jen pár vyvoleným se pak podaří závod dokončit a o vítězích se píšou oslavné ódy. Ti osvícenější včas pochopí, jak hrát tuto hru, a že za těchto nepřirozeně extrémních podmínek se vyplatí používat doplňky stravy, ale to už je další příběh.

 

F20, základní vyvážený multivitamín bez zbytečných šidítek

 

Basic suplementace není nic jiného než chytrá kompenzace našeho nešťastného přístupu k rostlinné a živočišné výrobě a následně také k našemu, podvýživou nedobrovolně ohroženému nutričnímu profilu.

Pokud vám záleží na vašem zdraví, tak tuto základní suplementaci skutečně můžete v kontextu dnešní doby považovat za esenciální součást stravovacích návyků.


Jinak řečeno, jedná se o naprostou nezbytnost v našem jídelníčku. Hned si také vysvětlíme proč. Z mého pohledu je smutné, že je stále možné setkat se s názory některých odborníků na výživu, kteří popírají význam suplementace a hlásí cosi o dostatečném pokrytí z běžné, pestré a rozmanité stravy. Kdokoli poučený z praxe ví, jak velkým problémem je moderní hyperkalorická podvýživa s deficiencemi v celé řadě mikronutrientů. Stačí si udělat nutriční a biochemický screening; deficitní bývá téměř vždy vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, respektive DHA a EPA. Saturace organismu těmito látkami je v našich podmínkách prakticky vždy v patologicky nízkých hodnotách. Významné procento lidí trpí nedostatkem hořčíku a zinku. Problematický bývá i příjem obyčejného vitamínu C a některých vitamínů skupiny B. Objevují se ale další souvislosti a ukazuje se, že deficity vznikají i u dalších vitamínů, minerálů a stopových prvků, kterých bylo v minulosti v naší stravě dostatek. Právě v souvislosti s dramatickými změnami našeho životního stylu se ale tyto z našeho potravního řetězce začaly vytrácet nebo jsme na jejich příjem začali mít zvýšené nároky. Nadbytek jedné látky totiž vede k potřebě navýšení jiné, která vzniklou nerovnováhu kompenzuje. Takže původní dříve dostačující množství už za těchto okolností nestačí. V posledním desetiletí se prokázala klíčová úloha vitamínu K2-MK7, jehož deficitem trpí drtivá většina západní vyspělé populace. V našich podmínkách je problém i s příjmem jódu či stopových prvků jako je selen a chrom. Přibývají nové studie potvrzující význam tokoferolů a tokotrienolů (vitamínu E), karotenoidů a karotenů atd. Tématu moderních forem podvýživy se budeme více věnovat v některých našich dalších článcích a podcastech.

Proto je u lidí s běžnými stravovacími návyky, kteří jsou odkázáni na konzumaci konvenčně produkovaných potravin, důležité doplňovat tyto kriticky deficitní látky správně formulovanou suplementací.

Pro koho je tedy F20 určený?

  • Pro ty, kteří si uvědomují, že jejich strava není optimální a současně se nechtějí zatěžovat přemýšlením o tom, jaký konkrétní vitamín či minerál nebo stopový prvek jim chybí.
  • Pro ty, kteří nechtějí investovat velké částky na nákup mnoha jednotlivých doplňků stravy.
  • Pro ty, kteří chtějí svůj nutriční profil trochu zlepšit, ale nevědí, čím a jak začít, a nechtějí se hned od začátku zatížit stresem, jak co dávkovat, s čím co kombinovat, jestli večer nebo ráno, s jídlem nebo nalačno atd. atp.

 Pochopitelně vždy je lepší personalizovaná suplementace, kdy se doplňuje jen to, co v jídelníčku prokazatelně chybí, nebo to, na co má váš organismus zvýšené nároky. Ale to se bavíme o přístupu, na který nemá většina lidí dostatečné znalosti. Proto je vždy lepší obrátit se na kvalifikované specialisty s dostatečnou praxí a dobrou reputací v oboru. Což je další kapitola sama pro sebe… A když už někoho takového najdete, tak z mé praxe mohu potvrdit, že ne každý je pak připraven začít se o svůj nutriční profil zajímat takto detailně a svědomitě. Proto pro většinu lidí bude přijatelnějším řešením vsadit na základní kompenzační suplementaci, jakou je např. F20 Complex.   

V čem je F20 unikátní? Klíčové jsou funkční dávky a správné poměry!

Při navrhování tohoto multivitamínu jsem vycházel ze své letité praxe a ze stovek vyhodnocení nutričních profilů svých klientů, z nichž mnozí měli i rozsáhlý biochemický screening s potvrzenou deficiencí v řadě nutrientů. Recepturu jsem sestavil tak, aby kompenzovala naše nejproblematičtější základní složky výživy, které v optimálních dávkách chybí prakticky všem. Unikátní je nejenom složení, ale také poměry jednotlivých látek. Ty jsou navržené tak, aby bylo možné používat nelineární periodizované dávkování podle aktuální nutriční saturace daného jedince. Což v praxi znamená, že pokud je váš jídelníček postavený alespoň ze 2/3 na základních potravinách a je dostatečně rozmanitý, stačí v rámci prevence užívat jen jednu kapsli denně a dosáhnete účinné dávky většiny obsahových složek, které zabrání potenciálnímu vzniku kritického deficitu. Pokud jsou vaše stravovací návyky horší, nemáte dostatečný přísun potravin bohatých na selen, chrom, jód, vitamín K2, vitamín E, vitamín C, vitamíny skupiny B-komplexu, atd., pak si dávku zvednete až na 2-3 kapsle denně a dosáhnete alespoň na základní denní doporučené dávky 20 důležitých mikronutrientů.  Pochopitelně cílem je pracovat na zlepšení vašich stravovacích návyků tak, abyste příjem většiny těchto mikronutrientů pokryly z vašeho běžného jídelníčku.

Méně je v tomto případě více! Aneb prosté sčítání a odečítání v případě multivitamínů nefunguje

U takto složitých multikomponentních doplňků stravy je třeba vzít v úvahu hned několik faktorů, které ovlivňují výslednou biologickou dostupnost jednotlivých obsažených složek. Rozhodně neplatí, že čím více vitamínů nebo minerálů váš multivitamin obsahuje, tím lépe. Někteří výrobci, ať už z důvodu neznalosti, nebo cílené marketingové manipulace, vytvářejí nesmyslně předimenzované multivitamínové formule, které v konečném důsledku skutečně nemohou skončit jinak, než jako předražená moč. Některé látky mají přidané jen na oko v tak nízkých koncentracích, že to prakticky nemá význam. Jiné složky jsou naopak v nadbytku, nebo zhoršují výslednou biologickou využitelnost celé receptury, jelikož dochází k vytváření nestravitelných komplexů, nebo kompetitivní inhibici, kdy se jeden minerál vstřebává na úkor druhého. Proto je důležité tyto multikomponentní přípravy sestavovat tak, aby je tělo dokázalo co nejlépe využít. 

 

V našem multivitamínu proto nenajdete složky přidané jen tak na „ozdobu“ nebo proto, abychom se mohli chlubit tím, kdo má větší počet „položek“ ve složení.

 

Do receptury jsme nepřidali nic zbytečného, ani nic rizikového.

  • Nepřidáváme vápník, který je v doplňcích stravy, ale i v běžných potravinách, problematickou složkou a v komplexu s dalšími minerály působí dominantně a s určitou mírou nadsázky lze říci, že až agresivně. Snižuje využitelnost zejména zinku a železa a v doplňcích stravy by se měl užívat odděleně nebo ve speciálních přípravcích, které kombinují optimální poměr vápníku, vitamínu D3, B6, K2-MK7 (a jen stabilní k tomu určené formy!) a hořčíku. Ve vztahu k vápníku je potřeba si říci, že nejde jen o jeho absolutní příjem a naplnění DDD za každou cenu, ale především o optimalizaci jeho metabolismu. Ale o tom až jindy, pokud byste o tom chtěli slyšet více, třeba v některém z dalších dílů našeho podestu, napište nám do komentářů k tomuto článku, ať víme, zda vás toto zajímá či zda byste se raději dozvěděli více o jiném tématu.
  • Nepřidáváme hořčík, neboť je vždy lepší jej užívat nalačno a ideálně ho časovat, jinak než příjem multivitamínů, které se užívají s jídlem a přes den. Hořčík odvede nejvíc práce večer před spaním, nebo ráno po probuzení, když ho užíváte nalačno. Podle toho se pak volí i jeho forma. Jinak přes den by měl být přijímán ze základních potravinových zdrojů, což se většině lidí daří bohužel čím dál méně.
  • Nepřidáváme velké množství zinku, který se v multikomponentních přípravcích také vstřebává jen velmi omezeně, a proto je lepší užívat ho odděleně. Nicméně na rozdíl od vápníku „nezabírá místo“ a „neškodí“. 
  • Zcela záměrně nepřidáváme železo, byť nedostatek železa v organismu je celosvětově závažný zdravotní problém, který postihuje populaci jak rozvojových, tak i vyspělých zemí. Nicméně není žádoucí doplňovat železo bez prokázané deficience! Železo totiž disponuje potenciálem zvyšovat oxidační stres našeho organismu a jeho nadměrný přísun je pro tělo zátěží, kterou musí složitě kompenzovat. Železo má tedy potenciál měnit signální kaskády v buňce a poškozovat molekuly DNA, což vede k předčasnému stárnutí, ateroskleróze a vzniku nádorových onemocnění. Náš organismus navíc není vybaven exkrečním mechanismem pro zbavení se nadbytečného železa, což celou situaci ještě více komplikuje. Kdykoliv je potřeba doplňovat v organismu železo, vyplatí se využít speciální doplňky stravy, které jsou k tomuto účelu vyvinuté. Multivitamíny s obsahem železa považuji vždy za tu nejméně vhodnou formu, jakou můžete své zásoby železa doplňovat.

 

Molekulární struktura F20, přírodní vs. syntetické

U většiny multivitaminových přípravků je problém s tím, že obsahují nekvalitní formy vitamínů a minerálů s velmi malou biologickou využitelností. Není pravdou, že přírodní formy jsou vždy lepší než syntetické. Někdy jsou lepší přírodní formy, někdy jsou lepší syntetické a někdy je účinnost a bezpečnostní profil u obou forem prakticky na stejné úrovni. Mějte ale na paměti, že na molekulární struktuře vitamínu velmi záleží a měla by být identická se strukturou, která se přirozeně vyskytuje v přírodních zdrojích, na které jsme evolučně adaptováni. 

V Trime vždy vybíráme jen takové formy vitamínů a minerálů, které odpovídají těm nejlepším zdrojům v naší přirozené potravě. Vyhýbáme se syntetickým formám vitamínů, u kterých došlo ke změně prostorové konfigurace a u klíčových minerálů a stopových prvků používáme jen ty s nejvyšší mírou vstřebatelnosti 

Efektivita a hlavní benefity F20

  • Receptura je vyvážená s důrazem na maximální využitelnost a absorpci obsažených vitamínů a minerálů. Množství a formy jednotlivých složek si nekonkurují, naopak svůj nutriční potenciál podporují.
  • Obal kapsle je vyrobený z neškodné nesolubilní vlákniny.
  • Jako plnivo kapsle je použitá vláknina z čekanky.
  • Neobsahuje rizikové složky, (retinol, železo), které v našem organismu mohou vytvářet nebezpečný kumulativní efekt s nežádoucími účinky na naše zdraví. Multivitamín F20 se tak dá bez obav užívat systematicky a dlouhodobě.
  • Molekulární struktura jednotlivých komponent odpovídá přírodním formám, na které jsme evolučně adaptovaní.
  • Plná denní dávka F20 vám zajistí příjem denní doporučení dávky jódu, který je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy, a tedy metabolismus všech vašich buněk. Pokud nekonzumujte potraviny obohacené o jód nebo řasy či mořské ryby a podobné potraviny s vysokou koncentrací jódu, velmi pravděpodobně trpíte deficitem jódu.
  • Už v základní denní dávce si zajistíte denní doporučený příjem chromu, prvku, který je důležitý zejména pro správný metabolismus sacharidů. Většina lidí ho přijímá méně, než je denní doporučená dávka 50–200 µg. S ohledem na to, že jeho potravinové zdroje jsou poměrně vzácné, spousta odborníků a společností pro výživu navrhuje jeho suplementaci. Zejména s ohledem na narůstající prevalenci diabetu mellitu II. typu.
  • V plné denní dávce F20 máte základní denní doporučenou dávku (DDD) vitamínu K2-MK7. Tato forma vitamínu K2 se v posledních letech diskutuje jako jedna z nejdůležitějších látek pro udržení dlouhodobého zdraví a zpomalování stárnutí, respektive chorob, které jsou často dávány do souvislosti se stárnutím. Jako jsou např. kardiovaskulární onemocnění a osteoporóza. Vitamín K2-MK7 zajišťuje správnou distribuci vápníku v organismu a podporuje jeho ukládání do míst, kam patří, a naopak brání jeho usazování v místech, kde je to pro tělo nežádoucí. V případě nedostatku vitamínu K2 se vápník může usazovat v měkkých tkáních a cévách, kde škodí. V konečném důsledku může dojít až k úplnému ucpání cév.
  • V plné denní dávce F20 si zajistíte příjem všech základních vitamínů skupiny B, včetně bioaktivních forem vitamínu B12, B6 a B9. Tyto jsou mimo jiné klíčové v prevenci vzniku hyperhomocysteinémie, která je dávána do souvislosti s celou řadou zdravotních problémů. Zvláště cenný je obsah bioaktivní formy vitamínu B9. Jedná se o poslední generaci folátu s dlouhodobou stabilitou a vysokou využitelností, která dokáže proniknout do buněk těla bez nutnosti aktivace, na rozdíl od obyčejné syntetické kyseliny listové.
  • V plné denní dávce si zajistíte denní doporučenou dávku selenu, což je prvek, který je v naší stravě také velmi často deficitní. A přitom má v našem organismu nezastupitelnou úlohu. Je důležitý pro správné fungování štítné žlázy, podílí se na eliminaci vlivu těžkých kovů, je důležitou součástí antioxidačních enzymů, je nezbytný pro správné fungování imunitního systému a významně chrání tělo před tzv. civilizačními chorobami.
  • Už v základní denní dávce si zajistíte denní doporučenou dávku vitamínu E, jednoho z hlavních vitamínů s antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi. V naší receptuře jsme použili přírodní zdroj vitamín E, (d-alfa-tokoferol), získaný z geneticky nemodifikovaného rostlinného oleje. Sami si ověřte, kolik multivitamínů obsahuje takto kvalitní vitamín E!
  • V plné denní dávce si zajistíte doporučenou denní dávku vitamínu D3. V našem multivitamínu je D3 ve formě dobře využitelného cholekalciferolu, extrahovaného z mořské řasy. Vitamín D3 je důležitý v prevenci vzniku osteomalacie, v prevenci autoimunitnich chorob, sekundární hyperparytyreózy a je považován za jeden z nejdůležitějších vitamínů snižující riziko vzniku nejrůznějších onemocnění. Jeho deficit může vést až ke svalové slabosti a bolestem. Obecně je považován za klíčový imunomodulační faktor, což už je naštěstí v postcovidové době dostatečně dobře známo i široké veřejnosti. 
  • V plné denní dávce si zajistíte pokrytí základní fyziologické potřeby vitamínu C, takže pokud budete mít vyváženou stravu, není potřeba další vitamín C suplementovat.

 

Jak se F20 užívá?

Složení a poměry jsou navrženy tak, aby se dal multivitamín F20 efektivně používat jak při plném dávkování 2 kapsle / den, tak i při základním nejnižším tzv. preventivně, udržovacím dávkování 1 kapsle / den.

Multivitamín je výhodnější užívat vždy s jídlem, které obsahuje alespoň malé množství tuku. Výhodné je rozdělit si dávku rovnoměrně do celého dne, tzn. používáte-li plné dávkování, 2 kapsle na den, užívejte je v rozdělených dávkách po jedné kapsli. Například 1 kapsle se snídaní a 1 kapsle s večeří.

Jedno balení vám tak vystačí na 60 dní. Pro lidi s nadprůměrně dobrým nutričním profilem doporučujeme užívat jen jednu kapsli denně pro zajištění preventivní kompenzace některých kriticky nedostatkových prvků.

Jakub Přibyl



2 komentářů

  • Daniel Řičica

    …přesně pro tohle tvé vnímání věcí a souvislostí ze široka si tě vážím a naslouchám ti!

  • Ondřej Soukup

    výborný článek


Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být schváleny před jejich zveřejněním.

Poslední články

Proč sledovat množství omega-3 mastných kyselin v těle?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny představují důležitou součást tuků v naší stravě. Jak omega-3, tak omega-6 MK jsou důležitými složkami...
Přečtěte si více

Jak bojovat s alergií nejen během jarní pylové sezóny

Pokud patříte mezi alergiky, pravděpodobně již pociťujete obtíže spojené s jarní pylovou sezonou. Mezi nejčastější symptomy alergií patří svědění očí,...
Přečtěte si více

Vitamín D v souvislosti se zdravím dětí

O vitamínu D jsme již psali několik článků. Přečíst si je můžete zde, zde či zde. Dnešní článek se však...
Přečtěte si více

Poslední podcasty

Trime Podcast #34 - Výhody silového tréninku s Janem Šebkem

Pohyb je pro naše tělo přirozený a nanejvýš potřebný pro udržení celé řady fyziologických funkcí. Každému bude vyhovovat jiný druh...
Přečtěte si více

Trime Podcast #33 s Jakubem Přibylem o tucích ve stravě

Poslední epizoda ze série podcastů věnovaných makroživinám patří tukům.  V naší stravě jsou tuky nenahraditelné, zejména pak esenciální mastné kyseliny....
Přečtěte si více

Trime Podcast #32 s Jakubem Přibylem o sacharidech ve stravě

 Po dvoudílné epizodě věnované bílkovinám nyní obrátíme pozornost k další makroživině, sacharidům. V současné době jsou právě sacharidy velmi nepochopenou...
Přečtěte si více